Vrouwendag: 5 auto's vernoemd naar vrouwen

Namen in auto's, het is een apart verhaal. Mannennamen klinken altijd wat fout, terwijl vrouwennamen meer de zachte kant van de auto lijken te willen benadrukken. Voor vrouwendag zetten we vijf automodellen met een vrouwennaam op een rijtje.

In de jaren 90 hadden ze blijkbaar nog een andere visie op vrouwen in autoreclames. Bovenstaande afbeelding is er eentje uit de persmap bij de lancering van de eerste Clio. Gelukkig zijn de ideeën daarover vandaag veranderd.

Renault Clio

Clio was destijds één van de negen muzen uit de Griekse mythologie. Het was ook het koosnaampje voor de Egyptische Cleopatra. En uiteindelijk werd het ook de naam voor de B-segmenter van Renault. Het Franse merk deed het ook met ZOE, al was Zoë in Frankrijk niet zo blij om gelinkt te worden met een elektrische auto.


Mercedes

Mercedes haalde haar merknaam van de dochter van Emil Jellinek, één van de oprichters van het merk. Die gebruikte de naam voor het eerst bij de Mercedes 35 hp. Later veranderde de merknaam in Mercedes-Benz. In Spanje is Mercedes een courante naam voor een meisje.


Nissan Silvia

Nissan koos voor de S-chassislijn een naam die begon met dezelfde letter. In het Latijn verwijst het naar een beboste omgeving, al is er ook een zangvogelsoort als Silvia benoemd. In de Romeinse mythologie zou Rhea Silvia de moeder van Romulus en Remus zijn. Toch wordt aangenomen dat de Japanners vooral een random goed klinkende naam kozen voor hun automodel om niet altijd cijfers te hoeven gebruiken. Zo deed Toyota het ook voor de Carina en hetzelfde gebeurde waarschijnlijk bij de Mazda Carol.


Lotus Elise

De Lotus Elise werd genoemd naar Elisa Artioli. Grootvader Romano was destijds grote baas van zowel Bugatti in Italië als Lotus in Engeland. Om de passie over te dragen naar zijn kleindochter besloot hij een auto naar haar te vernoemen. Op haar vierde levensjaar kreeg ze ook een exemplaar, dat ze nu nog steeds heeft. Je kan haar volgen op Instagram.


Borgward Isabella

De Borgward Isabella werd oorspronkelijk als Borgward Hansa 1500 boven de doopvont gehouden. Omdat dat niet goed bekte, zochten de medewerkers een andere naam. Carl Borgward kwam uiteindelijk zelf met een naam in een impulsieve bui, waarbij hij "You might as well call it Isabella!" uitriep op de vraag welke naam goed zou zijn.


Extra: Mia Electric

In 2010 startten een aantal Franse ondernemers MIA Electric op. In 2010 zag Mia dus het licht. De naam was geen verwijzing naar een verloren liefde of een dochter, wel was het goed leesbaar in allerlei talen. De bedenkers hadden blijkbaar vooral over de naam gedacht, want in 2014 ging het bedrijf alweer failliet. Het licht ging dus weer uit voor Mia.

Auteur: Sven
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Ben 18:28
afbeelding van Ben

Lancia Aurelia, Alfa Romeo Giulia en Giulietta, Citroën DS,

Menck 13:19
afbeelding van Menck

Ooit reed ik met een Toyota Carina. She was very loyal to me. ;-)

Jef 07:36
afbeelding van Jef

Hey, Mia zou heropstarten vanuit Zwitserland, dit heb ik enkele weken terug gelezen, zou goed zijn. Mvg

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws