Rijtest + video: Ellio Elite (2021)

Ellio Elite test 2021

Op de redactie zijn we in onze vrije tijd allemaal verwoede fietsers, maar op onze site draait het nog steeds voornamelijk rond de auto. Waarom we hier dan toch een tweewieler voorrijden? Simpel: als je een speed pedelec op de markt brengt met all-wheel drive en de versnellingsbak van een Toyota Prius, dan heb je onze aandacht getrokken.

Wie dan precies onze aandacht wist te trekken? Ellio, het merk van de Leuvense start-up IntuEdrive en het geesteskind van twee Belgische ingenieurs. De ene wou technieken waar hij bij Toyota jarenlang aan sleutelde toepassen op een speed pedelec, de andere wijdde zijn masterproef aan het finetunen van het eerste prototype. Het resultaat is dus een speed pedelec met tweewielaandrijving, een continu variabele transmissie en remenergierecuperatie.


Bekijk hier onze video:

Plooifiets of speed pedelec?

Het resultaat is ook een op zijn zachtst gezegd vreemd ogende tweewieler. Zien de meeste speed pedelecs er bijvoorbeeld uit als potige trekkingfietsen, dan lijkt deze Ellio Elite een soort plooifiets op steroïden. Maar daar zit een bedoeling achter, net als achter zowat alle andere componenten die je op de Ellio aantreft. Heel wat van die componenten zitten bijvoorbeeld rond de wielen, en brengen extra gewicht met zich mee. Hou je die wielen klein, dan hou je ook het zwaartepunt laag. En dat is dan weer goed voor de stabiliteit. Net als de langere wielbasis.

Zo is heel deze Ellio Elite volgens een functionele filosofie ontworpen. Het frame is bijvoorbeeld ook opvallend laag, met de batterij prominent aanwezig; het voorlicht een eenvoudig vierkant bakje. Ons stoorde het niet meteen, maar we kunnen ons inbeelden dat de twee ingenieurs voor sommige potentiële klanten iets vaker een designafdeling mogen inschakelen.

Ellio Elite test 2021

Voor de automobilist

Wie die potentiële klanten precies zijn? Niet zozeer pendelaars die nu al met de fiets, e-bike of speed pedelec naar het werk gaan. Die kunnen volgens Ellio immers al genoeg kiezen uit een degelijk gamma van speed pedelecs, en dan is het een weinig dankbare rol om de zoveelste aanbieder te zijn. Nee, Ellio kijkt eerder naar automobilisten, die de files beu zijn of die van hun werkgever een speed pedelec kunnen leasen als onderdeel van een cafetariaplan, mobiliteitsbudget enzovoort.

Volgens Ellio geraakt die doelgroep met hun Elite in ons verkeer even snel en comfortabel op het werk als met de auto. Een ambitieus statement, want de Vlaming is natuurlijk verknocht aan het comfort van zijn auto. Instappen, verwarming op, podcast op play en de files trotseren: het is voor veel mensen een kleinere stap om te zetten dan op een regenachtige lentedag je helm op te zetten, regenkledij aan te trekken, je speed pedelec op te stappen en het verkeer te trotseren.

Ellio Elite test 2021

Ellio e-CVT

Maar goed, weer en infrastructuur heeft Ellio natuurlijk niet in de hand. Wat de Leuvenaars wel doen om je rit comfortabeler te maken? Die beruchte continu variabele transmissie monteren bijvoorbeeld. En net als bij Toyota werkt die met een planetair tandwielstelsel. Simpel samengevat: net zoals je bij de Japanners het gaspedaal indrukt en de motor het optimale toerental aanhoudt, zet je een bepaalde druk op de pedalen en zoekt de Ellio de optimale snelheid.

Of je nu 20 km/u of 40 km/u rijdt: je houdt automatisch dezelfde trapfrequentie aan, die je via de boordcomputer zelf kunt instellen. De elektromotoren zorgen voor de verdere ondersteuning. Ook wanneer je plots moet afremmen en een voet op de grond moet zetten, hoef je niet terug te schakelen. Je kunt de batterij zelfs bijladen en op de elektromotor remmen door de trappers achteruit te bewegen bij het uitbollen.

Dat werkt, en goed zelfs. Alleen voelt je trapbeweging bij lagere snelheden, van pakweg 15 km/u, minder zuiver en stabiel aan. Wellicht omdat er geen rechtstreekse mechanische link is tussen de trappers en het achterwiel. Storen doet dat gebrek aan rechtstreekse link alleen bij de gewoonte van de Ellio om van ‘D’ naar ‘P’ te springen (want jawel, hij heeft een ‘Drive’- en ‘Park’-stand) wanneer je bijvoorbeeld aan verkeerslichten even stilstaat. Heb je dat niet opgemerkt, dan trap je ter plaatse als een malle door. De remmen ingedrukt houden lijkt alleszins een trucje om hem in ‘D’ te houden.

Ellio Elite test 2021

All-wheel drive

En dan is er nog die all-wheel drive natuurlijk. De Ellio heeft een elektromotor op het voorwiel en een middenmotor die voor de aandrijving van het achterwiel zorgt. In ideale omstandigheden wordt dat wat fifty-fifty verdeeld, maar als het voorwiel vooral moet sturen, wordt het elektrische vermogen daar toegeknepen. Die tweewielaandrijving zorgt voor grip en stabiliteit, en dat geeft je behoorlijk wat vertrouwen in de Ellio. Alleen wanneer je over oneffenheden in het wegdek rijdt, of bijvoorbeeld stoepranden op- en afrijdt wanneer je een fietspad op- of af moet, voel je het systeem als een soort tractiecontrole ingrijpen.

Zet je de stap om je auto aan de kant te laten, dan kun je met deze Ellio Elite je woon-werktraject wel degelijk in alle comfort afleggen, zonder jezelf in het zweet te werken. De zadelhoogte is over een ruim bereik verstelbaar, het zadel en stuur zijn voorzien van vering, en de uitneembare batterij van 1.150 Wh biedt zelfs in de rijmodi met sterkere ondersteuning nog een rijbereik van zowat 80 kilometer.

Ellio Elite test 2021

Prijzen

Hoeveel deze Belgische speed pedelec je precies kost? Wel, 6.495 euro. Dat is een flinke som geld natuurlijk, maar je mag de Ellio Elite dan ook niet beschouwen als een ‘elektrische fiets’. Voor een speed pedelec is dat immers geen uitzonderlijke prijs, en als extra pluspunt steun je er nog een Belgisch maatwerkbedrijf mee. Jawel, de Ellio’s worden niet alleen in België ontworpen, maar ook in elkaar geschroefd.

Vind je dat toch nog veel geld, dan heeft Ellio nog een Enjoy (tot 35 km/u) voor 5.495 euro, en een Essential (tot 25 km/u) voor 3.995 euro. Die laatste is dan weer wel een elektrische fiets, maar krijgt nog steeds dezelfde technologie voor de versnellingen en aandrijving, en dezelfde batterij.

Ellio Elite test 2021

Conclusie

Een speed pedelec van autotechnologie voorzien: het lijkt op papier een absurd idee, maar in de praktijk werkt het wel: de Ellio Elite is een snelle, comfortabele en plezierig rijdende speed pedelec. De batterijcapaciteit, de prijs en het rijbereik verzetten misschien geen bakens, maar de insteek van het Leuvense bedrijf is verfrissend. Als de start-up eenmaal op kruissnelheid komt, is Ellio een merk om in de gaten te houden. Wij doen het alvast.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws