Rijtest + video: Mercedes EQE 350+ (2022)

Mercedes EQE 350+ rijtest review info 2022 Autofans

Mercedes is met een rotvaart haar line-up aan het ver-EQ-ceren. Na vlaggenschip EQS is het nu tijd voor de EQE, een elektrische auto die alle sterktes van de EQS verpakt in een kleinere schulp.

Kan jij ze nog tellen? De EQ-modellen van Mercedes? Laten we het even samen proberen; EQA, EQB, EQC, EQS, EQS SUV en EQV. Daar komt nu de EQE bij en tegen dat je deze tekst hebt gelezen (of de video hebt bekeken) zal Mercedes zonder twijfel ook de EQG vanonder doek hebben gehaald. Kortom: het mag vooruit gaan bij Mercedes, die elektrificatie. En deze EQE is misschien wel het beste product tot nog toe.


Bekijk hier onze videoreview:


Duidelijk designprincipe

Als klassiek automerk de overstap naar de EV maken is geen sinecure. Want wat doe je met al die bestaande onderstellen waar je miljarden in hebt gepompt? Die ombouwen om batterijen te slikken is goedkoper dan een compleet nieuw chassis ontwikkelen... maar heeft zijn beperkingen. Mercedes zet alvast op twee paarden in. Zo bestaat haar EQ-gamma enerzijds uit omgebouwde "klassieke auto's" en anderzijds uit vanaf 0 ontwikkelde EV's. De EQS was Mercedes' eerste EV die geen onderstel van een auto met verbrandingsmotor leende, deze EQE is numéro twee.

Mercedes EQE 350+ rijtest review info 2022 Autofans

Dat je EQE en EQS in het straatbeeld door elkaar zou kunnen halen is niet volledig jouw schuld. Beide wagens werden volgens hetzelfde designprincipe gestileerd. Het grote verschil tussen EQS en EQE zit 'm dan ook aan de achterkant. Zo is de EQE maar liefst 27 centimeter korter dan zijn grote broer. Vooral de koffer werd een stukje samengedrukt. Dat is an sich minder goed voor de stroomlijn maar heeft paradoxaal genoeg een positief effect op de styling. Want met zijn meer gedrongen proporties komt de EQE net wat evenwichtiger voor de dag. Ook al blijven we geen fan van de gesmolten tronie die de EQE overneemt van EQS.

Visuele hoogvlieger... met beperkte ruimte

Stap je eenmaal in de EQE, dan is het vergelijk met de EQS al helemaal makkelijk te trekken. Want eigenlijk boet deze EQE niet in op vlak van kwaliteit tegenover het vlaggenschip. Warme ledersoorten en mooie houtinleg geven een huiselijke sfeer binnenin de cabine. Zolang je maar niet gaat tikken op op het dashboard met je vingers, want die klinkt opvallend hol. Nu goed, puur visueel kan je het interieur van de EQE niet op fouten pakken. En hoewel het hyperscreen enkel voorbehouden is voor de AMG-versies in België, missen we die gigantische tablet op het dashboard niet. Al zeker niet als je weet dat Mercedes vlot 8.000 euro vraagt voor dat scherm. Trop is trop.

Mercedes EQE 350+ rijtest review info 2022 Autofans

Wat je dan in de plaats krijgt? Nog steeds twee joekels van schermen over het dashboard gedrapeerd. Schermen die trouwens ook worden gebruikt in de S-Klasse. En wat goed genoeg is voor de S-Klasse... Gaan we kijken naar binnenruimte, dan blijven we wel wat op onze honger zitten. Net zoals grote broer EQS vertaalt de buitenruimte zich niet naar de binnenkant. Oké, vooraan kom je geen plaats tekort maar eenmaal achterin blijft er weinig "royaals" over. Idem voor de koffer van 430 liter. We willen niet "die persoon" zijn maar de veel goedkopere en kortere rivalen Tesla Model 3, Polestar 2 en BMW i4 bieden eigenlijk meer ruimte achterin. Zowel voor passagiers als in de koffer.

Hoeveel range?

Mercedes verschoont zich nog door te zeggen dat dit het gevolg is van de aerodynamica van deze EQE. Want door te opteren voor een gestroomlijnde koetslijn snijdt de EQE als het ware door de lucht. En een lagere luchtweerstand is natuurlijk beter voor het verbruik en de range. Of de EQE 350+ die we reden daardoor exceptioneel zuinig is met zijn energie? Dat willen we ook niet zeggen. Zo noteerden we een verbruik van om en bij de 18 kWh/ 100 km. Dat is zeker puik - en beter dan het gros van de concurrenten - maar we mogen niet vergeten dat kleinere EV's vaak met nog enkele kWh's minder toekomen.

Mercedes EQE 350+ rijtest review info 2022 Autofans

Nemen we er de specificatiekaart bij, dan geven we mee dat de EQE 350+ gebruik maakt van een 292 pk (+500 Nm) sterke elektromotor op de achteras en een accu van netto 90.6 kWh. Haal je dan de rekenmachine boven, dan kan je in principe zo'n 500 kilometer ver met deze EQE 350+, niet in het minst dankzij de nogal forse batterij. Ga je eenmaal aan het laden, dan slikt de EQE 350+ 11 kW AC en 170 kW DC.

crème brûlée

Tot dusver is de EQE alvast een mixed grille. Sommige aspecten smaken uitermate, andere details laten ons op onze honger zitten. Het rijgedrag is echter de crème brûlée van dit menu. Want de EQE rijdt voortreffelijk! Met de optionele luchtvering kent de EQE eigenlijk geen gelijke. Comfort voert de absolute boventoon zonder door de mand te vallen bij meer dynamische lastenwissels. Met 2.2 ton aan gewicht is de EQE geen pluimpje maar laat dat net toevoegen aan het solide gevoel tijdens het rijden. Daarenboven slinkt de carrosserie als het ware rond je onderweg. Waardoor je niet het gevoel krijgt met een ruime E-Klasse onderweg te zijn.

Mercedes EQE 350+ rijtest review info 2022 Autofans

De elektromotor op de achteras is met zijn instant koppel van 530 Nm meer dan capabel genoeg om de EQE vooruit te brengen. Hoewel dus de instapper van de range, die 350+, kom je eigenlijk niets tekort. Met een sprint naar de honderd van 6.4 seconden is deze EQE uiteraard meer dan snel genoeg. Nog sneller kan, in 4.2 seconden, maar dan moet je wel voor de Mercedes-AMG EQE 43 4Matic gaan. Of die AMG de meerprijs van 30.000 euro rechtvaardigt door een extra elektromotor op de vooras te plaatsen? Onze ratio zegt van niet, al moeten we die variant nog aan de tand voelen.

Prijs snijdt langs twee kanten

Een kleinere EQS? Dan is de prijs hoogstwaarschijnlijk ook een stuk kleiner? Goed nieuws inderdaad! Want Mercedes vraagt minimaal 78.650 euro voor deze EQE 350+, waardoor hij ruwweg 30.000 euro goedkoper is dan een EQS. De andere kant van die mediale? Met 78.650 euro is de EQE vlot 10.000 euro duurder dan BMW i4, Tesla Model 3 en co. Toegegeven, Mercedes mikt met de EQE op een ander segment (en slaagt daar ook in qua afwerking), alleen is hij stiekem kleiner binnenin dan die rivalen. Tenslotte is er ook nog de optiepolitiek van Mercedes. Ons testexemplaar droeg namelijk een prijs van 107.000 euro. Tja...

Mercedes EQE 350+ rijtest review info 2022 Autofans

Conclusie

De betere EQS, zo kan je deze EQE omschrijven. Want hij neem het platform, de luxe en alle technologieën van zijn grotere broer over maar koppelt dat aan een lagere prijs en een beter rijcomfort. Zeker als je voor de luchtvering gaat. Dit is op dit moment dé beste elektrische Mercedes die je kan kopen én misschien wel één van de beste EV’s tout court. Als je portefeuille het trekt natuurlijk...

Mercedes EQE 350+ rijtest review info 2022 Autofans

Ook interessant:

BMW i4 VS Tesla Model 3 VS Polestar 2

Review Mercedes EQS

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Mathieu 12:45
afbeelding van Mathieu

107.000 euro... het is wat de zot ervoor geven wil. Maar, niet verbazend als je weet dat Mercedes in een ander segment wil beginnen spelen.

Daan van der Keur 22:13
afbeelding van Daan van der Keur

Dat grote display schijnt in de felle zon volledig onleesbaar te zijn. Sta je dan met je dure hoerensloep. Ik was vd week bij Bas van Autobeklederij v/d Werf in Leiden en die vertelde dat want zijn buurman had er eentje gekocht. Hij had in China bij AliBaba een 'zonnescherm' besteld voor €70,- (originele Mercedes-scherm kost maar liefst €700,-) en moest daar rood stiksel in naaien want het was wit. Waardeloos toch voor zo'n peperdure auto.

Lucas 22:00
afbeelding van Lucas

Beste,

Het is vaak van "Horen zeggen". Ik rijd zelf met de EQE350 en heb tijdens de zomermaanden echt geen last van dat onleesbaar scherm. Dat kan wel wanneer je panoramisch dak volledig open doet en de zon rechtstreeks naar binnen schijnt ! Deze auto is geen "Hoerensloep" maar uitgeroepen tot beste electrische auto (EQE en EQS) en zo ervaar ik dit ook als autoliefhebber, dus zal het zeker niet waardeloos zijn maar wat je niet hebt niet bemind en vaak van horen zeggen !

Adriaan 19:14
afbeelding van Adriaan

Ik had laatst in Amsterdam een eqe als taxi, en ik moet toegeven, ik was behoorlijk verschoten, de "normale" e-klasse, toch wel de uber oertaxi, voelt een pak comfortabeler aan. Ik had achterin echt een bekrompen gevoel, en de schokken werden precies heel slecht verwerkt waardoor er geregeld een harde klap te verwerken was voor mijn onder rug. Had ik helemaal niet verwacht... Wat is jouw ervaring hierbij?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws