Officieel: Dacia Duster zet succeslijnen verder met tweede generatie (2017)

dacia-duster-gen2-2017_02

UPDATE: Nu met alle informatie!
Nog niet eens een decennium nodig hebben om een miljoen keer over de toonbank te vliegen. Dat is de kracht van de Dacia Duster, een model dat budgetwagens hip maakte. Generatie twee dient zich nu aan en poogt vooral niet te choqueren. Wat uiteraard het prijskaartje ten goede moet komen.

Een compleet nieuwe Duster van de grond op ontwikkelen? Ze zouden dom zijn bij Dacia, het Roemeens zustermerk van Renault. Want niet enkel zou dat klanten af kunnen schrikken, het zou het prijskaartje ook de lucht in kunnen sturen. Waardoor generatie twee van het succesmodel vooral herkenbaar blijft. Toch zijn de visuele verschillen groter dan je op het eerste gezicht zou opmerken.

Oké, misschien niet helemaal frontaal. Toch zijn ze er. Zo worden de koplampen met led-signatuur voortaan verbonden via een nieuw grille en tekent onderaan een (afhankelijk van de uitvoering uiteraard) een satijnen beschermplaat present van krasbestendig plastiek. De motorkap, die krijgt dan weer dieper uitgesneden vouwlijnen.

Plaats voor spielerei

Tot zover de minst uitgesproken van de nieuwe generatie. Want het is pas vanaf de flank richting achtersteven dat opvalt dat de designers van Dacia wat ruimte kregen voor spielerei. Kijk maar even naar het zwarte accent dat vanuit de zijschort via de voorst wielboog richting zijspiegel loopt. Het geeft de vrij basis-ogende vormgeving van de vorige generatie wat meer cachet.

dacia-duster-gen2-2017

Denk trouwens niet dat de flank identiek is aan z'n voorganger. Want de voorruit werd tien centimeter naar voren gebracht en loopt minder recht over in de daklijn. Aluminium dakdragers moeten die 'dynamische' - het blijft een Dacia - accentueren. De 17-duims velgen, die ogen ook opvallend hip voor een Duster. Achteraan zijn de saaie achterlichten en misselijkmakend vormgegeven achterklep verdwenen. Het mag voortaan allemaal met een toefje design. Waarbij de achterklep vormelijk mooi overloop in de achterlichten. Lichten die voortaan niet alleen vierkant zijn maar ook een uniek signatuur krijgen. Alsof ze recht van een conceptwagen komen.

dacia-duster-gen2-2017

Bijna een Bentley

Van buitenaf een evolutie, binnenin 100 procent nieuw. Van dashboard tot meubilair. Niet enkel visueel vallen er nieuwigheden te rapen, gerief zoals een multiviewcamera, dodehoekwaarschuwing, gordijnairbags, automatische airco, handenvrije instapkaart en automatische koplampen tekenen present. Alsof het een Bentley is. Ook een nieuw; de claxon op het stuur. Evolutie noemen we zoiets, jongens.

dacia-duster-gen2-2017

Onderaan het gekende chassis met de mogelijkheid tot 4x4. Op motorisch vlak spreekt Dacia over een 1.5 diesel die 90 pk of 110 pk mag opwekken, die laatste kan ook nog eens over een automaat met dubbele koppeling beschikken. Al moet je dan wel de 4x4 in de fabriek laten. Op benzinevlak is er een 1.2 benzine met 115 of 125 pk met steeds een manuele zesbak.

Wat die evolutie moet kosten? Daar spreekt Dacia zich evenwel nog steeds niet over uit. Al zou 'ie even betaalbaar moeten blijven. We zijn benieuwd...

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Wim 10:56
afbeelding van Wim

Good news chaps! Op zich wel een mooie evolutie.

John 11:49
afbeelding van John

Geslaagde update! Die achterlichten doen mij wat denken aan een mengeling van Jeep Renegade en Range Rover Discovery.

Adriaan 13:27
afbeelding van Adriaan

Wilt dat dan zeggen dat dacia door hun enorme voorraad aan richting aanwijzer hendel (of hoe noemt dat ding) van de eerste generatie clio heen is? Verdorie, ze staan niet stil bij dacia. Los daarvan, ik heb het altijd wel geestige auto's voor weinig geld gevonden :p Misschien dat ik mijn mongol rally nog wel eens doe met zo eentje.

James Speytebroodt 19:24
afbeelding van James Speytebroodt

amaaai zeg echt een heel hele aantrekkelijke auto zeg pakken duurdere suvs zijn pakken minder aantrekkelijk en zouden voorbeeld aan deze moeten nemen. Enige ale gauwja; al goed en wel die snufjes;......maar tis wel nog dacia; Ik hoop gewoon dat er een basisversie voor een knalprijs desnoods kaalgeplukt zal zijn; tis wel geen premiummerk, een budgetmerk ik denk gewoon dat die snufjes potentieel tenietmaakt het feit van waarom dacia bestaat; ik hoop enkel dat die snufjes prijs niet fors doen opdrijven (om mezelf beter te laten uitleggen LOL)

Yvesw 15:23
afbeelding van Yvesw

Klopt als een bus!

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws