10 dingen die je moet weten over de Lexus LC 500h (2016)

 lexus-lc-500h-liveview

Lexus bouwt de laatste jaren hard aan haar imago en dat hard labeur moet zijn summum bereiken in de vorm van een avant-gardistische coupé. Reden genoeg om de LC 500h samen met de ingenieurs van dichterbij te gaan bekijken in Nederland en terug te komen met tien dingen die je moet weten over Lexus' nieuw vlaggenschip.

Terwijl Toyota volop in een visuele identiteitscrisis zit, hebben ze bij dochterbedrijf Lexus duidelijk de toekomstige richtlijnen getrokken. Echter bleef het vooral bij die lijnen, want de kritiek op het hybride-rijgedrag blijft tot nadere orde overeind staan. Tot nu, want deze LC moet - na de designrevolutie bij het Japanse merk - zorgen voor een rijdynamische evolutie. Wij trokken naar Nederland om deze nieuwe etappe in het Lexus-verhaal van dichtbij te bekijken en kwamen terug met tien dingen die je moet weten over deze coupé.

1: LC = Luxury Coupé

Dat ze bij Lexus graag feeërieke termen gebruiken qua naamgeving om het dan af te korten tot twee letters. Denk maar aan de IS (Intelligent Sports), RC (Radiant Coupe) en de NX (Nimble crossover). Inderdaad, je zou het zelf niet kunnen verzinnen. LC, dat is korte taal voor een iets braver verwoorde 'Luxury Coupe'. Al werd hij intern ook wel eens de 'Luxury Challenge' genoemd, omdat niemand dacht dat Lexus het lef zou hebben om hem te bouwen. Wel, ongelijken zijn alvast bewezen...

lexus-lc-500h-liveview

2: Automaat!... en CVT

Zeurende CVT's, een vaste waarde bij hybrides. Al komt daar stilaan verandering in. Zo komt Hyundai met een hybride-automaat met dubbele koppeling en ook de Japanners blijven niet stil zitten. Al doen ze het - Japanners zoals ze zijn - op hun eigen ingenieuze manier. Zo zal Lexus de Multi Stage Hybrid-aandrijving lanceren op de LC 500h. Wat dat juist is? Wel, zelfs wij hebben nog altijd hoofdpijn van de uitleg. In mensentaal komt het er op neer dat Lexus een automaat met vier versnellingen vast heeft gehangen aan de nu al bekende CVT-transmissie met twee motoren en planeetwielmechanisme. Het resultaat is dat de LC 500h over 10 versnellingen beschikt waarvan sommigen reëel zijn en andere worden gesimuleerd. Volg je nog?

lexus-lc-500h-liveview

3: 140 km/u

Het resultaat van die 'Multi Stage' is dat de LC 500h alvast dankzij de versnellingsratio tot 140 km/u kan rondbollen in een puur elektrische modus. Daarnaast zou op hoge snelheden het toerental lager blijven terwijl vanuit een stilstand het toerental net hoger kan liggen voor een snellere acceleratie.

4: Lichter dan de V8

Dat klinkt allemaal als zwaarwichtige technologie, maar niets is minder waar. Toegegeven, die automaat erachteraan hangen werpt wat extra gewicht in de schaal, de kleinere lithium ion-batterij maakt dat ruimschoots goed. In totaal zou de LC 500h 1.800 kilogram in de weegschaal moeten leggen. waarbij de gewichtsverdeling een evenwichtige 51/49 balans is.

lexus-lc-500h-liveview

5: F-911-Reeks

Emotie, daar moet de LC op inspelen. De Japanners zochten dan ook een bont allegaartje 'benchmarks' bij elkaar. Zo waren ze bij Lexus fan van het uitlaatgeluid van de Jaguar F-type, het rijgedrag van de Porsche 911 en de luxe van de BMW 6 Reeks. De LC zou het beste van al die modellen moeten verzoenen. Meer nog, alle ingenieurs en designers werden meermaals over het circuit met die voertuigen gestuurd om er voor te zorgen dat ze begrepen wat er nu juist zo goed aan is.

6: Vleugje LF-A

Al verzaakt het Japanse merk haar verleden niet. En denken we aan een lekkere coupé van Lexus, dan springt meteen de LF-A te geest. Niet toevallig dat deze LC enkele knipogen trekt richting die sportwagen. Kijk maar naar de luchthapper vlak voor de achterste wielkast en de eigenzinnige draaitoppen naast de instrumentencluster in het interieur.

lexus-lc-500h-liveview

7: Sub 5 seconden

Krachtbron van dienst in deze coupé is een atmosferische 3.5-liter V6 gekoppeld aan een 44,6 kW lithium ion-batterij. Het resultaat is 359 pk en een ongekend koppel. Hoezo ongekend? Wel, bij hybridewagens is het niet uitzonderlijk dat ze geheimzinnig doen over het beschikbare aantal Nm's. Deels omdat het moeilijk te berekenen valt door de batterij. Een sprintje naar de honderd moet de LC alvast kunnen afwerken onder de 5 seconden. Niet slecht.

8: LC F

Stilte en binnensmonds gemorrel, dat was er te horen toen er gevraagd werd naar een meer potente F-variant om pakweg de BMW M6 te bekampen. Het uiteindelijk antwoord? 'In principe is alles aan het chassis geprepareerd voor een LC F'. Een ontwijkende nee tot 'ie wordt bevestigd dus.

lexus-lc-500h-liveview

9: Nog niet voor morgen

Al je Clarks aangetrokken om richting de Lexus-dealer te trekken? Hoewel we je niet zullen tegenhouden zal je toch nog wat geduld moeten uitoefenen. De lancering voor de LC 500h staat namelijk pas gepland voor de lente van 2017. De tijd tot dan zal Lexus nog gebruiken om het rijgedrag op punt te stellen en een prijs te bepalen. Die prijs zou trouwens 'in lijn moeten liggen met z'n concurrenten'.

10: Run Flat banden voor het design

We konden toch moeilijk niets over het design zeggen. Want net zoals zijn andere stalgenoten is deze LC wederom een levensechte interpretatie van een manga-folietje. Straf, in een wereld die gedomineerd wordt door botsimpactzones en verplichte hoogtes voor koplampen. Wat Lexus' streven naar emotievol design echt mooi samenvat zijn de runflat banden. Die zijn niet geïnstalleerd voor het gemak van de chauffeur (alhoewel dat een aardige bijkomstigheid is), wel omdat er daardoor geen reserveband nodig is in de koffer. Belangrijk voor designer Tadao Mori omdat zo de achterkant enkele centimeters lager kon getrokken worden.

lexus-lc-500h-liveview
Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws