Vrijdag Fandag: Ferrari F430 F1

ferrari-f430-f1-vfs05

In de winter is het wat moeilijker samen te komen en je wagen te laten zien op automeetings. Daarom schotelen wij je elke vrijdag weer een liefhebberswagen voor. Ook dit seizoen hebben we een gevarieerd boeket aan auto's klaarstaan. Vandaag zijn dat achterwielaangedreven paardjes op wat alvast de zwaarste filedag van het jaar lijkt te gaan worden.

Naam: Philippe Vandeput (vader) & Thomas Vandeput (zoon)
Leeftijd: 48 & 19
Wagen: Ferrari F430 F1
Eigenaar sinds: augustus 2014
Vorige wagens: Niet veel noemenswaardig, een A5 Cabrio 3.0 is het ‘interessantste’
Kort: Super geluid, zalig stuurgedrag met fantastisch bochtenwerk en het is een serieuze aandachtstrekker!

Het verhaal

Geschiedenis
We waren al een tijdje op zoek naar een sportieve wagen. Ferrari was absoluut ons favoriete merk, maar omdat we wisten dat het niet goedkoop zou zijn hebben we eerst een testrit gaan maken met een Jaguar F-Type Coupé, zowel de V8R als de V6S variant. Een absolute topwagen, maar niet helemaal wat het moest zijn. Vervolgens zijn we naar Porsche gestapt, met interesse in de toen spiksplinternieuwe Cayman GTS. Omdat de GTS nog niet uit was, hebben we een testritje gedaan met een ‘gewone’ Cayman S. Ongelooflijk veel plezier hebben we gehad van dat bakje tijdens onze testrit. De Cayman reed erg sportief, en we waren er beide van overtuigd dat dit onze perfecte sportwagen zou zijn.

ferrari-f430-f1-vfs05

Een paar dagen later merkten we op de website van Monza in St-Martens-Latem een rode F430 op. Ik (Thomas) probeerde mijn vader te pushen om toch maar eens langs te gaan bij de dealer. En zo geschiedde: op zaterdag stonden we te gapen op het prachtige paardje dat in 2007 uit de fabriek in Maranello reed. Een goede twee dagen later heeft mijn vader er een testrit mee gemaakt; en hij was onmiddellijk verkocht. Dit was zonder twijfel de beste auto waar hij ooit mee had gereden. Het heeft even geduurd, en met in acht neming van allerhande kosten die erbij zouden komen kijken, heeft hij na twee weken twijfelen dan toch besloten om het paradepaardje aan te schaffen.

Wat zou je anders aanpakken?
No regrets! Ik kan niet meteen op iets komen dat we beter zouden kunnen doen. We hebben bewust besloten om onze sportwagen aan te kopen bij een officiële dealer, om (hopelijk) zo min mogelijk problemen te hebben. Al bij al kunnen we zeggen dat we heel tevreden zijn van Monza, ze leveren telkens een super service en zijn altijd heel vriendelijk en correct.

ferrari-f430-f1-vfs05

Waar krijg je een glimlach van?
Het geluid! Bij elke acceleratie komt er spontaan een glimlach op je gezicht. Zelfs als je niet wilt of hoeft te lachen, het gebeurt toch! Ook kunnen sommige grappige reacties van omstaanders je spontaan in de lach doen schieten.

Waar word je humeurig van?
Onze F1-versnellingsbak met schakelpeddels aan het stuur heeft slechts 6 versnellingen. De kleppen van de uitlaat gaan open bij ongeveer 3.200 toeren. Als je op de autosnelweg rijdt in 6e versnelling, tegen 120 km/h, is er een zoemend geluidje omdat de motor een beetje blijft hangen tussen de 3.100 en 3.300 toeren. We missen dus eigenlijk een 7e versnelling, maar ja, die kan je niet bij toveren hé!

Kostenplaatje
Aankoopprijs was 80.000 euro. Inschrijving: 10.000 euro. De verzekering bedraagt ongeveer 1.800 euro per jaar. Het verbruik ligt meestal rond de 17-18 liter, dit kan meer zijn, maar hangt natuurlijk af van hoe je rijdt. We tanken 95, dus die prijs valt nog mee, maar met een benzinetank van 80 liter loopt de teller van benzinekosten hoog op. Dit is natuurlijk relatief, want we rijden zeker niet elke dag met de Ferrari.

ferrari-f430-f1-vfs05

Voor ons laatste onderhoud hebben we ongeveer een 1.000 euro betaald. Dit hangt natuurlijk helemaal af van dealership tot dealership, elke dealer heeft zijn eigen uurtarieven. Het duurste stuk dat vaak kapot gaat aan de F430, is de uitlaatcollector. Gelukkig hebben we dit nog niet moeten laten vervangen, maar zo een stuk kost om en bij de 6.000 euro (incl werkuren). Wat ook niet goedkoop is, zijn de schroeven van de achterlichten. Bij de F430 ‘zweven’ de achterlichten, hiermee bedoel ik dat ze heel lichtjes vasthangen aan een paar lange schroeven. Je mag dus eigenlijk niet hard op de lichten leunen, anders breken ze af.…

Hamer & beitel
Nope! Helemaal nog niets veranderd. We hebben getwijfeld om onze velgen te laten veranderen, naar eventueel Scuderia velgen of Challenge velgen, in een antraciete kleur of satijnzwart. We hebben er ook over nagedacht om onze standaardvelgen te laten overspuiten in het zwart, maar momenteel is de auto nog volledig standaard. We hebben wel de wagen eens onder handen laten nemen door WAX-IT. Zij hebben de auto volledig gedetailed en het interieur hersteld en gevoed. Een grote hoeveelheid krassen en swirls zijn hierdoor verdwenen, de auto zag er zo goed als nieuw uit! WAX-IT is zeker aan te raden als je op zoek bent naar een bedrijf dat alles doet omtrent auto-detailing.

ferrari-f430-f1-vfs05

Waarom een Ferrari F430 F1
Hier kunnen we nogal moeilijk een antwoord op geven… De F430 is voor ons niet echt een dagelijkse auto, eerder een weekendauto waarvan we kunnen genieten als het zonnetje schijnt. Als je houdt van een prachtig V8 geluid en eens graag goed gas geeft (uiteraard binnen de snelheidsbeperkingen) op mooie glooiende wegen, dan is dit zeker een ideale wagen. Alhoewel het geen discrete wagen is krijg je toch veel voldoening als je de glimlach ziet van de opgewonden kinderen (9-99 jaar) omdat ze een rode Ferrari zien en als ze eens in de wagen kunnen plaatsnemen.

Blijver of afschrijver
De Ferrari 458 Italia/Spider/Speciale staat zonder twijfel hoog op ons lijstje. Als er een degelijk model beschikbaar komt, tegen een goede prijs, zouden we eventueel overschakelen. Maar dat is nog niet voor direct, eerst nog wat genieten van het gedonder en gebrul van onze F430.

Gegevens

Huidige kilometerstand: 39.000 km
Leeftijd wagen: Bouwjaar 2007
Motor: 4.3l V8
Overbrenging: F1 versnellingsbak met schakelpeddels aan het stuur, 6 versnellingen
Topsnelheid: 315 km/u
0 tot 100km/u: Ongeveer 4 seconden, maar dan moet je hem heel hard intrappen natuurlijk
Vermogen: 490 pk
Koppel: 465 Nm
Aandrijving: achterwielaandrijving
Gewicht: 1.350 kg
Gemiddeld verbruik: 18 l/100km
Rijtaks: 2000€ (incl. gemeentelijke opcentiemen)
CO2-uitstoot: 420 g/km

Foto's door MR Car Photography

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Techno Patat 16:10
afbeelding van Techno Patat

Dus de 430 is ondertussen alweer doorgeschoven :-)? Heerlijk! We wachten nu dus ook eentje van de 458 en de vergelijking natuurlijk :D!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws