Eerste test + video: Nissan Qashqai (2021)

Nissan Qashqai review 2021 Autofans

De crossover regeert het Belgische baanvak. Daarvoor mag je de Nissan Qashqai bedanken/ verfoeien. Want in 2007 kwam die de markt voorgoed veranderen. Het is tijd voor de derde generatie. Met aangescherpte looks, dito stuurgedrag en hedendaagse snufjes. Is derde keer nog steeds de goede keer?

Wie had ooit vijftien jaar geleden durven denken dat de crossover onze wegen zou overspoelen? Wel, Nissan. Want het Japanse merk liet in 2004 haar Europese afdeling een surf en turf tussen een volbloed SUV en economische hatchback bedenken. De Qashqai was geboren! Een SUV zonder diens nadelen (hoog verbruik door vierwielaandrijving en hoge gebruikskosten door potige motoren). Of anders: een hatchback met een hogere zit en meer kofferruimte. Nissan noemde het "de crossover" toen de auto lanceerde in 2007. De gehele autosector keek met open mond toe hoe de Qashqai een absolute geldkoe werd voor het Japanse merk. Nee, hij heeft zijn koosnaampje cashcow niet gestolen.


Bekijk hier onze videoreview van de Nissan Qashqai!


Fiere look

Cashcow is toe aan zijn derde generatie. En dat werd verdikkeme tijd. Want terwijl de concurrenten allerminst stil zaten, hield Nissan de vorige generatie Qashqai maar liefst 8 jaar in leven. In een snel evoluerende markt is dat een eeuwigheid. Het moet dan ook gezegd, de uitgaande Qashqai kon niet meer opboksen tegen de nieuwe crossovers die als paddenstoelen uit de grond verschenen. Tijd om terug te vechten! Met een gloednieuwe styling bijvoorbeeld. Al kiest Nissan hier duidelijk voor zachte revolutie. Om maar te zeggen dat de derde generatie onmiskenbaar Qashqai is. Never change a winning team, toch?

Nissan Qashqai review 2021 Autofans

Desalniettemin is de carrosserie gloednieuw. Mét meer plaats voor franjes. Kijk maar naar de toegespitste koplampen die in twee splitsen, de gegroeide grille en rechtgetrokken flank. Door de gegroeide dimensies staat de Qashqai ook wat zelfzekerder op zijn pootjes. Dat komt niet zozeer door de 3 centimeter extra lengte of 2 centimeter extra hoogte. Nee, vooral de met 32 mm gegroeide breedte komt de Qashqai designtechnisch ten goede. Nissan Europa is zo fier op het design dat het op de voorbumper de naam van de auto bosseleert. Handig voor de blindeman in straat die wil weten welke auto er geparkeerd staat...

Zee van scherm

De grootste stap zet Nissan echter in het interieur. Nu moet je weten dat de Qashqai nooit de beste leerling was op vlak van gebruikte materialen in het interieur. Idem voor het design dat je alvast niet in verleiding wist te brengen. De derde generatie doet alvast een stuk meer haar best. Al profiteert het vooral van dé modetrend die de laatste jaren is ingezet. Inderdaad: schermpraal. De hogere uitvoeringen (vanaf N-Connecta) krijgen namelijk een knoert van een 12.3-duims scherm vlak achter het stuur vergezeld door een 9-duims scherm voor het infotainmentsysteem. Het zegent de Japanse crossover met een zweem van moderniteit.

Nissan Qashqai review 2021 Autofans

De nogal hoekige en zware opbouw van het dashboard minimaliseert echter de ruimte-indruk. Zonde, want het interieur van de nieuwe Qashqai is zeker niet klein te noemen. Zo heb je zowel voor- als achteraan comfortabel veel plaats én is de koffer met een serieuze grob gegroeid. Voortaan meet die 504 liter met rechte achterbank. Dat is zo maar even 75 liter meer dan wat je kreeg in de voorganger. Ook al is hij daarmee nog steeds niet opgewassen tegenover rivalen zoals de Volkswagen Tiguan of Peugeot 3008, de schade wordt voortaan beperkt.

Scherp platform, zoutloze motor

Onderhuids rolt de Qashqai op een gloednieuw platform. Dat CMF-C platform is een doorontwikkeling van het voorgaande en kwam samen met Renault tot leven. Dankzij de nieuwe fundamenten schiet de derde generatie meteen uit de startblokken met 60 kg gewichtsverlies. Daarnaast profiteert - zoals eerder gezegd - de binnenruimte er van én is er plaats voor nieuwe hypermoderne motoren. Zo is voortaan élke Qashqai een benzine én gepaard aan een vorm van elektrificatie. Standaard krijg je een 1.3-liter viercilinder turbobenzine met desgewenst 138 dan wel 158 pk die wordt gekoppeld aan een milde hybride set-up. Later volgt nog de E-Power die een benzinemotor gebruikt als range-extender voor een elektromotor. Jep, de Qashqai klinkt plots uitermate hoogtechnologisch.

Nissan Qashqai review 2021 Autofans

Wij gingen alvast op pad met de 1.3 turbobenzine. Een blok dat we ook al kennen van bij Renault en Mercedes. Die motor is - ongeacht de pk-uitvoering - nogal futloos in de Qashqai. Met een relatief grote leegte onderin moet je toeren maken om de vort er in te krijgen. Van een lineaire opbouw is daarbij geen sprake. Je hebt koppel of je hebt niet. Wel krijgt de Qashqai punten voor de uitermate stille werking. Want de motor doet fluisterstil zijn werk. Waardoor je bij vertrek soms eens dubbel moet kijken of de motor überhaupt loopt. We kijken dan ook halsreikend uit naar de E-Power. Om de Qashqai het pit te geven dat 'ie verdient.

Want het nieuwe platform en aangescherpte stuurgedrag doet de Qashqai wonderen. Onder de wat zoutloze benzinemotor zit een uitermate comfortabele, scherpe en evenwichtige basis. Waardoor de Qashqai mits correcte motor een aangename reisgezel kan worden voor de lange afstanden. Nu nog die correcte motor vinden. Hetzelfde euvel dat trouwens wat rond kleine broer Juke hangt...

Nissan Qashqai review 2021 Autofans

Correct in de cataloog

Binnenkort lanceert Nissan de Ariya, haar tweede elektrische auto. Die Ariya kan je zien als het elektrisch neefje van de Qashqai. Omdat Nissan weet dat niet iedereen meteen het budget heeft voor een EV heeft het er alles aan gedaan om de prijs van de Qashqai binnen de perken te houden. Zonder te besparen op de standaard veiligheidsuitrusting. De basisprijs? 28.500 euro. Nissan verwacht echter dat het merendeel van de klanten haar weg zal vinden naar de N-Connecta-uitvoering. Die draagt een prijs van 32.900 euro en eerlijk, dat is een meer dan een aanvaardbare prijs voor wat je in ruil krijgt. Denk aan die twee grote schermen, 18-duims velgen, 360° camera, duozone airco en genoeg veiligheidsnufjes om een Mercedes S-Klasse het schaamrood op de wangen te toveren.

Conclusie

De nieuwe Qashqai is geen revolutie, wel een technologische evolutie op zijn voorganger. Hij rijdt een stukje scherper, krijgt een frisse styling binnen & buiten en pronkt met gegroeide interieurruimte en connectiviteit. Nu nog een motor vinden die deze Qashqai verdient, Nissan. Al kijken we reikhalzend uit naar de E-Power die binnenkort verschijnt!

Nissan Qashqai review 2021 Autofans

Specificaties

Motor

1.3 i4, turbobenzine

Vermogen

138pk

Koppel

240 Nm

Overbrenging

6-bak manueel

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 348 kg

Prijs testwagen

€ 32 900.00

Prijs basismodel

€ 28 500.00

0 tot 100 km/u

10.20 sec

Min. kofferinhoud

504 L

CO2-uitstoot

131 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws