De Tama EV uit 1947 was de eerste elektrische Nissan

Nissan Tama

Niet de LEAF, wel deze Tama Electric Vehicle uit 1947 was de eerste elektrische wagen dat het Japanse merk ooit lanceerde. De reden tot het bouwen van de elektrische wagen verschilt niet veel met de redenen die vandaag worden opgenoemd. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er een algemeen tekort aan olie en andere fosiele brandstoffen. Plus, de vele ingenieurs die zich tijdens de oorlog bezig hielden met het ontwikkelen van vliegtuigen, hadden plots geen werk meer. De Tama EV werd dus ontwikkeld door rasechte vliegtuigingenieurs in een periode waarin er geen geld was voor olie.

De ingenieurs werkten toen voor Tachikawa Airplane Company, een bedrijf dat zich later liet herdopen tot Tokyo Motorcar Co.. Nog later wordt het bedrijf Prince Motor Company en dat smelt nadien samen met Nissan. En die geschiedenis maakt dat de Tama EV een Nissan is op batterijen. De wagen krijgt een 36V motor onder de kap, die kon met een topsnelheid van 35,2 km/u zo een 96,3 kilometer ver rijden op een volle batterij. De Tama's werden veeleer gebruikt bij taxibedrijven, een fenomeen dat ook wij er zien aankomen in de nabije toekomst.

De Tama EV werd tot 1950 verkocht. Het eerste model, zoals we het op de foto zien, werd in totaal 45 keer geproduceerd. Het tweede en derde model zou in grotere aantallen van de band zijn gerold. De productie ervan kon echter niet lang stand houden. De eerste wonden van de oorlog waren geheeld en de gehele economie ging weer opwaards, waardoor de verplichting om elektrisch te rijden weer wegviel.

Als Nissan met de Leaf een succesvol product aflevert en ze een elektrisch gamma opstellen, dan zou het ons niet verwonderen als er een nieuw model komt op basis van deze Tama EV.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Karel 12:37
afbeelding van Karel

knap, maar Baker die in 1906 al 800 elektrische wagens verkocht is toch knapper :)

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws