Eerste test: BYD Seal - Pittige zeehond [video]

BYD Seal rijtest test autofans 2023 info

Het Chinese Build Your Dreams brengt dit jaar twee nieuwe modellen naar Europa om de Han, Tang en Atto3 te vervoegen. Deze BYD Seal is daar eentje van en we wisten alvast even de sleutels te stelen van een ingenieur om een blokje om te rijden met een preproductie-exemplaar. Grand Theft Autofans in het zonnige Spanje. Olé!

Wat is dit?

De Seal is BYD's aanval op knapen zoals de Tesla Model 3, BMW i4 en Polestar 2. Of anders gezegd: een elektrische sedan die een blijvende indruk wil nalaten door uit te pakken met een zwierig design, aangenaam interieur en potente aandrijflijn. Dit is misschien wel hét beste product dat je van BYD kan kopen. Al moet je nog wel even tot september 2023 wachten.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


BY-watte?

Jep, BYD. Ofte: Build Your Dreams. Een Chinese gigant die naast het produceren van batterijen, zonnepanelen, bussen, elektrische fietsen en mondmaskers op weg is om dit jaar de grootste EV-producent ter wereld te worden. Kortom, een bedrijf met meer geld in de portefeuille dan dat er water in de zee zit. Waardoor het niet zo van de pot gerukt is dat het tegenwoordig een line-up van auto's heeft met "maritieme" namen. Zo verkoopt BYD in China modellen met klinkende namen zoals Destroyer, Frigate, Landing Ship, Seagull, Dolphin en Seal. Nee, dat verzinnen we niet. Die laatste twee zeedieren, Seal en Dolphin, komen dit jaar nog de grote zee overgezwommen. De éne - Dolphin - is een hatchback à la Volkswagen ID.3, de andere - Seal - is een lekker ogende sedan à la Tesla Model 3.

BYD Seal rijtest test autofans 2023 info

Want we moeten er niet flauw over doen, op vlak van looks valt er niet te klagen over deze Seal. Hij mag dan wel de koplampen van een Porsche Taycan stelen, de rest van het design is eigenzinnig genoeg om de term "plagiaat" in de kast te laten. Er is een scherpe snuit met golvende ledverlichting, een flank met stoere 19-duims velgen en waterdruppels op de D-stijl en een derrière met doorlopende achterlichten en een forse diffuser. Er is iets heel on-EV's aan deze Seal, net zoals een BMW i4 dat heeft. Best geinig, gezien deze Seal op BYD's e-platform 3.0 staat en daardoor elke vorm aan zou kunnen nemen dat 'ie maar zou willen. BYD kon dus compleet van de pot gaan qua proporties... maar besloot toch een relatief klassieke sedan neer te zetten.

Geen domme zet natuurlijk. Want BYD weet maar al te goed dat het gros van nieuwe EV-rijders momenteel uit een auto met verbrandingsmotor komt. De overstap van berline met diesel voorin naar opgehoogde hatchback met 80's designelementen (we kijken naar jou Ioniq 5) is dan misschien letterlijk een stap te ver. Nee, je koopt deze Seal omdat je valt voor zijn looks. Laat daar geen twijfel over bestaan. Nu goed, looks zijn niets zonder een interieur of specificaties die eveneens een indruk weten te maken. Of de Seal daar de bal van zijn neus laat vallen?

Vegan zeeleeuwleder

Alvast niet in het interieur. Want daar kunnen we deze Seal op niet al te veel fouten betrappen. Het design van dashboard en middentunnel moet volgens BYD doen denken aan het golven van de oceaan en het gros van de panelen zijn ofwel zachte plastic of overtrokken met vegan leder. Het straalt een bepaalde premium warmte uit, als dat al een omschrijving is. Er zijn twee draadloze oplaadpunten voor smartphones, logisch te bedienen knoppengerief op stuur, deurpaneel en middentunnel en dan is er natuurlijk nog het centrale ornament.

BYD Seal rijtest test autofans 2023 info

In het geval van de Seal is dat een joekel van een 15.6-duim infotainmentsysteem dat met een druk op de knop kan draaien van landschap- naar portretmodus. Gezien we een pre-productiemodel reden, draaide dat nog op de Chinese software met onder andere meerdere (!) karaoke-apps. Die zullen niet de oversteek naar Europa maken - net zoals de premium microfoon die standaard in de middenconsole zit - en vervangen worden door Europees getinte apps zoals Android Auto, Apple Carplay en Spotify. De rest van het interieur staat in het teken van het standaard panoramisch dak dat van voor tot achteren loopt. Al is dat niet uniek in het segment natuurlijk. Aan ruimte trouwens geen gebrek in deze Seal (zelfs niet achterin). De koffer van 402 liter, die is eerder matig. Nu goed, vooraan krijg je dan weer wel een frunk van 53 liter.

Long Range & Performance

Het verkooppunt van de Seal is echter niet het design of het interieur maar wel de technologie onderhuids. Want hoewel BYD geen klinkende naam is in onze contreien, weet het op de internationale markt hoge ogen te gooien. Niet in het minst door de befaamde Blade Battery, een uiterst performante en veilige LFP-accu die zo hoog wordt aangeschreven dat zelfs Tesla stiekem klant is bij BYD. Die batterij kan natuurlijk niet ontbreken onder de huid van deze Seal. Meer nog, de accu van 82 kWh maakt een integraal onderdeel uit van het chassis. Daardoor kan een extreem hoge koetswerkstijfheid worden behaald, wat dan weer moet resulteren in een dynamisch rijgedrag.

BYD Seal rijtest test autofans 2023 info

Qua aandrijflijn schuift BYD dan weer twee versies naar voren. Een uitvoering met achter- en eentje met vierwielaandrijving. Of anders gezegd, een versie met één elektromotor op de achteras van 313 pk en een variant met één elektromotor op elke as met een systeemvermogen van 500 à 530 pk (Europese specs zijn nog niet gefinaliseerd). Die laatste mag je gerust zien als de performance-uitvoering gezien zijn sprint naar de honderd van amper 3.8 seconden. De versie met 313 pk is eerder de "Long Range" uitvoering. Al snelt ook die nog steeds in 5.9 seconden richting de honderd.

Grand Theft Autofans

Maar hoe rijdt deze Seal nu? Wel, BYD had twee - weinig indrukwekkende - oefeningen voor ons uitgestippeld op een afgesloten parcours: een sprint naar de honderd en een kort slalomparcours. Terwijl onze collega's echter braaf aanschoven voor die sessies, wisten wij stiekem de sleutels te bemachtigen van een Seal "Performance" dankzij een ingenieur. "Zolang we maar niet meer dan 15 minuten wegbleven, zou niemand het door hebben", aldus de ingenieur. Hoewel we daardoor nét wat meer vrijheid kregen, blijft onze testrit eerder beperkt natuurlijk. Wat we daaruit kunnen opmaken? Dat BYD weet hoe het auto's in elkaar moet steken.

BYD Seal rijtest test autofans 2023 info

Hoewel een performance-sedan met +500 pk, valt op hoe comfortabel de Seal is. Volgens de ingenieurs gaat het hier nog over een Chinese (lees: zachtere) set-up, maar stiekem hopen we dat ze hier niet te veel meer aan morrelen. Acceleratie is - uiteraard - fors en het lage zwaartepunt geeft de Seal een stabiele indruk. Of dit nu beter rijdt dan een BMW i4 of Tesla Model 3? Daarvoor moeten eerst nét wat langer achter het stuur kunnen kruipen van deze Seal. Al heeft hij techniek aan boord om dat waar te maken. Kijk maar naar de 50:50 gewichtsverdeling en de dubbele draagarmen voor en de multi-link achter. Het regeneratief remmen blijft evenwel wat een zwak punt bij BYD, want zelfs in de sterkste stand ("Larger" genaamd) blijft dat wat ondermaats. Ook het stuur laat je beter in "Sport" staan, want "Comfort" is wel heel vaag. Ondanks die kleine minpunten laat de Seal een indruk na van Europese kwaliteit. Begint het al warm te worden, Duitsland?

Veel vraagtekens

Konden we niet ontfutselen tijdens onze tijd met de BYD Seal? Het verbruik. Al zou een range van om en bij de 500 kilometer realistisch mogelijk moeten zijn (16.4 kWh/100 km). Wel weten we nu al dat je kan opladen aan 11 kW AC en 150 kW DC. Dat zijn puike waarden maar geen buitensporige cijfers. V2L kan de Seal ook, tot 3 kW. Wat dat wil zeggen? Je kan de Seal gebruiken als gigantische powerbank om je laptop, Airfryer, springkasteel,... van peut te voorzien.

BYD Seal rijtest test autofans 2023 info

Een prijs tenslotte? Ook die weten we momenteel nog niet. Na wat getrek aan oren kwamen we te weten dat de basisprijs ergens tussen de 50.000 à 60.000 euro zal zitten, of ook niet. Veel hangt namelijk af van de uitvoeringen die BYD lokaal wil gaan verkopen. Zo zijn er internationaal ook versies met een kleinere accu (61.4 kWh). Het is niet ondenkbaar dat ook die variant van de Seal naar onze contreien komt. Ook de updates aan het infotainment blijven vaag. Zo weten we dat de huidige modellen van BYD in België nog steeds geen Nederlandse systeemtaal hebben. Over The Air-updates zijn internationaal mogelijk, maar of die naar België komen is momenteel ook nog niet duidelijk.

Conclusie

BYD laat partij-gewijs graag mondjesmaat informatie los over zijn modellen. In september komt deze Seal naar België, tot dan moeten we het doen met dit smaakmakertje. Qua rijdynamiek, looks en afwerking ziet het er alvast goed uit. Echter zijn het de prijs, gebruiksgemak van het infotainment en het verbruik die in de realiteit de doorslag zullen geven. Die info hebben we momenteel nog niet. Al heeft BYD natuurlijk nog een ander trucje achter de hand. Want het merk kan pochen met uitzonderlijk korte levertijden. Geef ons in het vervolg gewoon wat langer de sleutels, BYD!

BYD Seal rijtest test autofans 2023 info

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws