Roadtriptest: Ford Transit Custom Nugget (2022)

Ford Transit Custom Nugget Plus

Vorig jaar namen we de Tourneo Active Custom mee op roadtrip. We waren aangenaam verrast door het praktische gemak en de rijprestaties. Vandaag nemen we grote broer van stal, de Transit Custom Nugget die met zijn ingebouwde keuken en sanitair de degen opneemt tegen de hyperpopulaire Volkswagen California. Is groter beter? We doen de test.

In augustus 2021 zwierden we een paar mountainbikes achterin een Tourneo Active Custom om een weekendje Duitse bergen naar beneden te knallen. Dat beviel ons zo goed dat Ford voorstelde om het verhaal nog eens over te doen met grote broer Transit Custom Nugget. Een busje dat niet enkel schermt met grotere dimensies maar ook een toilet en keuken toevoegt in het verhaal. Een luxe kampeerbusje dus, naar analogie met de Volkswagen California en Mercedes Marco Polo. Tijd om de kampeerhoed op te zetten en een weekje richting Texel te trekken. Glooiende Nederlandse wegen tussen velden, schapen en koebeesten maar... ook de ferry op.

Proest!: "Nugget"

We geven het meteen toe: "Nugget", het klinkt niet heel sexy. Niet in het minst omdat dit zesletterwoord in het Engels stiekem straattaal is voor een klompje... tja... ontlasting. Al is in die zin de naam misschien niet zo gek gekozen, want de Nugget is een onder handen genomen Transit (nog zo'n darmwoord) met plaats voor toilet en keuken. Graag meer? Dan is er ook nog een laadbak vol keukenkastjes, banken en zetels aanwezig. Bovenop prijkt dan weer een daktent van Westfalia die een tweepersoonsbed tevoorschijn tovert. Huishoudelijke problemen? Dan is er op de benedenverdieping ook nog anderhalve slaapbank. Kijk, Ford denkt aan alles.

Ford Transit Custom Nugget Plus

Qua opstelling koos de Blauwe Ovaal er voor om de keuken prominent achterin de koffer te plaatsen. Op het eerste gezicht geen ideale oplossing als je graag bagage achteraan stockeert maar het zorgt er wel voor dat er ruimte (en privacy) kan voorzien worden voor een klein toilet aan de andere kant van het keukenblok. Een gemis tijdens onze review van de VW California, een must have na onze test met deze Nugget. Bonen opwarmen op het vuur terwijl je zelf bonen op het toilet...? De toekomst is vandaag!

Pas op voor het (gootsteen)putteke, Guido

Gezien het anderhalve bed op de benedenverdieping vooral een noodoplossing is voor hond, kind of echtelijke ruzie zal je dus de nok in moeten klimmen voor een nachtje slaap met ietwat comfort. Via een pompsysteem laat je de matras vanuit het plafond zakken op zijn steun waarna je omhoog mag klauteren via het keukenblok. Geen ideale opstelling, want de kans dat je onderweg het fornuis of gootsteen tegenkomt met je kleine teen is groot. Je doet er dus goed aan om jezelf van de properste kant te tonen en het aanrecht tegen het einde van de avond op te ruimen.

Ford Transit Custom Nugget Plus

Vanuit een technisch oogpunt laat de Nugget zich erg makkelijk bedienen. Verwarming en ijskast zitten op een apart batterijcircuit en werken prima. Het centrale infotainmentsysteem in de cockpit wijst makkelijk uit hoe alles te bedienen. Instappen en wegrijden is in deze Nugget dus echt van tel! Eens in gebruik begin je zelfs te begrijpen waarom Ford niet voor de klassieke opstelling ging van bed achteraan en keukenelementen vlak achter de voorstoelen. Het heeft wel iets, Fords visie op het ultieme luxekampeersbusje.

Camper RS

Dat Ford synoniem staat met dynamische voertuigen verandert niet in het segment van de busjes. Ook hier kunnen we niet anders besluiten dat, zelfs met volle kastjes en kampeergerief achterin, je achter het stuur al snel vergeet onderweg te zijn met een kampeerbusje. De 2-liter viercilinder diesel gekoppeld aan zijn automaat doet uitermate zijn best om flukse prestaties tevoorschijn te toveren. Sterker nog: hij voelt alles behalve traag aan in deze Nugget. Het gemiddelde verbruik van 8.5 liter is niet eens zo uitzonderlijk voor een fors kampeerbusje. Knap werk dus hier van Ford.

Ford Transit Custom Nugget Plus

Buiten het feit dat deze mini-mobilhome alles aan boord heeft, schermt hij nog met andere voordelen. Zo kan je deze Nugget nog steeds parkeren op normale vakken en hoef je bijvoorbeeld ook geen extra kost te betalen om de ferry te nemen. Dat zijn best belangrijke punten en al helemaal fantastisch als je ook nog bedenkt dat deze Nugget schermt met sanitair, comfort en rijplezier waar andere campers vaak niet tegenop kunnen.

Conclusie

Ford wist ons wederom aangenaam te verrassen met deze Transit Nugget. Buiten de wat eigenaardige opstelling om het bed te betreden valt er weinig op aan te merken. Deze camper werd opgebouwd rond een geweldige bestelwagen in de basis. En mocht de opstelling van al het meubilair toch niet bevallen, kan je altijd nog zelf aan de slag in een standaard Tourneo of Transit.

Ford Transit Custom Nugget Plus

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Armand De Ruyter 18:56
afbeelding van Armand De Ruyter

//EDIT Redactie: We zagen door de busjes de bomen niet meer. Bedankt voor de info. ;-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws