5 verrassende voorbeelden van auto's die onderstel delen

Auto platform delen

In de eeuwige zoektocht naar optimalisatie hadden automerken al snel door dat er fors geld bespaard kon worden door de platformen onder de auto's te delen. Dit zijn vijf niet voor de hand liggende voorbeelden van gedeelde platformen. Of wist jij dat de geflopte Dodge Caliber zijn onderstel deelt met de mythische Mitsubishi Lancer Evo 10?

Ben je een beetje thuis in de autowereld, dan weet je dat automodellen vaak componenten met elkaar delen. Zowel binnen hetzelfde merk als over de haag. Logisch ook, want op die manier kunnen er miljoenen bespaard worden bij de R&D-afdeling en kunnen constructeurs geniet van een schaalvoordeel. Hieronder zijn 5 niet altijd even bekende voorbeelden.

Mitsubishi Lancer Evo 10 - Dodge Caliber

Auto platform delen

Ondergetekende heeft een stiekem boontje voor de Caliber, een Amerikaanse crossover die op onze markt verscheen voor de crossover écht hip werd. De afwerking was pover, de motoren veelal inspiratieloos en de bouwkwaliteit om van te huilen. Aan de andere kant had je wel een kofferklep met uitklapbare luidsprekers én deelt deze crossover in essentie zijn onderstel met de Mitsubishi Lancer Evo 10. Dat moet iets waard zijn, toch?


smart Forfour - Mitsubishi Colt

Auto platform delen

De verkoop bij smart was na de lancering zo teleurstellend dat moederbedrijf Mercedes haar dochtermerk lopen stuurde toen het idee op de proppen kwam om een groter model te lanceren. Daardoor werd de eerste generatie forfour niet ontwikkeld op een eigen platform. Nee, smart vond een partner bij Mitsubishi. Meer nog, de forfour gebruikt platform, ophanging en motoren van de in 2002 gelanceerde Mitsubishi Colt. Waardoor de forfour stiekem even Duits is als pizza.


Aston Martin DB7 - Jaguar XK8

Auto platform delen

Het is bijna hallucinant dat Ford een paar decennia geleden merken zoals Jaguar, Land Rover, Aston Martin en Volvo in handen had. Halfweg de jaren 90 kreeg Jaguar de opdracht om de hoogbejaarde XJS te vervangen onder Ford-vlag. Om tijd (en geld) te besparen besloot Jaguar haar opvolger te baseren op de Aston Martin DB7. De gelijkenis is niet enkel onderhuids maar ook visueel erg... euhm... treffend. Geinig weetje: zowel XK8 als DB7 staan stiekem op een aangepast onderstel van die hoogbejaarde XJS.


Audi TT RS - Volkswagen Touran

Auto platform delen

Een lijst over gedeelde platformen zonder de Volkswagen Group? Onmogelijk! Met zijn potige vijfcilinder en scherpe looks mag je de TT RS gerust zien als de spirituele opvolger van de originele Quattro sportwagen van Audi. Dat die opvolger zijn genen zou delen met een monovolumebusje van Volkswagen, dat had Audi in de jaren 80 niet durven denken. Kijk, je hebt net een manier gevonden om je aankoop van een Touran te verdedigen.


Mazda 2 - Ford Fiesta

Auto platform delen

De vijfde generatie Fiesta werd onder jongeren gelauwerd om zijn rijkwaliteiten en introduceerde de ST-badge op de kleine hatchback. Met zijn 150 pk sterke atmosferische 2.0 viercilinder is die Fiesta ST een stiekeme lolbroek om te rijden. Je zou het dan ook bijna niet geloven dat de Fiesta zijn onderstel is gaan halen bij de generische mini-monovolume Mazda2. Om nu te zeggen dat de Mazda2 ST-kwaliteiten heeft, dat is misschien een brug te ver.


Welke unieke platformcombo's ken jij en deed destijds je pet afvallen toen je het ontdekte? Laat het weten in de comments!

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Glenn 18:20
afbeelding van Glenn

1) Saab 9-3, Cadillac BLS & Opel Vectra.
2) Pontiac Solstice & Opel GT.
3) Mercedes SLK en Chrysler Crossfire.

Techno Patat 09:58
afbeelding van Techno Patat

Chrysler 300c en een Mercedes E-klasse

GlennDC 17:30
afbeelding van GlennDC

Opel Corsa D - Fiat Grande Punto
Ford Ka - Fiat 500
Mazda MX-5 - Fiat 124 spider
Opel Vectra - Fiat Croma (2de gen)
Ford Focus - Volvo C30
Volkswagen Phaeton - Bentley Continental GT/Flying Spur
Citroën SM - Maserati Quattroporte 2
Lotus Elise - Opel Speedster

Jos D. 20:18
afbeelding van Jos D.

Fout. De DB7 is gebaseerd op het onderstel van de XJS en niet van de XK8.
Die laatste was ook later op de markt dan de DB7.

Overigens speelde de DB7 nog méér leentje buur bij de XJS (motor en instrumentenblok). Maar ook de buitenspiegels van de Citroën CX, achterlichten van de Mazda 323F, binnenste deurgrepen van de Mazda MX-5, etc.

Adriaan 22:01
afbeelding van Adriaan

Fiat 500 - fiat panda - Ford ka

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws