
Elektrische auto's groeien als paddenstoelen uit de grond. Hetzelfde kunnen we niet zeggen over de koetswerktypes voor die EV's. Want het gros is SUV, sedan of hatchback. De elektrische stationwagen is nu - eindelijk - hier. Met dank aan MG. Is de MG5 daardoor het ultieme manusje-van-alles?
Weet je nog, toen SUV's enkel gekocht werden door de elite en de crossover nog niet was uitgevonden? Wel, dat was nog niet eens zo lang geleden. Het was een tijd waarin de stationwagen het Europese straatbeeld domineerde. Het kan echter snel gaan. Want de stationwagen is stilaan met uitsterven bedreigd. Al zeker in de lagere segmenten van autoland. Met de opkomst van de EV leek het er dan ook op dat het compleet over-en-out zou zijn voor het praktische koetswerktype. MG geeft nu echter wat, euhm, tegenstroom met deze MG5, een 100% elektrische stationwagen met een theoretische range van 380 km en een aantrekkelijk prijskaartje.
Bekijk hier onze videoreview van de MG 5:
Zoals Polestar
MG hanteert voor haar elektrische stationwagen alvast een vertrouwde formule. Net zoals bij broeder ZS EV plukt het Chinese merk namelijk een auto met verbrandingsmotor van de internationale markt en elektrificeert het dat model voor Europa. Of anders gezegd: deze MG5 werd niet gedesignd vanuit een elektrisch standpunt. Daardoor oogt hij opvallend "klassiek". Enkel de laadklep op de anonieme snuit geeft weg dat er stroom in deze MG5 kan gepompt worden. De flank kent een sierlijke schouderlijn en toont daarmee nog eens aan dat hij vooral met de Chinese markt in het achterhoofd werd ontworpen (daar zijn ze verzot op organische lijnen). De bips, die voegt een streepje sportiviteit toe zonder echt uitgesproken voor de dag te komen.

Heb je trouwens argusogen, dan zal het je eveneens opvallen dat deze MG5 bijna karikaturaal hoog op z'n pootjes staat. Als een soort van MG5 Allroad of MG5 Cross waarop ze spatbordbeschermers zijn vergeten te kleven. Die opvallende rijhoogte kwam er echter niet om deze MG5 crossover-looks te geven. Nee, MG moest onder deze stationwagen een ruime accu kwijt geraken. Om niet al te fors in het interieur te moeten snijden hangt die letterlijk voor een deeltje onder de carrosserie uit. Omdat je zo'n accu liever niet schuurt op de lokale verkeersdrempel besloot het merk haar 5 net wat hoger op z'n pootjes te zetten. Ach, Polestar doet het tenslotte ook met haar 2.
Warm interieur
Zo anoniem het uiterlijk, zo warm en modern het interieur. MG hanteert geen vaste designlijn op haar modellen waardoor ook deze MG5 binnenin compleet verschilt van ZS EV, EHS en Marvel R. Bij deze stationwagen ging het Chinese merk duidelijk voor een ruimtegevoel. Al zeker als je voor het grijze interieur gaat. Blauwe accenten verbreden optisch het dashboard en de twee joekels van schermen vallen natuurlijk niet te ontwijken. Door op de juiste plaatsen kwalitatieve materialen te gebruiken krijg je niet het gevoel met een budgetauto onderweg te zijn. De forse middenconsole met keuzeknop voor de versnelling herbergt eronder een ruim opbergvak met oplaadpunten. Logica viert dan ook hoogtij in deze MG5. Want alles zit waar je het kan verwachten en vervelende moderniteit (bediening van airco) wordt tot een minimum gehouden.

Een stationwagen moet natuurlijk ook ruim zijn. Dus hoe zit het daar juist mee? Wel, met z'n vieren op pad in deze MG5 is zeker geen straf. Je zit tamelijk hoog (zowel voor als achter) en de stoelen zouden misschien net iets langer mogen zijn voor onze Europese beenlengte. Verder heb je eigenlijk weinig te klagen. Hetzelfde kan gezegd worden over de koffer. Met een volume van 479 liter valt deze MG5 daarmee tussen pakweg Volkswagen ID.3 en ID.4. Dat volume verlegt geen bakens maar is zeker ruim genoeg voor deze elektrische EV. Je mag namelijk niet vergeten dat deze MG5 zich tussen B- en C-segment parkeert. Of anders gezegd: tussen Polo en Golf. Evenwel belangrijk detail: met de achterbank plat krijg je geen vlakke laadvloer.
2 versies, (traag) snelladen
Ontwikkelen Europese constructeurs een beperkt setje aandrijflijnen om ze dan onder alle modellen van het gamma te dumpen, dan hanteert ook op dit punt MG een andere filosofie. Zo gebruikt deze MG5 zijn eigen aandrijflijn. Of nog correcter: 2 aandrijflijnen. Zo kan je deze MG5 krijgen als Standard Range en Long Range. Die eerste doet beroep op een accu van 46 kWh (netto) en een motor op de vooras van 177 pk. De Long Range krijgt een accu van 57 kWh (netto) en een elektromotor van 156 pk. Het koppel bedraagt voor beide modellen evenwel 280 Nm.

We moeten er niet flauw over doen, dat zijn waarden waarmee je buiten mag komen. Zowel op prestatievlak (nul naar honderd in 8.3 seconden) als op accuvlak. Anderzijds is het wel wat eigenaardig dat crossoverbroertje ZS EV een "Long Range"-versie heeft met een accu van 68 kWh. Hoe dan ook, opladen doe je deze MG5 aan 11 kW AC en 87 kW DC. Puike waarden voor de gemiddelde autogebruiker. Al zal je dus op lange reizen wel een stukje trager (DC) laden dan het gros van de nieuwe moderne EV's die vaak +200 kW aan snelheid weten te behalen.
Ontspannende rijervaring
De eerste elektrische stationwagen in Europa, waardoor er geen benchmark valt boven te halen. Hoe rijdt dat dan, zo'n EV-wagon? Wel, niet noemenswaardig anders dan het gros van de moderne EV's. Of wat had je gedacht? Door zijn hogere bodemvrijheid en relatief hoge zit in het interieur heb je zelfs eerder het gevoel onderweg te zijn met een crossover dan met een (lagere) stationwagen. MG ging voor de afstelling dan ook duidelijk voor een neutrale opstelling. De MG5 gaat nogal droog om met alles wat je voor zijn wielen gooit. Geen drama, geen ongemakken of exceptioneel rijcomfort.

Dat klinkt niet indrukwekkend maar als de basis goed zit, dan tilt de elektrische aandrijflijn het geheel natuurlijk naar een hoger plan. De acceleraties zijn opmerkelijk vlot - zeker voor de versie met 177 pk - en dankzij het instromen van vermogen (in plaats van de knop meteen volledig open te draaien) geraakt de vooras de weg niet kwijt bij plotse acceleraties. Dankzij het KERS-systeem in deze MG5 is het daarenboven mogelijk om zo goed als one pedal driving boven te halen. Kortom: rijden met deze MG5 is een ontspannende activiteit. Het verbruik tenslotte? Dat hangt natuurlijk af van je gebruik. Gok ergens tussen de 16 kWh/100 km en 20 kWh/100 km. Afhankelijk van locatie, temperatuur en onderbroek die je op dat moment draagt. Want zo gaat dat eenmaal met EV's. In mensentaal: Zo'n 350 km met de MG5 Long Range.
Goedkoper dan een VW Golf Variant!
Natuurlijk zijn er EV's op de markt met fors grotere batterijen of stukken meer franjes. Al mis je dan het punt van deze MG5 wat. MG wil vooral een tweede no nonsense EV in haar gamma hebben, naast de ZS EV. Door te focussen op de juiste details weet het Chinese merk de prijs dan ook laag te houden. Nog geen 34.000 euro kost deze MG5 Electric in zijn riant uitgeruste basis. En daarmee is hij goedkoper dan een kale Volkswagen Golf Variant met benzinemotor. Liever die grote accu aan boord? Dan stijgt de prijs met 3.000 euro. Nog een toefje extra luxe? Dat is dan nog eens 1.500 euro. En daarmee is de kous af.

MG weet dus als geen andere in het EV-landschap waar voor je geld naar voren te schuiven. Om je budgetbubbel te doorprikken: Een elektrische Opel Corsa kost ook vlot 30.000 euro en een elektrische Citroën Berlingo zelfs 36.550 in de basis. De enige concurrent die de MG5 heeft te dulden komt dan ook uit eigen stal. Want de ZS EV is niet duurder én schuift in zijn Long Range-uitvoering een grotere batterij naar voren. Het doet dus bijna pijn om te zeggen maar een mooi alternatief voor deze elektrische stationwagen... is een elektrische crossover. En nu gaan we onze mond spoelen.
Conclusie
Als MG wegblijft van de premiumval weet het verdomd straffe auto's naar voren te schuiven. De MG5 is een ruime, comfortabele en schappelijk afgewerkte stationwagen die een elektrische aandrijflijn weet te combineren met een aanvaardbaar prijskaartje. Zonder twijfel heeft het gros van Europese automerken geen idee hoe ze voor die prijs een eigen EV-wagon in de markt kunnen zetten.

Specificaties
Elektromotor vooras
177pk
280 Nm
voorwiel
1 562 kg
185 km/u
8.30 sec
Recente reacties
3 redenen waarom Tesla Cybertruck niet naar Europa komt
Even lelijk als de Dodge RAM hoor. Maar ik ben van mening dat elk zijn eigen smaak heeft en...
Door this 2 dagen geleden
Officieel: Lexus LBX is kleinste Lexus ooit (2023)
wat gaat hij kosten
Door j veldt cv 2 dagen geleden
3 redenen waarom Tesla Cybertruck niet naar Europa komt
Oh nee. Laat hem maar in de US of A. Ik vind hem lelijk. Geef mij dan maar een Dodge RAM die oogt...
Door Ricardo 2 dagen geleden
Honda e na amper 3 jaar op pensioen
Ik heb er op 1 dag eens 3 verschillende gezien op de wegen. Het is wel nog een gek zicht, want...
Door this 2 dagen geleden