Test + video: Forthing U-Tour 1.5 (2023)

Forthing U-Tour rijtest test getest belgie autofans

Opgelet Peugeot, er is een tweede leeuw in Europa! Het Chinese Forthing is bij ons geland en wil Belgische klanten verleiden. Hoe ze dat gaan doen? Door een riante full-option monovolume met zeven zitplaatsen aan te bieden voor de prijs van een kale Volkswagen Golf. Kijk, nu heb je onze aandacht.

Wat is dit?

Misschien wel dé gezinswagen waar (jonge) gezinnen naar hunkeren. Want na de dood van Ford Galaxy, Renault Espace en co en de elektrificatie van busjes zoals de Citroën Berlingo en Peugeot Rifter blijft er maar weinig keuze over. Deze U-Tour profileert zich als een rasechte monovolume met benzinemotor en zeven zitplaatsen en wil overtuigen door een riante basisuitrusting te koppelen aan een laag prijskaartje.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Wacht, Forthing?

Jep, Forthing. Weerom een nieuwe Chinees op Belgische bodem. Met dank aan OneAutomotive, de Belgische importeur die sneller nieuwe merken introduceert dan dat Alfa Romeo een auto in elkaar kan schroeven. Ondertussen staat de teller er op 7 Chinese merken: BAIC, DFSK, JAC, Seres, SWM, BAW en Forthing. Vooral die laatste wordt er eentje om in het oog te houden, want Forthing wil zich profileren als het budget-alternatief voor gezinnen... zonder in te boeten op kwaliteit.

Forthing U-Tour rijtest test getest belgie autofans

Dat doen ze bij OneAutomotive initieel met 2 modellen: deze U-Tour monovolume en de EVO crossover die vooral gelijkt op een broertje van de Maserati Grecale. Die EVO komt er trouwens ook als volstrekt elektrisch model. Prijzen voor dit alles? De EVO kost je 31.490 euro (of 39.995 euro voor de EV), de U-Tour kost je 32.990 euro. Da's VW Golf-geld voor een riante monovolume die tot de nok vol steekt met snufjes.

Lexus-vibe

Een monovolume van Chinese komaf, hoe ziet dat er uit? Wel, als een mix van Aziatische en Europese lijnen. Zo ging de 4,85 meter lange U-Tour de mosterd halen bij Lexus voor de snuit, maar oogt de achterkant opvallend zakelijk en strak. Of het resultaat geslaagd is hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Al weet je blikken te trekken met deze U-Tour. Niet in het minst door de standaard led-lichten die strak de wereld instralen en het opgelicht "tribal"-logo centraal in de grille dat pulseert in de nacht. Er hangt een zweem van emotie en grandeur rond deze U-Tour. Een speelsheid waar Europese merken zich vaak niet aan durven te wagen. Al zeker niet op een... monvolume.

Forthing U-Tour rijtest test getest belgie autofans

De U-Tour geeft dus het gevoel een luxejacht te zijn. Een vibe die ze extra willen onderstrepen in het interieur. Internationaal heet deze U-Tour ook wel de Yacht en we begrijpen waarom. Lichte (fake) houtinleg, een bruin dashboard en een witgrijze kleurstelling die extra in het zonlicht wordt gezet door het glazen panoramisch dak. Materialen voelen stevig aan en zien er kwalitatief uit. Ook de twee versmolten digitale schermen van 10.25 duim doen denken aan gerief van Mercedes of BMW, maar het infotainment mist banale zaken zoals navigatie, Android Auto en Apple Carplay. De instrumentencluster is daarentegen wel overzichtelijk. Geven en nemen dus.

Captain chairs

Heb je ooit een roedel kinderen gehad, dan weet je dat een monovolume natuurlijk draait rond binnenruimte en zitplaatsen. Ook hier wil de U-Tour het verschil maken qua opstelling. Deze 7-zitter is namelijk een 2+2+3. Daardoor krijg je op de tweede zitrij twee riante captain chairs die verwarmd en geventileerd zijn, zowel voor, achter als zijwaarts kunnen verplaatst worden en beschikken over een klaptafeltje dat niet zou misstaan in een Bentley. Oplaadpunten voor je smartphone? Check! Aparte klimaatcontrole? Aanwezig!

Forthing U-Tour rijtest test getest belgie autofans

Wil dat dan zeggen dat je achterin verbannen bent tot het hok? Dat nu ook niet. Want ook op de derde zitrij kan je comfortabel met twee volwassenen zitten. De zitplaats in het midden lijkt eerder voor noodgevallen. Waardoor deze U-Tour dus misschien eerder een zeszitter + noodzitje is. Staan alle stoelen paraat, dan kan je 390 liter kwijt in de koffer. Da's meer dan wat je in de nieuwe VW Polo kwijt kan. Gooi je de achterbank neer, dan stijgt dat naar 1.960 liter. Dat is dan weer meer dan een Audi Q7. De passagiersstoel vooraan kan trouwens helemaal plat (net zoals de stoelen op de tweede rij), waardoor je net niet de Falcon 9 van Elon Musk in de U-Tour kwijt kan.

Internationaal paspoort

Tot nog toe scoort deze U-Tour dus voortreffelijk punten. Op rijdynamiek moet hij toch wel door de mand vallen, niet? Want wat schuilt er onder de schulp van deze Cinees? Wel, internationaal gerief. De 1.5-liter viercilinder turbobenzine van 177 pk (285 Nm) komt van bij Mitsubishi, de standaard 7-trapsautomaat van bij Magna. Mag-wie? Magna, een Canadees bedrijf dat ook automaten levert aan - we zeggen maar wat - BMW, Jaguar en Toyota. De techniek zit dus al goed.

Forthing U-Tour rijtest test getest belgie autofans

Het resultaat is dat je niet onderweg bent met Chinese brol. Want deze U-Tour rijdt zeer volwassen. De aandrijflijn is zacht, de ophanging comfortabel en de geluidsisolatie meer dan voldoende. Het is geen sprintkanon maar de top van 180 km/u is meer dan voldoende. Buiten een minimale hapering als je vanuit stilstand vertrekt (alsof de automaat even op stoom moet komen) en de nogal twijfelachtige standaard LingLong-banden (jep, dat is een merk) zijn we uitermate verrast door het rijgedrag van deze U-Tour.

Ook met LPG... maar

Op papier - en onderweg - heeft deze U-Tour alles met zich mee. Waardoor zijn achilleshiel dus ergens anders valt te zoeken. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de onbekende restwaarde, betrouwbaarheid en ondersteuning. OneAutomotive countert dat door te stellen dat het 23 verdelers heeft in België, de U-Tour 5 jaar garantie krijgt en dat Forthing een reserveonderdelendepot heeft in Duitsland. Net zoals pakweg Nissan in de jaren 80 en Hyundai in de jaren 2000 is het een gevalletje van naamsbekendheid en vertrouwen.

Forthing U-Tour rijtest test getest belgie autofans

Want kijk je daar voorbij, dan zie je dat je een volledig uitgeruste monovolume met 7 zitplaatsen op je oprit kan parkeren voor 32.990 euro. Dat is Volkswagen Golf geld voor een Sharan. Het gemiddelde verbruik van 8l/100 km mag dan wat aan de hoge kant liggen (een Peugeot Rifter 1.2 benzine doet evenwel niet beter), de U-Tour valt optioneel uit te rusten met een lpg-installatie. Daardoor krijg je naast de benzinetank van 55 liter ook nog een lpg-tank van ongeveer hetzelfde volume. Omdat het systeem gebruik maakt van directe injectie en in staat is om benzine en lpg te mengen (de crème de la crème zeg maar) stijgt de prijs wel aanzienlijk naar 36.490 euro.

Conclusie

Niet elk Chinees model dat naar hier komt weet te overtuigen. Tussen de wildgroei ontspruiten echter enkele pareltjes. Deze Forthing U-Tour is er daar ééntje van, omdat hij inspringt op een leegte die Europese merken hebben achtergelaten. Een comfortabele monovolume met zeven zitplaatsen die tot de nok vol zit met luxe-items voor nog geen 33.000 euro. Wie doet beter?

Forthing U-Tour rijtest test getest belgie autofans

Specificaties

Motor

1.5 turbobenzine, viercilinder

Vermogen

177pk

Koppel

285 Nm

Overbrenging

7-traps automaat

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 790 kg

Topsnelheid

180 km/u

Prijs testwagen

€ 36 490.00

Prijs basismodel

€ 32 990.00

Gemiddeld testverbruik

8.00 L/100km

Min. kofferinhoud

390 L

Max. kofferinhoud

1 960 L

CO2-uitstoot

180 g/km

BIV

€ 729.99

Rijtaks

€ 130.38

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws