Special: Een kijk in de Wiesmann-fabriek

Wiesmann

Laat ons beginnen bij het begin. Wiesmann is een Duits automerk, opgericht in 1985 door de broeders Martin en Friedhelm Wiesmann. De broers maakten hun droom waar door een handgebouwde sportwagen te bouwen. Ze gebruiken hiervoor de techniek en motoren van BMW in handgemaakte koetswerken. Wij gingen samen met de Belgische invoerder naar de opendeurdag in hun hoofdvestiging in Dülmen om te kijken hoe een Wiesmann nu wordt gefabriceerd.

Wiesmann maakt twee koetswerkvarianten, namelijk een roadster en een GT. De roadster is zoals de naam wel doet vermoeden een tweeziter cabrio. De GT is een gesloten coupé variant die afgeleid is van een Wiesman racemodel. De roadster is verkrijgbaar met drie motoren, de zogenaamde MF3, MF4 en MF5. De GT beschikt enkel over een MF4 en MF5 variant.

Wiesmann GT

De MF 3 wordt aangedreven door een 3.2 liter grote 6 in lijn die 343 pk produceert. Dit is de motor uit de vorige generatie BMW M3. De MF4 wordt aangedreven door een V8 met dubbele turbo die 407 pk levert. De MF5 variant tenslotte wordt ook door een 4.4 liter grote V8 aangedreven, maar dankzij de TwinScroll technologie braakt dit monster maar liefst 555 pk uit. Dit geeft gegarandeerd vuurwerk in een achterwielaangedreven auto die slechts 1500 kilo weegt. Het logo van Wiesmann is trouwens een gekko omdat de wagen volgens Wiesmann aan de weg kleeft zoals een gekko aan de muur. Een leuk weetje is dat het fabrieksgebouw in Dülmen ook in de vorm van diezelfde gekko werd gebouwd.

Wiesmann Roadster

Hoewel er maar twee koetswerkvarianten door Wiesmann worden gemaakt bestaan er geen twee identieke wagens. Alle kleuren van zowel exterieur als interieur kunnen volledig naar eigen smaak worden gekozen. Je kan bijvoorbeeld de kleur van je dashboard laten overeenstemmen met je favoriete kledingstuk. Alles wordt op maat en met de hand gemaakt in de fabriek in Dülmen. Dit betekent echter ook dat er naar onze mening erg lelijke wagens uit de fabriek rollen, maar over smaken en kleuren valt natuurlijk niet te discussiëren.

Wiesmann dashboard

Onze dag bij Wiesmann was een hele belevenis. Alles aan de wagens en de fabriek wordt op een zeer professionele manier aangepakt. Vandaar dat het merk ook een erg trouwe aanhang heeft. Het zijn mensen die een unieke wagen willen met een erg hoog afwerkingsniveau en betrouwbare technologie. Een standpunt waar we ons wel bij kunnen vinden. Als je een beetje origineler wilt zijn dan de gemiddelde Porsche eigenaar is de Wiesmann een goed alternatief. We werden overigens uitgenodigd om nog eens terug te komen om de verscheidene modellen zelf aan de tand te kunnen voelen. Je mag dus nog enkele rijtesten verwachten van deze Duisters.

Wiesmann Dülmen

Tekst en foto's: Cristof Van Laer
Met dank aan Frederic Koninckx Motors

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
Techno Patat 17:31
afbeelding van Techno Patat

Tijdens die rijtesten: i'm shotgun! Kwil nog met m'n diesel naar daar kachelen :D!!

Ot: leuke special! Kwist niet dat wiesman zo costum werkte! En al zeker niet dat die 3.2 nog in productie was :o!

Kenny 08:02
afbeelding van Kenny

De 3.2 is idd nog in productie en één van de grootste troeven ;-)
Tot voor kort was ook de V10 uit de vorige generatie M5 standaard in de MF5, maar omdat BMW de productie ervan heeft stopgezet is deze vervangen door de V8 uit de X5-6M.

Techno Patat 15:08
afbeelding van Techno Patat

Waarom 1 vd grootste troeven? Personelijk vind ik het een snoepje van een motor, maar toch liever die 4.4 hoor ^^! hoewel ik wss zou kijken naar een 2e hands 5.0 v10 en die er in laten lepelen! Als ze toch alles costum maken geeft het niet als ik m'n eigen motor meebreng zeker :p!

Yvesw 16:27
afbeelding van Yvesw

Ik vind het toch eerder een Viesmann dan een Wiesmann... Maar smaken verschillen natuurlijk.

Kenny 20:43
afbeelding van Kenny

@ Kroket: omdat die 3.2 de motor is die oorspronkelijk uit de E46 M3 en de Z4 M kwam. Nog een echte atmosferische motor met een heerlijk, hoogtoerig geluid ^^. De 4.4 is ook ehm, lekker, maar kan imo niet tippen aan de 3.2 ;-)

firebreaker 23:05
afbeelding van firebreaker

hotte autos van lotus als ik die had neemde ik mn hele familie voor een lift want ik heb een rijbewijs en ik ga altijd werken dan krijg ik elke week 20 euro van mijn ouders

Anonieme gebruiker 10:23
afbeelding van Anonieme gebruiker

mooi verslag met mooie fotos

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws