Vergeten Auto #78: Bond Bug

Vergeten Auto: Bond Bug

Driewielige auto's bestaan misschien al langer dan exemplaren met vier wielen. Toch werden ze altijd stiefmoederlijk behandeld, niet in het minst vanwege hun instabiele weggedrag.

Ze worden onderverdeeld bij de microcars en vooral de Britten bleken bedreven in de driewielers. Op basis van zo'n Britse Reliant kwam er dan ook deze Bond Bug. Dat die er kwam was niet verwonderlijk. Reliant had Bond net opgekocht en wilde de fabrieken eigenlijk gaan sluiten. Toch werd aan designbureau Ogle (nu bekend van het Jaguar C-X16 prototype) gevraagd om nog een model te bouwen voor Bond.

Vergeten Auto: Bond Bug

De Bond Bug was in 1970 apart in verschillende opzichten. Zo had hij geen deuren maar scharnierde de hele bovenzijde open. De visuele deuren werden voorgesteld door schermen die je kon wegritsen.

Vergeten Auto: Bond Bug

De 700E basisversie kreeg een vermogen van 29 pk, de 700ES zag dat vermogen toenemen tot 31 pk. De ciliderinhoud was 700cc, terwijl toch een viercilinder van Reliant-makelij werd gebruikt. Het vermogen lijkt besheiden, maar hou in gedachten dat het voertuig slechts 394 kg leeggewicht in de schaal wierp. Daardoor was de Bond Bug niet zo sloom als de Reliants van die tijd. Hij haalde een topsnelheid van 126 km/u.

Vergeten Auto: Bond Bug

De Bond Bug was slechts beschikbaar in oranje, hoewel er ook wat exemplaren in het wit werden gebouwd voor een sigarettenmerk. Tussen 1970 en 1974 werden 2.270 exemplaren gebouwd. Er werden ook twee exemplaren met vier wielen gebouwd. De eerste kwam er als grap, door twee Bond Bugs aan elkaar te plaatsen met de achterzijde. Het tweede exemplaar was een regulier exemplaar met de vier wielen op de hoeken van de wagen.

Vergeten Auto: Bond Bug

Het was een apart vehikel, die Bond Bug, dat vertelden we al. Dat zorgde er ook voor dat de wagen in de smaak viel bij Wheeler Dealers en dat ook Robbie Williams er in 1998 gebruik van maakte voor de music video van 'Millenium' (vanaf 3'16")

De aflevering van Wheeler Dealers vind je hier:

Met dank aan YvesW voor de tip!

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
Yvesw 15:07
afbeelding van Yvesw

Ongelooflijk ding toch!? Zeker de wieler dieler aflevering bekijken, ongelooflijke wat voor techniek - of het ontbreken er van - in dit klein ding zit.
Trouwens +1 voor de persoon die hier in België 120 met zo'n driewieler durft rijden.

Rob Wessels 19:03
afbeelding van Rob Wessels

120 km per uur is geen pop de Nederlandse snelwegen.
Sterker nog 140 is goed haalbaar.
Maar of dat lukt op de Belgische snelwegen heb ik nog niet geprobeerd.

Yvesw 21:47
afbeelding van Yvesw

@B4: Dan zal er hier een artikel aan gewijd worden ;-) Over mijn begrafenis wel te verstaan...

Yvesw 12:34
afbeelding van Yvesw

Via hun website tiens :-)
http://www.bondbug.com/

Rob Wessels 19:01
afbeelding van Rob Wessels

12o km per is geen probleem.
Voor meer Bond Bug plezier bekijk mijn site van de Bond Bug.

http://members.home.nl/robwessels/welkom_op_de_site_van_Rob_Wessels/Bond...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws