De investering van Pebble Beach - Maar welke klassiekers heb jij in de garage staan?

Duesenberg J Coupz Murphy 1931

Alle internationale beurzen moeten bukken voor onzekerheid en verzwakte landen en niemand lijkt het sluitend antwoord te hebben. De collector car business is in tegenstelling echter springlevend. Bij alle grote veilingen worden opnieuw records gebroken, zoals ook dit weekend weer op Pebble Beach, waar Gooding & Company een Ferrari Testarossa 250 van ’57 afklopte op $16,390,000. Niet minder dan 15 wagens werden verkocht voor meer dan 1 miljoen dollar, met de Ferrari als absolute top. Andere toppers was een Duesenberg J Coupe Murphy uit 1931 (foto) voor 10 miljoen dollar en een Mercedes uit 1927 voor zo'n 5 miljoen dollar. Zelfs een Fiat transporter van Scuderia Ferrari haalde net niet de kaap van 1 miljoen!

Goed nieuws voor alle mensen die vroeger het geluk hadden te kunnen investeren in een wordende klassieker. Maar wat ik echter jammer vind is dat je deze wagens waarschijnlijk nooit te zien krijgt en ze ook nooit gebruikt zullen worden waarvoor ze dienen, nl: rijden, en liefst nog een beetje snel ook. Zelfs op oldtimermeetings op het hoogste schavot komen pareltjes als deze om achter een omheining te staan waar iedereen eens mag naar gapen. Verder komt het meestal niet. De meesten worden (terecht overigens) ondergebracht in (private) collecties en zullen goed onderhouden worden, maar dat ze het rijden ervan onthouden, dan is de spijtige zaak. Spijtig maar volkomen begrijpelijk. Je loopt immers ook niet voordurend rond met je hele spaarboek in cash in je broekzak.

Fiat Scuderia

In ieder geval, als je op zoek bent naar een goede investering en je grootvader of suikeroom heeft nog ergens ‘een hoop oud ijzer’ staan, dan is het misschien nu de moment om dat halfvergaan tentzeil eraf te halen en eens goed te bekijken wat er onder zit. Wie weet sta jij binnenkort in California met de volgende ‘barn find’. Meer info daarover vinden jullie hier. Als je je (gratis) registreert op deze site en je bekijkt de online catalogus van de Pebble Beach auction, heb je niet alleen mooie foto's maar ook het geluid van de motor bij sommige van de auto's, een interessante feature.

Meteen een goede reden om eens te horen wie er momenteel een (wordende) klassieker in huis heeft staan. Bij Autofans had (ex) collega Pieter Ameye een Alfa Romeo Junior (uit 1967 als ik me niet vergis). Wim rijdt volop met zijn Mercedes 190d van de eerste generatie en Alex heeft een familielid met een Saab Turbo van de eerste generatie. Op de Alfa na, zeer bescheiden klassiekers. Maar hoe zit het bij jullie? Have you got any big money in any driving metal?

Foto's: Gooding & Company
Tekst: Koen de Beer (en Pieter Aertgeerts)

Auteur: Pieter A.
Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
pieter 21:33
afbeelding van pieter

Een Alfa GT Junior uit 1973, 1300cc viercilinder DOHC. Destijds toch goed voor bijna 100pk. Bolt nog steeds bijzonder goed.

http://img804.imageshack.us/img804/6724/weboo.jpg

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws