Vergeten Auto #97: Panoz Roadster

Panoz-Roadster-vergeten-auto

Het moet in Midtown Madness II geweest zijn dat ik deze Panoz Roadster leerde kennen. Dat was ongeveer het eerste spel dat ik met mijn eigen centen kocht en wees maar zeker dat ik uren spelplezier had met die Panoz.

Want die Panoz, die ging in het spel van 0 naar 100 in een oogwenk. En als je botste, dan vloog die wagen in stukken uit elkaar. Niet helemaal realistisch misschien, maar wel typerend voor de Panoz. Want een Panoz Roadster, dat was een fragiel lichtgewichtje.

aluminium alom

De architectuur van de Panoz Roadster kan je kennen onder de naam hot rod, zoals ook de Chrysler Prowler er eentje was. Panoz was een Amerikaanse autobouwer die in 1992 de bouwrechten verkreeg op een aluminium chassis van een in onbruik geraakte Ierse auto, de TMC Costin. Designer Freeman Thomas tekende een nieuw ontwerp voor de Roadster, al week dat weinig af van dat van de TMC Costin. Toch werd het oorspronkelijke chassis nooit gebruikt maar werd gekozen voor een gelast aluminium chassis van eigen makelij. De aluminium carrosserie was een unicum, omdat men gebruik maakte van geblazen alumium onderdelen, die minder kans op metaalmoeheid of spanningen gaf.

Panoz-Roadster-vergeten-auto

twee gezichten

Dat de Panoz in een oogwenk optrok, had hij aan zijn stevige motorisatie te danken. In de prototypes was dat nog een 5.0 V8 met 225 pk, later werd dat een 4.6 V8 uit de Ford Mustang SVT Cobra, goed voor 306 pk in de Panoz Roadster. Dat dat karretje in 4,3 seconden van 0 naar 100 km/u optrok, mag dan ook geen wonder geheten worden. Panoz voorzag, dankzij de aluminium opbouw, een gewicht van slechts 1.170 kg.

Panoz-Roadster-vergeten-auto

Omdat de Panoz pas later een andere motorisatie kreeg, wordt zijn productie steeds opgedeeld in twee fasen. De eerste, van 1992 tot 1996 telde 44 geproduceerde exemplaren. De tweede fase, gekend onder de naam Roadster AIV (Aluminium Intensive Vehicle), werd geproduceerd van 1996 tot 1999. Daarvan werden 176 exemplaren gebouwd.

Panoz-Roadster-vergeten-auto

enkel hoogst noodzakelijke

Panoz bood de Roadster niet aan met een kap, daar hadden ze zelf geen nood aan. Zelfs de uitrusting was tot een minimum beperkt. De voorruit had alleen maar een ontwasemer omdat de wetgeving dat toen voorschreef. Ook airco of iets in die zin was niet aanwezig, koeling moest ja maar krijgen door je hoofd even naar buiten te steken. Later werd een airco geplaatst die slechts een klein meergewicht betekende.

banden met Nissan

De Panoz AIV Roadster werd opgevolgd door de Esperante, een model dat een pak minder tot de verbeelding sprak. Panoz is misschien een beetje een vergeten automerk, tot op vandaag bouwt het nog auto's en is het nog actief in de autosport. Onlangs kwam Panoz nog in het nieuws met de ontwikkeling van Nissans DeltaWing en het akkefietje rond het gebruik van die vormgeving in een productiemodel van Nissan.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Techno Patat 13:52
afbeelding van Techno Patat

Ik ken Panoz ook van in enkele spellen maar eerlijk gezegd heb ik er nooit mee gereden :P! En gezien dat gewicht is het een gemiste kans blijkbaar :P!

Het ziet er ook gewoonweg fragiel uit :P!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws