vrijdag fandag: Mercedes-Benz C250 cgi coupe

vrijdag-fandag-Mercedes-C250

Omdat wij bij Autofans diep respect hebben voor liefhebbers van de vierwieler geven we de komende weken wederom het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. Deze week is het de beurt aan een Mercedes C-coupe die niet meer helemaal standaard is. Eigenaar Niels noemt het zijn eigen versie van de C45 AMG (in de maak) moest Mercedes die ooit hebben uitgebracht.

Naam: Niels Tielen
Leeftijd: 28
Wagen: Mercedes-Benz C204 C250 cgi Coupe
Eigenaar sinds: Juni 2012
Vorige wagens: 1986 Mercedes W124, 1990 Mercedes 190 EVOII replica (nog in bezit), 1979 Opel Rekord E1 Berlina (nog in bezit), 2005 Mercedes C200 cdi

Het verhaal

Geschiedenis
Ik ben altijd al een grote fan van Mercedes geweest. Ook al heeft het merk jaren lang het imago gehad van een auto voor oudere mensen te zijn. Dit probeerde ik telkens weg te werken door de auto helemaal naar mijn zinnen te zetten qua looks en performance. Ik was in 2011-2012 nog bezig met mijn W203 te upgraden. Hij had van fabriek af al het AMG sportpakket. Ik had al een hele resem upgrades gedaan zoals een Bilstein B16 PSS9 schroefset, 19” CLS55 AMG velgen, C32 bumpers, koppeling + vliegwiel van ML270cdi, turbo van E320cdi, DPF delete, EGR toe, Bosio nozzles op aangepaste verstuivers, chiptuning van KCPerformance,…

Toen kwam Mercedes op de proppen met de facelift van de W204 en ook hun nieuwe coupe versie van dit platform. Ik was nooit echt hevige fan van de pre-facelift W204 maar de facelift zag er bruut uit! Zeker op de coupe waren de lijnen zeer geslaagd en dit was in mijn ogen het begin van het nieuwe Mercedes tijdperk waar het merk zijn stereotiep imago eindelijk van zich af wist te schudden. Weg met de wandelstok en kunstgebit! Ik was opslag verliefd op de coupé. Zeker na het zien van het filmpje met de witte C63 coupe en de Ducati 848 EVO in de bergen. Ik heb toen vriendelijk voorgesteld op Facebook dat als iemand niet wist wat te kopen voor mijn verjaardag, dat ze dan dit als verjaardagscadeau mogen geven. Na mijn verjaardag stond er helaas geen C coupe voor de deur… Dus ben ik zelf maar opzoek gegaan naar een C204 en heb ik mijn W203 te koop gezet.

vrijdag-fandag-Mercedes-C250

Na vele jaren met een diesel rond te rijden was het eens tijd voor een benzine. Ik was nooit echt fan van de M271 Kompressor motoren van Mercedes, gelukkig voor mij hadden ze dit opgelost door nu over te stappen naar de M271 EVO met een turbo. Bij het kopen van mijn W203 had ik al wat research gedaan over de motor en had ik gemerkt dat de 220cdi en 200cdi dezelfde motoren zijn met uitzondering op de ECU en koppeling + vliegwiel. Dit is dus makkelijk aangepast zodat je toch de 220cdi specs hebt en toch nog in een lagere klasse verzekering, taxen valt. Bij zoektocht naar deze gegevens van de M271 EVO merkte ik dat er nog maar extreem weinig vrijgegeven was van deze motor. Daarom heb ik maar de zekere weg gekozen en geopteerd voor een 250cgi blok. Zo ging ik dus opzoek naar een C 250 cgi coupe met een paar opties wat ik zeker wou, zoals xenon koplampen (zien er mooier uit als de halogeen koplampen), AMG sportpakket (bumpers zijn mooier), 195 obsidian zwart. Na wat zoeken kwam ik uit bij een 2012 model met een volledige optielijst, uitgezonderd memory zetels, achteruitrijdcamera en Becker navigatie. Memory zetels en Becker navigatie waren voor mij niet nodig en achteruitrijcamera is altijd makkelijk geretrofit.

Ik had een gepaste coupe gevonden in Dusseldorf bij een Mercedes dealer. Het was een toonzaal model wat ze weg deden omdat ze een model 2013 (wat ik niet wou door de rode gordels, stiksel,…) in de toonzaal wouden plaatsen. Na een testrit was ik meteen verkocht en werd het voorschot betaald en zo stond hij een paar weken later klaar voor ophaling. Na het invoeren, keuren,… voelde ik me al helemaal thuis in de coupe en begonnen de kriebels weer te komen om alles wat mij stoorde aan te passen naar mijn zin. De lelijke grill werd vervangen door een C63 grill en er kwam een andere luchtfilter op om iets meer BOV geluid te hebben. De motor is niet van de traagste met 204 pk maar dit kon beter in mijn ogen. Na door meerdere tuners afgewezen te worden omdat ze niet wouden werken aan een motor waar ze zo weinig van wisten kreeg ik wel een positief antwoord van KCPerformance.

vrijdag-fandag-Mercedes-C250

Zo werd er dus een nieuwe KCPerformance intercooler, oilcatchcan en downpipe met 200cel katalysator op maat gemaakt. In mijn ogen had Mercedes de coupé al met een dubbele uitlaat mogen leveren. Net zoals ze nu op de A en B-klasse doen. Om wat performance gericht te blijven opteerde ik dus voor een nieuwe uitlaat van Eisenmann. Aangezien deze nog niet gemaakt werd voor de C 250 cgi coupe. Heeft KCPerformance geregeld dat mijn auto voor research & development gebruikt werd. Na aflevering bij Eisenmann hebben ze mijn wagen dus een maandje als mal mogen gebruiken voor de ontwikkeling en productie van hun uitlaat. Op mijn wagen zit dus productie nummer 1 van deze uitlaat. Daarna vond ik het dynamische dempingsysteem van de schokdempers dmv de “Sport”-knop meer een marketing idee dan iets wat voelbaar verschil gaf. Ik spreek hier alleen over de demping, niet over de toerentalbegrenzing. Maar aangezien mijn auto al een DDC systeem had wou ik hier geen comfort op inleveren van de demping te regelen met een knop, aangezien deze functie zou wegvallen door het monteren van een schroefkit. KCPerformance stelde me dus voor om een Bilstein of KW set te monteren aangezien zij wel een alternatief leveren voor andere courante merken met deze optie zoals de 2012 VW Golf GTI. Maar blijkbaar werd er nog geen kit gemaakt voor mijn minder courante coupé. Bilstein had toen nog niet echt de plannen om een kit voor dit model te maken maar KW wel. Ik kreeg dus dankzij KCPerformance weer de kans om mijn auto naar de KW fabriek te brengen voor de ontwikkeling van een KW DDC schroefkit voor de C204. Ik kon toen kiezen om deze op mijn sport knop te laten programmeren met dus een zachte of harde stand of voor de DDC ECU kit waar ik dan dmv een aparte knop en via wifi mijn ophanging kan regelen en de 3 standen van de knop naar mijn zinnen kan instellen. Zo werd er dus een KW DDC ECU kit voor de C204 ontworpen en kreeg ik weer productienummer 1 van deze kit.

Na een winter op mijn standaard 18” velgen met winterbanden rond te rijden was het tijd voor een brute set zomer velgen. Ik had toen foto’s gezien van de Brabus Bullit 800 coupé en was meteen weg van de 20” Brabus Monoblock R. Dus werd er zo een setje gemonteerd met Michelin Pilot Super Sport banden. Al het chrome werd ook in het mat zwart gewrapped voor een donkerdere look. Om dit compleet te maken werd er een zwarte W204 classic grill gemonteerd met custom bescherming van de distronic radar. Om de uitlaten te accentueren kwam er een Boca Design carbon diffuser in de bumper. Een carbon kofferspoiler en spiegelkappen liggen ook nog klaar voor te monteren.

vrijdag-fandag-Mercedes-C250

De komende maanden word er nog een set C63 Performance Pack remklauwen en schijven gemonteerd, deze liggen klaar voor de ontwikkeling van een adapter voor de voorste remklauwen. En eens de ECU gekraakt is volgt het 2de stadium van de performance upgrades, zijnde een aangepaste turbo of A 45 AMG turbo, A 45 AMG injectoren, olie koeler en chiptuning op maat. Ook het onderstel zal nog aangepast worden in de winter met Whiteline rubbers, een KCPerformance veerpootbrug en dan komt er voor de zomer een extra set 18” of 19” velgen voor trackdays en rondjes op de Nürburgring.

Wat zou je anders aanpakken?
Ik zou de velgen gekocht hebben in de ET waarde van de niet-AMG coupé. Vooraan zouden ze iets dieper in de wielkassen mogen zodat ik nog een centimetertje lager zou kunnen.

Waar krijg je een glimlach van?
Ik geraak maar niet uitgekeken op de looks van de facelift koplampen, de lijnen van de coupé, design van het facelift interieur. Het is in mijn ogen een perfecte autobahn cruiser: ophanging op het zachtste, cruisecontrole met distronic aan en mijn favoriete muziek luisteren via de multimedia interface. En eens op het circuit: de sportknop aan, ophanging op het hardste en de grip van de banden voelen. Ook het panoramisch dak is een leuke optie. Dit was geen optie waar ik specifiek naar opzoek was maar nu kan ik er echt van genieten. Ook glimlach ik als er weer nieuwe plannen in de agenda geboekt worden om meer uit de motor te halen. Want in mijn ogen heeft deze motor veel meer potentieel.

vrijdag-fandag-Mercedes-C250

Waar word je humeurig van?
Het feit dat ze de M271 niet opgeboord hebben tot 2.0 als basis voor de motor voor net dat ietsje meer koppel. Maar hier zullen we nog wel een mouw aan passen in de toekomst. De automaat is ook niet echt sportief. Dit zou opgelost zijn bij het 2013 model. Ook hier zullen we eens moeten zien of we deze software niet kunnen programmeren bij mijn auto. De ECO stand springt telkens terug aan als je de auto start. Hij blijft niet in de vorige gekozen stand staan.

Kostenplaatje
Aankoop: +-€ 27.000
KW DDC ECU ophanging: +- € 2.950
Eisenmann uitlaat: +-€ 2.000
KCPerformance upgrades: Nog lopende factuur
Brabus Monoblock R 20” met Michelin Pilot Super Sport: +-€ 4.000
Carbon spullen: +- € 1.000
C63 remklauwen, schijven, blokken, remleidingen en vooraan adapter op maat: +-€ 2.200
Winterbanden 18”: +-€ 950

vrijdag-fandag-Mercedes-C250

Hamer & beitel
KW DDC ECU ophanging
Eisenmann uitlaat
KCPerformance intercooler
KCPerformance oil catch can
KCPerformance downpipe met 200cell katalysator
Weistec oil/air seperator
Originele middendemper verwijderd
Brabus Monoblock R 20” met Michelin Pilot Super Sport
Mode Carbon carbon diffuser
Mode Carbon carbon kofferspoiler
Mode Carbon carbon spiegelkappen
C63 grill met distronic logo of W204 classic zwarte grill
Al het chrome mat zwart gewrapped
C63 remklauwen, schijven, blokken, remleidingen en vooraan adapter op maat (nog te monteren)
AMG deurpinnen
6000k xenon D1S lampen

Waarom een Mercedes-Benz C250 cgi coupe
Voor de looks van het interieur EN exterieur. Voor de gulden middenweg tussen comfort en sportiviteit.

Blijver of afschrijver
Momenteel is hij een blijver. Zeker eens het vermogen er uit gehaald is wat ik wil behalen. Als Mercedes tegen dan weer met een bruut model op de proppen komt kan het wel weer eens beginnen jeuken voor een opvolger…

Gegevens

Leeftijd wagen: 2012 (MJ)
Motor: 1.8 benzine met turbo
Overbrenging: zeventraps automaat
Topsnelheid: 240 km/u (op papier)
0 tot 100km/u: +/- 6.2 sec
Vermogen: +/- 240 pk
Koppel: +/- 340 Nm
Aandrijving: Achterwiel
Gewicht: 1.550 kg
Gemiddeld verbruik: 10L / 100km
Rijtaks: € 297
CO2-uitstoot: 163 g/km

vrijdag-fandag-Mercedes-C250

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Laatst gepubliceerd

Reacties (22)

Plaats een reactie
Yannick 13:57
afbeelding van Yannick

prachtige kar en zeer zelden gezien dat iemand zoveel mod's doet aan zijn wagen. Althans in Belgie :-) knap!

Dirk 16:41
afbeelding van Dirk

Dan kijk jij toch op de foute plaatsen :)
In mijn algemene groep kennissen en vrienden is dit de normaalste zaak ter wereld...

Knappe kar trouwens ;)

Yannick 20:40
afbeelding van Yannick

groep... je zegt het zelf in de groep kennisen en vrienden. als ik mij op een BMW meeting zet dan is dat ook niet raar dat er allemaal bmw's rond mij staan he :-)

witloof 16:33
afbeelding van witloof

Echt hele dikke bak! Jaloers

Techno Patat 10:15
afbeelding van Techno Patat

Der lopen dus even grote Mercedesfans rond als ik, en ze typen ook graag lange teksten :P! Goed om te weten :D!

Ben jij toevallig 9lives forumer autovista?

Over de auto: heel knap ding, ik deel je mening vaak! Ik zou enkele dingen anders doen (bv minder de amg styling volgen, toen je toekwam op de rondrit dacht ik eerst aan een C63! En ik was vervolgens ietwat teleurgesteld, en dat zou niet mogen bij zo een dik ding! Misschien dat 2x een trapeze uitlaat beter was geweest naar mijn smaak :-)! )

Ik zou verder de chromen accenten laten en de grill met 2 horizontale strepen monteren. Maar afgezien van mijn 2 persoonlijke puntjes van kritiek (want smaak blijft persoonlijk) is hij verschrikkelijk lekker en ik ken inderdaad ook niemand die in België zoveel DEFTIGE mods aan zijn auto doet! Een pijpje veranderen, verlagen met andere veertjes en wat tunen doen er velen! Wat jij doet daarentegen is zeldzaam en zalig! Zeker de op maat gemaakte uitlaten en vering!

Zalige brabus velgen ook! Welke OZ's ga je in de plaats leggen?

Techno Patat 17:42
afbeelding van Techno Patat

De velgen ga ik voor passen, gaat inderdaad wat raar staan onder m'n Alfa :D!

Kweet het, er hangt inderdaad geen AMG op en ik ben blij dat je de remmen zal herspuiten :)! Maar op het eerste zicht is het gewoon AMG en daarom ging ik persoonlijk een iets andere weg inslaan. Maar het doet niet af van het feit dat je zowat de knapste C van België hebt!

Ik dacht dat je een 9-liver waart gezien da vorige C en de 190 EVo replica, op het forum is er iemand bezig met zijn 190 om te bouwen naar trackday tool met veel EVO II onderdelen :)! Vandaar!

chuwie 12:55
afbeelding van  chuwie

miljaarde, veel tijd geinvesteerd..you sir..have unique car, al is het mijn ding niet.

Exige 17:52
afbeelding van Exige

Jij hebt je ook niet verveeld het afgelopen jaar?! Maar al dat werk loont als je de wagen ziet, knappe bak! Ik vraag me eigenlijk ook af hoe je het papierwerk regelt voor al die mods. Vormt dit geen problemen voor verzekering, keuring, belasting?

Tom Daem 22:16
afbeelding van Tom Daem

Zeer unieke Benz! Knap!

Ashvin Ghisyawan 11:03
afbeelding van Ashvin Ghisyawan

Zeer mooi! Weet je of het mogelijk is om de binnenverlichting ver vervangen? Zo ja via welk bedrijf zou ik dit kunnen doen?
Heeft het verlagen en andere luchtfilter invloed op garantie? Dit hoeft niet in het boordcomputer aangegeven te worden toch?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws