Rijtest + video: Porsche 911 GT3 (2021)

Porsche 911 GT3 Rijtest 2021

De racerij wordt al decennia lang gebruikt om nieuwe technologieën te perfectioneren voor de openbare weg. Porsche verpakt haar meest extreme knowhow in de 911 GT3, een circuitwagen met gelijkvormigheidsattest in het handschoenkastje en nummerplaat op de snuit.

Ben je wat thuis in autoland, dan heb je zonder twijfel al gehoord van de 911 GT3. Wat velen echter niet weten is hoe vér Porsche gaat in het ontwikkelen van deze variant van de mythische 911. Want hoewel dit gewoon de volgende trap op de performanceladder lijkt, ligt het verhaal niet zo simpel. Kijk, als Volkswagen een meer performante uitvoering van de Golf GTI wil lanceren, dan pompt het de cijfers van de bestaande motor wat op. Idem voor McLaren dat één en dezelfde V8 gebruikt voor haar gehele gamma. Deze GT3? Die heeft evenveel gemeen met een Turbo S als Breitling met McDonalds.


Check hier onze video:


Got wing?

De 911 GT3 is voor Porsche hét uitstalraam van kennis die het Duitse sportwagenmerk de voorbije jaren heeft vergaard in de racerij. Dat deed het voor het eerst in 1999 en doet het nu meer dan twintig jaar na datum nog steeds. Kortom: waar "klassieke" 911's een symbiose van luxe en performantie vormen, schreeuwt deze GT3 full-out performantie. Waardoor je meteen ook een excuus hebt voor die gigantische spoiler achterop. Die spoiler met "zwanenhals", waarbij de bevestigingspunten aan de bovenkant zitten, mocht van de ingenieurs nog een stuk groter! Echter werden ze door Europa verplicht om de afmetingen binnen de dimensies van de wagen te houden. Hoe dan ook, die toog achterop zorgt voor megalomaan veel neerwaartse druk op hoge en middelhoge snelheden. In mensentaal: de GT3 kleeft een stuk harder tegen de weg voor meer stabiliteit rechtdoor en meer grip in de bochten.

Porsche 911 GT3 Rijtest 2021

Verder moet gezegd dat de 911 GT3 vrij bescheiden voor de dag komt. Binnen de grenzen waarin we deze auto moeten vergelijken natuurlijk. Neem er maar eens een Lamborghini Huracan STO of een Mercedes-AMG GT Black Series bij. De flank is heerlijk minimalistisch zonder opzichtige koelsleuven en de snuit meet maar enkele eenheden langer om plaats te bieden aan een betere stroomlijn en koeling. De magie van de 911 GT3 vindt vooral plaats onder de wagen. Want met een zo goed als vlakke bodemplaat wordt de GT3 als het ware tegen de grond gezogen. Hoe ze de motor achterin gekoeld krijgen zonder gigantische koelsleuven? Het is ons nog steeds een raadsel...

Gummi verboten!

Nu we toch onder het koetswerk aan het turen zijn, kunnen we meteen even focussen op de ophanging. Want het onderstel van deze 911 GT3 baseert zich op dat van de 911 RSR, de racewagen die Porsche inzet tijdens endurance racing. Daardoor krijgt deze 911 GT3 (voor het eerst) dubbele draagarmen vooraan én worden verschillende rubberen verbindingspunten vervangen door puur metalen kogelgewrichten. Anders gezegd: elke rubber die zorgt voor een streepje extra comfort (door het opvangen van trillingen) werd naar de vuilbak verwezen. Het resultaat is dat het stuur in de cockpit bijna zonder rubberen tussenkomst in verbinding staat met de vier pootjes onder deze GT3.

Porsche 911 GT3 Rijtest 2021

Daarnaast is er nog de motor, godgloeiende die motor! Waar concurrenten vaak de bestaande motor in de line-up voorzien van een grotere turbo, betere koeling en een sloef extra vermogen, bewandelt Porsche een ander pad. De atmosferische 4-liter zescilinder boxermotor achterin deze GT3 is namelijk een rechtstreeks broertje van de racemotor die wordt gebruikt in de 911 GT3-racewagen. Zonder overdrijven. Want zowel de racemotor als de motor achterin deze 911 GT3 worden in dezelfde kamer gebouwd. Het verschil? Hoogstwaarschijnlijk de partikelfilter achteraan de straatvariant. Maar hoe Porsche dit fantastische blok door de Europese homologatie heeft gekregen? Het is ons wederom een raadsel...

Track of Touring?

Oké, even recapituleren: de 911 GT3 leent zowel de ophanging als de motor van verschillende racewagens én heeft een knoert van een spoiler achterop. Hoe zit het dan met het interieur? Wel, daar doet de GT3 het opvallend braver. Geen kale deurpanelen of dashboard waar de slijpschijf in is gegaan om het infotainmentsysteem te verwijderen. Er zijn zelfs deurhendels in plaats van trektouwtjes. Wat is dit, een Rolls-Royce?! Porsche zegt geluisterd te hebben naar de klant, want de vorige GT3-klanten vroegen (geloof het of niet) net een tikje meer interieurcomfort.

Porsche 911 GT3 Rijtest 2021

Porsche zou echter Porsche niet zijn als het niet de mogelijkheid gaf om de boel toch wat op te waarderen. Zo kan je de comfortabele sportstoelen inwisselen voor vaste kuipstoelen (tegen een forse meerprijs) en installeert het gratis een stalen rolkooi in combinatie met een gehomologeerde brandblusser van 1 kilogram. Kijk, dat is al wat meer circuitwaardig. Ga je liever de andere kant op, dan verwijdert Porsche via het Touring Pack gratis de spoiler achterop deze GT3. Voor je het weet parkeer je echter meer dan 200.000 euro aan trackdayspeeltje in je garage. Durf je er dan eigenlijk nog het circuit mee op?

Mechanisch beest

Een circuittest heb je nog van ons te goed, wij reden de 911 GT3 volledig op de openbare weg. Wat daar meteen opvalt is hoe weinig toegevingen de GT3 heeft moeten maken tegenover de GT3 Cup-racewagen. Oké, stoelverwarming en een gigantisch infotainmentsysteem met Android Auto en Apple Carplay ga je niet meteen tegenkomen op een circuitwagen... maar dan heb je ook de grootste verschillen opgesomd. Al na 300 meter krijg je het idee iets illegaal te doen. Want racewagens mogen toch niet op de openbare weg? De motor is nukkig onder de 2.000 toeren, je hoort steentjes tegen de onderkant van de carrosserie tikken en de rolgeluiden van de banden worden niet gedempt door isolatie in de wielkasten.

Porsche 911 GT3 Rijtest 2021

In elke vezel van de GT3 voel je de drang om snelheid te maken. Deze Porsche is niet blij op de ring van Brussel, deze Porsche wil richting Nürburgring. Zoek je dan toch enkele fraaie Belgische B-wegen op, dan wekt de combinatie van motor en versnellingsbak (ja, zelfs de PDK-automaat) een bepaald gevoel op in je lagere regionen. De 4-liter achterin is een kunstwerk op zich. Een mechanisch beest dat het uitschreeuwt van plezier tot de 9.000 toeren om het dan nog eens over te doen... en nog eens... en nog eens. Met zijn 510 pk en 470 Nm maakt deze 911 GT3 op papier geen brokken tegenover de 700+ pk en Nm koppel van sommige andere rivalen. Toogcijfers zijn echter volstrekte larie, dat bewijst deze 911 met verve.

Verplicht op trackday

Naast een motor is deze 911 GT3 uiteraard ook gezegend met een ophanging. Dat van de RSR-racewagen. Weet je nog? Die ophanging communiceert (door het gebrek aan rubbers) zuiver wat de voortrein aan het uitvoeren is en geeft je vertrouwen om de achtertrein volgende keer nog wat verder te duwen in de bocht. Laat ons echter eerlijk zijn; op de openbare weg kom je in de verste verte niet aan de limieten van het onderstel. Wat ons evenwel opviel is dat hoewel je de 911 GT3 perfect kan plaatsen waar je 'm wil, de koets van de huidige 911 qua formaat iets te groot is voor zijn eigen goed. Een vloek van de moderne tijden, zeg maar.

Op circuits zoals Zolder of Spa heb je daar minder last van. Wat meteen ook een belangrijke kanttekening schetst bij deze 911 GT3. Wie deze rakker koopt moet er verplicht meermaals per jaar mee richting trackday. Anders ben je veel beter af met een Turbo S of zelfs een GTS. Niet enkel omdat de ophanging te hard is voor je eigen goed, ook omdat deze 911 GT3 het verdient om bij z'n nekvel vast te worden gepakt om afgebeuld te worden. Op de openbare weg ga je zijn limieten niet bereiken.

GT3 of GT4?

Wat mag een circuitspeeltje kosten? Die rekening kan je natuurlijk alleen zelf maken. Je kan plezier halen uit een 5.000 euro kostende Mazda MX-5, uit een 30.000 euro kostende Lotus Elise of zelfs uit een 2.000 euro kostende Toyota Yaris Ts. Deze 911 GT3 kost je minimaal 174.639,30 euro. Vink nog wat opties aan je kijkt vlot naar een auto die richting de 200.000 euro gaat. Is deze GT3 met racemotor en -ophanging die prijs waard? Absoluut.

Porsche 911 GT3 Rijtest 2021

Toch knaagt het ergens in ons achterhoofd dat je voor 100.000 euro minder ook een Cayman GT4 in je garage kan parkeren. Een auto die ook best zijn mannetje weet te staan op circuit én minder agrarisch overkomt op de openbare weg. Nu goed, als het enige alternatief voor een Porsche een Porsche is, dan is het Duitse sportwagenmerk ergens iets juist aan het doen.

Conclusie

De racewereld heeft een mysterieuze aantrekkingskracht op de mensheid. Ligt het aan de snelheid, de passie, de emoties? Wat het ook is, deze 911 GT3 weet de racewereld wonderwel over te brengen naar de openbare weg. Dit is een auto waarmee je op zondag richting circuit kan om een circuitrecord neer te zetten en waarmee je op maandag je kind naar school kan brengen. De rest van de week stal je 'm beter in de garage. Kwestie van je rug te sparen.

Porsche 911 GT3 Rijtest 2021

Specificaties

Motor

4.0 benzine, boxer zes

Vermogen

510pk

Koppel

470 Nm

Overbrenging

7-traps automaat

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

1 410 kg

Topsnelheid

318 km/u

0 tot 100 km/u

3.40 sec

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Techno Patat 02:26
afbeelding van Techno Patat

Bucketlist auto voor mij! De C63 gaat (normaal gezien) maar weg voor een gt3, de welke precies dat zien we dan wel weer…

Maar ik heb een heel groot zwak voor een manuele 991 touring. Heel bruikbaar op de weg en op circuit doet dat het fantastisch! En dan zwijg ik nog over 9.000 toeren trekken, ontkoppelen en weer doorgaan. Daar word je als bestuurder toch gewoonweg heeeeeel gelukkig van? Al ben ik ook wel onder de indruk van hoe racecar deze is met een ophanging op uniballs ipv rubbers etc etc…

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws