Gastbijdrage: Met een Aston Martin GT4 knallen over Yas Marina

Donderdagmiddag, reistassen en fotomateriaal ingepakt. Klaar voor vertrek. Naar waar? Een paar dagen lang met een groep autofielen richting Abu Dhabi om te genieten van het land en om te knallen met verschillende bolides in de woestijn... en op het Yas Marina-circuit. Wie gaat er nog skiën in de winter?

Een vluchtje Nederland (Schiphol) Abu Dhabi (Abu Dhabi International Airport), het klinkt niet als een kleintje, maar de Airbus van Etihad Airways legde het traject af in ruwweg 7 uur. Zonder dat je je hoeft te vervelen, want een grote hoeveelheid films, documentaires en spelletjes in het entertainmentsysteem houden je wel bezig op de nachtvlucht. Al kan je natuurlijk ook slapen.

Eenmaal aangekomen met een tijdsverschil van 3 uur (voorwaarts) werden we opgepikt aan de luchthaven met een dikke verlengde Audi A8. Kwestie van in stijl richting het Yas Viceroy hotel te worden gebracht. Juist ja, het hotel dat zich rond - en boven - het Yas Marina-circuit nestelt. Door de unieke ligging is dit voor elke autoliefhebber op zich al een belevenis. Om een voorbeeld te geven, de eerste avond werden we meteen met een dilemma geconfronteerd. Want enerzijds kroop de vermoeidheid in de kleren, anderzijds was de plaatselijke Porsche-club met een 50-tal wagens over het circuit aan het racen. Bijzonder aantrekkelijk om naar te kijken vanaf je balkon natuurlijk. Om maar te zeggen dat de eerste nachtrust iets korter was dan gepland.

De E AMG voor de groten

Natuurlijk zijn we als groep naar hier gekomen om zelf achter het stuur te kruipen. Bij het ontbijt liep iedereen er dan ook wat zenuwachtig bij. Vandaag stond immers de driving experience op het Yas Marina-circuit op het programma. De in totaal 30 deelnemers die zich ook hadden ingeschreven via Dream Car Media Events werden verdeeld in groepen en stonden te popelen om aan de dag te beginnen. Opdracht één; de pitstop challenge. Een groep van drie moest er tegen de tijd zo snel mogelijk een bandenwissel doorvoeren op een Formule 1-wagen. Een soort kennismakingsronde die zorgde voor het nodige gelach en gegier. Winnaars van de opdracht mochten als passagier instappen bij een coureur voor een drift-sprint over het circuit.

Dream-Car-Media-Events

Instap-racen gebeurde daarna met wat karting. Hier kon iedereen zijn snelste lap in een kart neerzetten, waarna het al middag was. Onder het genot van een heerlijk buffet werden de bekers uitgereikt voor de snelste karters en waren de eerste sterke verhalen al een feit. Je zag iedereen met een enorme grijns op het aangezicht. Het beste werd echter bewaard voor de namiddag. Want tijdens de tourbeurt konden de groepen hun kunsten tonen met een Toyota GT86 op het driftcircuit, racen met een Aston Martin GT4 én met een Formule YAS3000.

Dream-Car-Media-Events

Ooit al eens gereden met een Aston Martin GT4? Deze van het fabriek af originele FIA goedgekeurde racewagen met 420pk deed menig deelnemers hun hart sneller slaan. Met een ervaren instructeur ernaast werden de deelnemers losgelaten op het schitterende circuit. Ronde na ronde zag je de progressie die iedereen maakte. Door het opvolgen van de tips van de instructeur zag je de rondetijden stilletjes dalen. Voor de langste deelnemer die niet in de Aston paste werd de Mercedes-AMG E 63 ingezet. Een andere ervaring maar uiteraard ook geen geen straf om in te rijden. Het gebrul van een AMG blijft gewoon voor kippenvel zorgen.

Dream-Car-Media-Events

Als een F1-piloot

De apotheose moest echter nog komen, want na de rondjes met de Aston (en AMG) werden de motoren van de Formule 3000 gestart. Je zag dan ook iedereen naar elkaar kijken met een blik van; 'Gaan wij hier in rijden?'. Plots weten we ook waarom de meeste professionele coureurs zo klein zijn. Veel plek is er namelijk niet in de cockpits. Op zulke momenten overheerst echter de adrenaline en verbijt je het ongemak van de ongemakkelijke zithouding die lengte met zich meebrengt.

Dream-Car-Media-Events

De YAS3000 had een koppeling, maar enkel om te vertrekken. Eenmaal aan het rijden was het schakelen door middel van de flippers aan het stuur. Door de racekoppeling was het voor velen alleen al een leuke uitdaging om zonder stil te vallen te kunnen vertrekken. Elke groep werd onderweg grondig geëvalueerd door talrijke baancommissarissen. Waardoor de posities ronde na ronde met een pitstop werden gecorrigeerd. Hierdoor zaten de snellere vooraan en de tragere achteraan. Dit gaf aan iedereen een fijner gevoel en kon iedereen zijn eigen tempo aanhouden zonder telkens in de spiegels te hoeven kijken naar snellere wagens.

Dream-Car-Media-Events

Tijdens deze sessie scheurde de adrenaline door je aderen. Je zit in een open cockpit, met je zitvlak laag tegen de grond, de belevenis en het gevoel is onbeschrijflijk. Een ervaring om nooit meer te vergeten… eerst en vooral ook omdat de instructeurs na inschatting van kunde de rijders de ruimte geven om vrijuit te rijden.

Alcoholvrij

De volgende dag hadden we vrij om de highlights van Abu Dhabi of Dubai te bezoeken. Denk maar aan Ferrari World of de Sjeik Zayed-moskee. ’s Avonds hebben we nog een lekker hapje gegeten in 1 van de vele restaurants rond de jachthaven van Yas Island. Omdat de jachthaven rond het hotel is gelegen was dit ideaal zodat we het niet te laat hoefden maken. De volgende dag stond er immers weer een leuk dagje circuit op het programma.

Dream-Car-Media-Events

Wederom werden de raceoveralls aangetrokken voor ofwel een heuse karting competitie of extra bijgeboekte rij-sessies in de Aston Martin GT4 en de F3000. Het karten was alleszins op het scherpst van de snee, waardoor uiteindelijk drie verdienstelijke winnaars op het podium stonden. Tijd voor de officiële bekeruitreiking. Enkel de champagne was niet voorzien, in een streng islamitisch land was dit niet de slimste zet geweest.

De woestijn in

De laatste dag brak aan. Al stond er nog iets uniek op de planning. Want een luxebus bracht ons naar Arabian village. Een dorpje midden in de woestijn waar je kan sandboarden, dunebashen, quads rijden of gewoon aan het zwembad kan relaxen. Al waren wij er vooral om een andere reden; de woestijn gaan bedwingen met een set Jeeps Wrangler.

Dream-Car-Media-Events

Eenmaal aangekomen stonden de Jeeps al op ons te wachten. We kropen zelf achter het stuur om beurtelings met 3 of 4 deelnemers per jeep de duinen en de woestijn te trotseren. Voor de meesten initieel een 'leuk extraatje', maar gedurende de tocht veranderde die denkwijze. Iedereen vond het veel uitdagender en leuker dan ze in eerste instantie hadden verwacht. 4x4 skills kwamen hierbij goed van pas, maar was niet noodzakelijk dankzij de deskundige begeleiders die samen de auto's door het zand loodsten en vakkundig uitlegden hoe er best gereden moest worden. Enkele teams hebben zich een paar keer vastgereden maar al bij al volgde iedereen de instructies die werden gegeven goed op. Nadat elke groep de talrijke activiteiten had gedaan was het tijd voor een traditioneel diner. De enthousiaste verhalen werden weer talrijk gedeeld en iedereen genoot van de sfeer en het lekkere eten.

Dream-Car-Media-Events

Spijtig genoeg komt ook aan alle leuke dingen een einde. Maar aangekomen aan het hotel stond iedereen nog een leuke verrassing te wachten. Supercars of Arabia had het circuit afgehuurd en hield een trackday met de club. LaFerrari, Porsche 918 Spyder, McLaren P1, Lamborghini Aventador,... aan exotisch goed geen gebrek op het circuit. We moeten dan ook niemand uitleggen dat dit schouwspel, op de avond voor onze terugkeer, de kers op taart van een onvergetelijke reis was en door de meeste deelnemers tot in het diepst van de nacht vanaf hun balkon werd gevolgd. Jep, met weeral een korte nachtrust tot gevolg.

Dream-Car-Media-Events
Auteur: Dirk Willems
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Yannick 19:09
afbeelding van Yannick

lijkt me een epische ervaring. zelfs al heb je één of meerdere supercars in je garage staan.

Kevin 11:19
afbeelding van Kevin

Hier zijn menig lezers zeer jaloers op in ieder geval ;). lijkt mij inderdaad zeer leuk om gedaan te hebben.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws