Rijtest + video: Mercedes-AMG GT 63 S E Performance (2022)

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance Review video

De naam van een faxmachine, de krachtbron van een AGM-28 Hound Dog en een stopcontact om de batterij op te laden. Welkom in de 843 pk sterke wereld van de Mercedes-AMG GT 63 S E Performance. Hoezo, plug-in's voor het milieu?

Het koninkrijk van de performante verbrandingsmotor staat op vallen. Want zowat elk automerk kan tegenwoordig een elektromotor met een ziljoen pk's voorin een kleine hatchback dumpen. Dat is natuurlijk problematisch voor een divisie zoals AMG. Want het submerk van Mercedes verwierf decennia lang naam en faam door iconische brullende benzinemotoren op de markt te brengen. De GT 63 S E Performance wil even de knowhow van de Duitse motorenbouwer vieren. Met 843 pk aan plug-inhybridekracht.


Check hier onze videoreview:


Rode verfborstel

Jep, dat las je goed, onder de kap van deze GT 4 Door sluimert maar liefst 843 pk. Eigenaardig, zou je zeggen. Want visueel verschilt deze kruisraket niet al te veel met de "brave instap" GT 4-Door met maar 367 pk. Correct! Alleen, hoe zwaar kan je nog timmeren aan de carrosserie van deze 4 Door? AMG houdt het voor deze S E Performance dus bij de details... rode details.

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance Review video

Zo krijg je bijvoorbeeld - niet zo mooie - rode logo's op de flank en achterop de bips, worden de vier einddempers geribbeld for your pleasure en krijg je uiteraard een laadklep voor de stekker. Een laadklep die nogal ongelukkig geplaatst wordt op de achterbumper. Als een soort van moedervlek op een al heel drukke kant van deze rakker.

1.470 Nm, alsjeblieft!

Ach, niet dat de eigenaar van zo'n S E Performance daar van wakker zal liggen. Nee, die wil natuurlijk beroep doen op het vermogen dat AMG weet te puren uit haar set-up dankzij die extra elektrokracht. Zoals eerder gezegd gaat het dus over maar liefst 843 pk. Nog wat extra choqueren? Wel, dat doet het koppel van 1.470 Nm wel. Hoe weet Mercedes echter zo'n grob vermogen uit een statige sedan te puren?

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance Review video

Wel, het helpt natuurlijk al dat de 4-liter twinturbo V8 voorin goed is voor 639 pk. Die benzinemotor krijgt de assistentie van een 204 pk sterke elektromotor op de achteras die verstopt werd onder de accu van 6.1 kWh. Het resultaat van dat cijfergegoochel is een sprint naar de honderd van 2.9 seconden. Goed nieuws dus! Want decennia aan motorontwikkeling heeft er voor gezorgd dat deze 2.4 ton wegende monoliet 0.4 seconden sneller de honderd aan tikt dan een Tesla Model 3 Performance van 1/3de de prijs. Winning!

One trick pony

Nu goed, een auto is meer dan zijn sprint naar de honderd natuurlijk. En het lijkt wel dat Mercedes-AMG daar in de val is getrapt. Want moest je er net even over gelezen hebben, deze 4 Door weegt maar liefst 2.4 ton. Deze S E Performance is daardoor een AMG van de oude garde. Een auto die je met zijn snuit in een richting zet, het gaspedaal vloert en je laat meezuigen in een tunnel van vermogen. Alleen... dat doet een reguliere GT 4 Door ook al.

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance Review video

Waar zitten de winsten 'm dan bij deze opperversie? Alvast niet in de koffer die met 122 liter krimpt (335 liter) om plaats te maken voor de accu. Maakt de plug-inaandrijving deze GT 4 Door dan fiscaal interessant? Wel, het is alvast de meest fiscaal interessante van alle GT 4 Doors... maar met een CO2-uitstoot van 180 g/km en een elektrische range van amper 13 kilometer kan je fluiten naar aftrekbaarheid. Het verbruik dan? Wel, gebruik je deze machine waarvoor hij werd ontwikkeld (aanleggen, richten, vuur) dan tik je vlot de 22 l/100 km bij elkaar. Doe je de moeite om deze 4 Door onder de 10 l/100 km te rijden met alle eco-opties... dan kan je evengoed een Prius kopen.

Middenvinger naar Porsche

Nu goed, deze GT 63 S E Performance is vooral een Tour de Force van AMG. Een prestigeproduct om te tonen tot wat de motorenbouwer in staat is. Dat daar een prijskaartje aan vast hangt mag duidelijk zijn, want deze 4 Door kost minimaal 203.000 euro. Zonder twijfel een ferme middenvinger naar Porsche, want die vragen meer geld voor de "maar" 761 pk sterke Panamera Turbo S E Hybrid. Echter hebben we het idee dat klanten in dit segment (lees: zakenmannen met een diepe portefeuille) al lang de overstap hebben gemaakt naar 100% elektrische auto's.

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance Review video

Voor wie is deze GT 63 S E Performance dan? Wel, we kunnen ons inbeelden dat in bepaalde gebieden waar de olie uit de grond spuit deze performance-sedan een welgekomen nieuwigheid is. Ook voor absolute EV-haters is deze GT 63 S E Performance een oplossing. Want hiermee blijf je aan het stoplicht toch nog het gros van die elektrische auto's (nipt) voor. In dagelijks gebruik ben je waarschijnlijk beter af met de 100.000 euro minder kostende Mercedes-AMG GT 43 4-Door die uitpakt met dezelfde heerlijke looks en... een grotere koffer voor je continentale reisjes.

Conclusie

Ook bij AMG voelen ze elektrificatie in de lucht hangen. Maar voor ze compleet elektrisch gaan, lijkt het er op dat ze eerst nog eens compleet het deksel er af willen trekken. Met deze exuberante krachtpatser als gevolg. Als de GT 63 S E Performance ons één ding heeft opgeleverd, dan is het wel dat de elektrische aandrijflijn ook gebruikt wordt in de nagelnieuwe Mercedes-AMG C 63.

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance Review video

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Jos D. 16:13
afbeelding van Jos D.

Smaken verschillen maar ik vind dit een gedrocht. Zeker met die lelijke spoiler.
Wat trekken van de eerste Panamera en dat was absoluut niet om aan te zien.
Best eens in de leer gaan bij Ferrari of McLaren om spoilervrije auto's te maken.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws