Uitgelicht op Belgische bodem: De Rolls Royce Wraith

rolls royce wraith

Vandaag werd de nieuwe Rolls Royce Wraith voorgesteld op Belgisch grondgebied aan een select aantal journalisten. We waren er met Autofans bij en vroegen aan de heren van Rolls Royce wat deze Wraith nu zo bijzonder maakt.

De eerste Fastback in het huidige gamma

Op de lancering van een nieuwe Rolls Royce aanwezig zijn is geen jaarlijks te plannen activiteit. Het Britse merk doet al jaren lang beroep op de inmiddels legendarische Phantom. Onlangs kwam daar de kleinere variant bij onder de naam "Ghost". Die Ghost trok een enorm groot nieuw cliënteel naar Rolls Royce. Tachtig procent van de Ghost klanten hadden voordien geen Rolls Royce of zelfs geen interesse om er een te kopen. Alles lijkt erop dat deze Wraith dezelfde taak te wachten staat. Een Fastback was er nog niet in het gamma en de looks kloppen. De designers kregen voor het eerst in hun carrière een wit papier voor hun neus met de vraag een Fastback te ontwerpen, niet alledaags dus. De chrome-omlijsting aan de c-stijl werd verwerkt om de duotoon van kleuren beter te doen uitkomen. Het is een van de vele details waarop gelet werd tijdens de designfase.

rolls royce wraith
rolls royce wraith

De krachtigste Rolls Royce ooit

De heren bij Rolls Royce maakte ons één ding opnieuw duidelijk. In een RR vindt je geen vermogen omwille van het vermogen. Alles is ondergeschikt aan comfort. Dat de wagen zijn sprint een seconde vroeger of later doet is dus ondergeschikt aan de manier waarop die sprint gereden wordt. Desalniettemin legt de Rolls Royce Wraith indrukwekkende cijfers voor en mag hij zich de krachtigste ooit noemen. Onder de kap zit de Twin-Turbo V12 met 624 pk. Dat is hetzelfde blok als de Ghost maar werd herwerkt en krijgt 64 pk extra onder de kap. De sprint naar 100 km/u werkt hij in 4,4 seconden af. Maar zoals net aangegeven, dat getal is weinig relevant. Wat wel relevant is, is dat deze Wraith een echte rijdersauto geworden is, best uniek in het gamma van Rolls Royce.

rolls royce wraith

Sterrenhemel

Niet uniek voor de Wraith, maar de sterrenhemel blijft indrukwekkend in de beleving binnenin. Alles samen werden 1.300 LED-lampjes in de dakbekleding verwerkt. Het moet zorgen voor de juiste sfeer achteraan de wagen. Opvallend is wel dat steeds meer eigenaars hun Rolls Royce zelf rijden. Het cliché dat ze allemaal een chauffeur hebben wordt steeds minder waar. Deze sterrenhemel is hoe dan ook bedoeld voor de passagiers achteraan.

rolls royce wraith
rolls royce wraith

Hout-bekleding

De mate van afwerking is top, minder dan dat mag je ook niet verwachten in een wagen van dit caliber. Een knap onderdeel van het design binnenin is de houten inleg in de deurpanelen, meteen het grootste stuk hout in een auto. Een houtsoort die samen wordt geperst maar die niet wordt bewerkt. Het is het niet bewerken van dat hout dat het zo speciaal maakt. De enige handeling is het insmeren met olie. De Britten geven ook aan dat het hout jaarlijks opnieuw moeten worden geolied.

rolls royce wraith

Bespoke

Beyond Imagination, dat is een slogan van een ander Brits merk, maar de basisfilosofie is vergelijkbaar met die van Rolls Royce. Het beste vinden en beter maken. Als het niet bestaat, het ontwerpen. Alles steeds naar een nieuw en ongekend niveau brengen. Dat is waar ze zich in Goodwood dagelijks met bezighouden. Een belangrijk aspect daarvan is dat elke klant de vrijheid krijgt zijn auto aan te passen naar eigen goeddunken. De kans dat er vijf exact dezelfde Rolls Royce rondrijden, is dan ook erg klein.

rolls royce wraith
rolls royce wraith

Het personaliseren gaat veel verder dan alleen kiezen uit een kleurenpallet. Het start vaak op een wit papier waar klanten bijna carte blanche krijgen. Zo kwam er een klant ooit naar Rolls Royce met een appel in zijn hand en de vraag of ze zijn Drophead Coupé konden kleuren in exact dezelfde kleur als die appel op dat moment. Het was dus de opdracht van Rolls Royce om die kleur te gaan ontwikkelen en gebruiken. De kleur werd nadien zelfs naar de eigenaar van de Drophead coupé genoemd. Diezelfde eigenaar, een fervent RR-verzamelaar, vroeg ook of alle mensen die aan zijn wagen gewerkt hadden, hun naam wouden graveren op het motorblok. Een anekdote om aan te geven hoe ver "Bespoke" gaat op dit niveau.

rolls royce wraith

Of we deze Wraith gaan zien in België? Ongetwijfeld. De invoerder zegt al enkele stuks te hebben verkocht, zonder een aantal te noemen. Wat ze wel meegeven is dat de feedback enorm positief is. België is trouwens een topmarkt voor Rolls Royce, nergens anders worden er proportioneel zoveel Rolls Royce'n verkocht als hier.

Laatst gepubliceerd

Reacties (23)

Plaats een reactie
Carlos 18:52
afbeelding van Carlos

Zozo, wat een Magnifieke slee!

Wim 19:13
afbeelding van Wim

Straf dat hier zoveel Rollsen zouden verkocht worden, in Schilde en Brussel zie je af en toe een Phantom, maar veel kom ik ze toch niet tegen :) Wel echt super knappe bak dit !

Techno Patat 21:28
afbeelding van Techno Patat

Ik weet al 3 mensen in west-vlaanderen die een Roll's hebben, en dan beginnen we nog niet over Knokke :P! Dus dat Rolls Royce goed boert in BE kan ik goed geloven!

Van de auto ben ik niet helemaal wild! Hij is wel knap, en snel! Maar als alles ondergeschikt is aan het comfort, waarom dan er een 'rijdersauto' van maken? Is een phantom dan niet goed genoeg als comfortabele bak?

Techno Patat 20:16
afbeelding van Techno Patat

Wil ik snel gaan koop ik me wel een GTR of een F12/aventador, wil ik luxe dan neem ik een Roll's (of doe ik het voor de PK's: Een Maybach)!

Wil ik een combinatie van de 2 kom je bij een SLS, Conti GT Speed,...

Een Roll's blijft voor mij iets dat je gebruikt met chauffeur voor de extreme luxe! Maarja, ik vind een mini dan ook iets dat je gebruikt als leuke stadsauto. En BMW volgt die strategie ook al lang niet meer :p! Ik blijf er geen fan van, maar ik denk dan misschien teveel in cliché's en hokjes :)!

Techno Patat 21:11
afbeelding van Techno Patat

Pfft, dan zou ik persoonlijk voor een S63 of S8 of 760 nemen om te rijden...

En ik weet het, het comfort is,minder maar de rijdersauto-kwaliteiten zijn dan weer 1000x beter! Daarom dus dat ik die 2 erbij zette. Ik blijf erbij dat ik voor de snelheid geen rolls zou nemen, voor rijders auto zeker niet en qua comfort dan wel weer een rolls. Maar geen wraith! Nuja, niet dat ik me daar ooit druk om moet maken :P!

Techno Patat 07:24
afbeelding van Techno Patat

Jup, maar je vindt nog wel enkele xenatech coupé's die niet verkocht zijn! Qua rijdersauto schijnen die het niet slecht te doen (naar de gewicht/omvang normen toch!)

Yannick 22:33
afbeelding van Yannick

coming soon to the Vogelenzang near you ;-) Vandaag was het weer grellig: 3 ferrari's 2 bentleys een massa porsches en andere hogere klasse Duitsers... car spotting mania :-)

Wim 09:58
afbeelding van Wim

Dat ligt zeer strategisch in s'Gravenwezel, dus daar heb je Schilde, Schoten en Brasschaat. Dat zijn villagemeentes boven Antwerpen.

Ben Jens 11:38
afbeelding van Ben Jens

Edit: Thanks, aangepast

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws