De Daklijnlijst: Vijf betaalbare coupé-SUV’s

Renault Arkana E-Tech 2021

Het klinkt als een tegenstrijdig idee maar toch willen heel wat mensen er eentje: de coupé-SUV. De nieuwe carrosserievorm lijkt echter veelal voorbehouden aan klanten met diepe zakken en grote ego’s, of niet? Wij gingen op zoek naar vijf bescheiden hoogpotigen met een lage daklijn.

De BMW X6 en Mercedes GLE Coupé zijn er de meest traditionele voorbeelden van, maar sinds kort mag de club der coupé-SUV’s ook Audi’s, Porsches en zelfs Lamborghini’s onder zijn leden rekenen. Daarmee lijkt dit soort auto enkel weggelegd voor de welgestelden van deze wereld — want wie kan zich anders zoveel auto met zo weinig kofferruimte veroorloven. Dat is echter niet helemaal waar, want de afgeplatte SUV dringt hoe langer hoe meer door tot in de lagere prijsklassen. Kijk maar naar deze vijf voorbeelden.

Toyota C-HR

Toyota C-HR Hybrid 2021

Want hoe zou je de C-HR anders omschrijven? De Compact High Rider — want zo noemt Toyota hem zelf — beantwoordt dan ook aan alle kenmerken van de coupé-SUV: hij staat hoog op zijn poten, heeft een sterk aflopende, lage daklijn en biedt minder bruikbare kofferruimte dan je zou verwachten. Anderzijds vertoont hij wel een unieke stijl die we bij zijn lancering in 2016 misschien niet helemaal konden plaatsen wegens een gebrek aan andere coupé-SUV’s in zijn prijsklasse. Zo betaal je voor goedkoopste C-HR 28.960 euro en krijg je er meteen Toyota’s iconische hybride aandrijflijn bij.

Nissan Juke

Nissan Juke 2021

Ook Nissan was er als de kippen bij om een SUV met een wat meer speelse daklijn op de markt te brengen. De Juke is inmiddels zelfs al aan zijn tweede generatie toe, en die ruilt de controversiële looks van zijn oermodel in voor een iets meer toegankelijke uitstraling — of staan wij er tegenwoordig gewoon meer voor open? De aparte Nissan is meteen ook de goedkoopste coupé-SUV van deze lijst: je betaalt er amper 22.520 euro voor. Op motorisch vlak heb je echter niet te kiezen: elke Juke krijgt een driecilindertje met 114 pk.

Renault Arkana

Renault Arkana E-Tech 2021

Renault speelt sinds kort eveneens in het segment van zijn coupé-SUV’s met deze Arkana, al reed er wel al iets langer een gelijkaardige auto onder die naam rond in Rusland. Het argument van de beperkte koffer gaat bij deze Fransman echter niet op want de Arkana biedt aanzienlijk meer bagageruimte dan de Captur, waarop hij deels gebaseerd is. De coupé-SUV is echter flink wat langer dan de Captur dus dat mag ook niet verwonderen. De Arkana staat op je oprit vanaf 29.250 euro.

Volkswagen Taigo

Volkswagen Taigo 2021

Deze Taigo speelt dezelfde kaart als de Arkana want hij is in essentie gewoon een verlengde, verlaagde versie van de Volkswagen T-Cross. Ook deze auto biedt meer interieurruimte dan zijn donorwagen, maar dankt dat dus vooral aan de langere wielbasis. Eveneens net als de Arkana bestaat de Taigo elders al langer: in Brazilië rijdt hij al sinds begin dit jaar rond onder de naam “Nivus”. Je betaalt er bij ons minstens 24.215 euro voor, al liggen de prestaties van zijn driecilindertje dan wel ver onder het verwachtingspatroon van een coupé-SUV.

Cupra Formentor

Cupra Formentor VZ 2021

Mag het toch wat meer kosten en wat beter presteren, dan kan je ook bij Cupra terecht voor een coupé-SUV. De Formentor is vooral bekend voor zijn krachtige (en dure) VZ-versie maar je kan de auto ook met een meer bescheiden 1.5-litermotor met 150 pk bestellen. Dat is nog steeds ruim voldoende vermogen voor de alledag en het fijne rijgedrag blijft verder wel behouden. In zijn basisversie betaal je voor deze Cupra 34.830 euro.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws