Gek of geniaal: Skoda Afriq is rallywagen die water produceert

Skoda Afriq Concept 2022

Er zijn nog meer dan genoeg innovatieve ideeën in de autosector, vooral wanneer je bij de Skoda Academy gaat aankloppen. Die uitverkoren studenten krijgen namelijk jaarlijks de kans om hun kijk op de auto van de toekomst uit te werken. Deze keer helpen ze watertekort de wereld uit met een dosis rallyplezier.

Als je verfrissende en vernieuwende ideeën wil, kan het vaak geen kwaad om eens te rade te gaan bij de jongelingen van deze wereld. Bij Alpine leidde dat even geleden nog tot een opmerkelijke supercar op waterstof, maar de simply cleverre studenten van de Skoda Academy gooien het doorgaans over een meer realistische boeg. Zo kregen we van hen al een grappige beach buggy-versie van de Skoda Citigo te zien, trakteerden ze ons nadien op een soort Scala-speedster en werd de Kodiaq al omgebouwd tot een ruige pick-up. Deze keer combineren de Tsjechen de gewoonlijke funfactor echter met een vleugje nijpende wereldproblematiek.

Wereldverbeteraar?

De Skoda Afriq die we nu te zien krijgen, wordt namelijk voorzien van een apparaat dat vocht uit de lucht haalt en omzet in vers, fris drinkwater. Die technologie is trouwens niet gewoon het product van wishful thinking, want de machine werd ontwikkeld door het Israëlische ‘Watergen’ en zou ook effectief moeten werken. Op het dashboard vind je dus een waterkraantje met een handige bekerhouder eronder, zodat de inzittenden nooit zonder water komen te zitten. Het systeem werd dan ook in de eerste plaats ontwikkeld voor die inzittenden en niet zozeer om drinkwater naar plaatsen te brengen waar er tekorten van zijn, al ziet de Afriq er wel uit alsof hij dat best zou aankunnen.

Skoda Afriq Concept 2022

Voor dit project transformeerden de studenten namelijk een doodgewone Kamiq vanbinnen en vanbuiten tot rallywagen, met stevige kuipstoelen, een enorme spoiler en een centrale uitlaat als pronkstukken. Onderin schuilt echter een relatief doordeweekse aandrijflijn, die niet uit de Kamiq maar wel uit de Octavia komt aangezien de kleine crossover in standaardvorm niet met vierwielaandrijving besteld kan worden. Zo stuurt een 2.0-liter TSI-benzinemotor 190 pk naar de vier wielen langs de gewoonlijke DSG-automaat. Skoda is trouwens niet de enige die recentelijk met zo’n licht overdreven rally-aanpassing van een modale crossover op de proppen kwam. Ook bij Nissan lieten ze een gelijkaardige one-off zien op basis van de Juke Hybrid, al moest die het dan wel zonder wereldverbeterende watergenerator stellen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws