Special: Tuning op grootmoeders wijze, BMW E39 M5

Door de jaren heen heeft het begrip “tuning “ een negatieve bijklank gekregen, dit is misschien deels te wijten aan het succes van films in het genre van the Fast en the Furious. Tuning wordt dan dezer dagen ook gelijkgeschakeld met extravagante spoilers, flashy kleuren, uitbundige bestickering, met folie zwart-getinte ruiten, streetracen, illegaliteit , vulgariteit,... noem maar op , we kunnen zo nog wel eventjes doorgaan. Tijd om te tonen dat het ook anders kan! De gevalstudie in kwestie is een BMW e39 ///M5, wat in feite al tuning af fabriek kan genoemd worden.

 

BMW E39 M5 tuning

In 1999 rolde deze M5 af de band, toentertijd de koning van de sportsedans. ///M Gmbh claimde dat hun nieuwe 4.9 liter grote v8 400 pk genereerde. De realiteit wees wel meermaals uit dat dit eerder rond de 380 paardjes lag. Hier is evenwel ruimte voor verbetering! Eén van de mensen die dit inzag was Frederik Biesemans, hij was dan ook niet aan zijn proefstuk toe daar dit zeker niet zijn eerste ///M was die onder zijn hoede viel . Hij is ook  zaakvoerder van Performance Shop Geel dat zich onder andere bezighoudt met verscheidene “tuningactiviteiten”. De perfecte kwaliteiten om dit pareltje te creëren dus.

 

BMW E39 M5 tuning

Mechaniek
Zoals eerder aangehaald haalden deze wagens standaard meestal niet hun volle beweerde vermogen. Dit vermogen valt grotendeels al substantieel op te krikken door de uitlaatcollector aan te passen, hier werd geopteerd voor een supersprint spaghetticollector. Om nog een groen element te behouden werden de catalysators behouden - mede omdat de winst die hier te behalen valt de moeite niet loont om de cats weg te laten. Verder is er nog een supersprint x-pipe geplaatst en het geheel mondt uit in de, eveneens Supersprint, magnum einddempers.
Op die manier ademt hij al een pak beter en luider uit. Om ervoor te zorgen dat er geen astmatische verschijnselen aan de inlaatzijde ( en uitlaatzijde) optreden zijn de nokkenassen vervangen door exemplaren van Schrick. Met het oog op sap van hoger octaangehalte in de juiste doseringen te injecteren en op het juiste moment te laten ontsteken werd het geheel softwarematig ook nog onderhanden genomen. Dit totaalpakket zou zo een 460 pk teweegbrengen, versterkt door een zeer bijtgrage gasrespons. Deze respons bekom je als er een lichter vliegwiel wordt gemonteerd en nog meer als de viscokoppeling van de ventilator voor de radiator ook nog eens vervangen wordt door een elektrische schakelaar. Al dit extra agressief vermogen wordt in toom gehouden door een versterkte Sachs koppeling die het vermogen doorgeeft aan een sperdifferentieel met 3.62 verhouding ter vervanging van het standaard 3.15 exemplaar. In een notendop wilt dit zeggen dat de motor bij het 3.62 exemplaar meer toeren moet maken om dezelfde snelheid aan te houden dan bij het 3.15 differentieel. Dus : NOG sneller accelereren,maar een iets lagere (minder hoge) topsnelheid.

 

BMW E39 M5 tuning

Communicatie met Dhr. wegdek
Deze verloopt zeer vlot. Om een bolide met veel grip en een uitstekende wegligging te krijgen is er een Bilstein PSS9 schroefset gekozen. Het is algemeen geweten dat de sets van Bilstein iets harder opgezet zijn en dit vormt een ideaal uitgangspunt om de circa 1800 kilo’s om de bocht te krijgen. Om het standaard verkrijgbare onderstuur te temperen zijn er  regelbare camberplaten gemonteerd voor extra negatief camber in te stellen. De 2 veerpoten worden uiteindelijk ook nog verbonden door een veerpootbrug, dit allemaal om perfecte feedback te krijgen. Een zeer belangrijke en soms onderschatte factor voor de ophanging (en tevens remsysteem) is de banden keuze, in dit geval  265/35/18 Michelin PS2 vooraan en 295/30/18 achteraan (zo breed als een a4 blad lang is) deze exotische maten horen thuis op de al even exotische 18 duims AC Schnitzer Type II Racing velgen die vooraan 10 en achteraan 12 duimen in beslag nemen.

 

BMW E39 M5 tuning

STOP , remmertime !
Als je 1800 kg in een rotvaart bijna de geluidsbarrière kan laten doorbreken dan dient men er zeker ook rekening mee te houden dat men stevige teugels kan aanspreken voor al die paardjes tot stilstand te brengen. Op maat aangepaste BMW performance remschijven en klauwen van de e90 zijn het meest opvallend waarneembare element in de setup . De schijven zijn in tegenstelling tot wat men zou verwachten kleiner in diameter dan de originele schijven maar zijn geperforeerd. Nog belangrijker is het feit dat de klauwen 6 zuigers hebben met aanzienlijk grotere remblokken. Verder vullen de stalen remleidingen en Castrol SRF remolie met hoger kookpunt het totaalpakket zeer netjes aan.

 

BMW E39 M5 tuning

**Het oog wil ook wat **
Het oog van de eigenaar wou in ieder geval kost wat kost een avusblauwe M5, dus kreeg deze een respray. Alle badges en logo’s tot zelfs de kofferlip zijn weggewerkt en zijn er zwarte niertjes in de snuit geplaatst zodat dit de soberheid ten goede komt. Uniek en functioneel is de verbreding van het achterwerk. Om een warme thuis te bieden aan de  brede wielen, die vanachter  als ET-waarde nul hebben (vrij vertaald : hoe lager de ET waarde is hoe verder de wielen naar buiten steken), zijn de wielkassen verbreed. Dit was geen simpel werkje, hiervoor zijn er 2 wielkassen van een e46 M3 gesneuveld die er vanachter vakkundig zijn opgelast.
Door deze aanpassing moest de bumper ook verlengd en verbreed worden. Het eindresultaat mag gezien worden!  De e39 kenners zullen ook zien dat er een makeover naar het faceliftmodel is gebeurd op vlak van de lichten rondom , deze trend zet zich ook verder in het interieur waar de nieuwere 16/9 navigatie/radio/tv is ingebouwd. Men zit in een lederen salon, werkelijk alles is van leder, van dashboard tot hoedeplank. Het stuur is  “à la CSL” in alcantara overtrokken en de schakelactie verloopt via de standaard 6-bak met short shifter.
Al bij al zeker geen straf om hier dagelijks te moeten plaatsnemen, wat ook effectief gebeurt.
Deze wagen wordt dagelijks gebruikt waar hij voor gebouwd/ omgebouwd is in tegenstelling tot sommige exemplaren die louter dienst doen als “garage queen”.

 

BMW E39 M5 tuning

Tekst : Tom Jespers
Foto's : Jordi Lauwers
Met dank aan : Frederik Biesemans van Performance Shop Geel

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
Speedy 13:24
afbeelding van Speedy

Echt vet! zal wel serieus wat geld ingestopt zijn maar het resultaat mag er zeker zijn

Hannes 14:00
afbeelding van Hannes

Meesterlijk gedaan, echt naaiisss.

Iksree 17:03
afbeelding van Iksree

Way 2 go Frits.
Met al de kennis heb je een prachtig resultaat behaald.
Topvakmanschap @ Performance Shop Geel.
Van een gewoon onderhoud tot uitgebreide tuning, een aanrader voor iedereen!

Knappe repo!

Anonieme gebruiker 12:09
afbeelding van Anonieme gebruiker

i love old m5 vroooooooooooooaaaaaaaaaaaaarrrrrrr

Ahmed 12:32
afbeelding van Ahmed

Ziekk zeg auto voor een 10

bakker 17:48
afbeelding van bakker

machtige wagen die bmm m 5 die wielen er onder staat goed

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws