Deze Minerva's maakten het den Duits moeilijk in 1914

Minerva Armoured car

Minerva was dé automobiele Antwerpse trots begin vorige eeuw. Ze hadden zelfs zo'n stevige reputatie dat er gefluisterd werd dat Al Capone er mee rond reed om aan het Tommy vuur te ontkomen tijdens de drooglegging. Of dat Minerva's veel kogels hebben geslikt in Chicago weten we niet, wat we wel weten is dat ze heel veel Kugeln hebben geslikt in ons Belgenland.

Lt. Henkart kwam net voor Den Grooten Oorlog op het gedurfde idee om de stevige Minerva's van stalen platen te voorzien. Met succes, België werd één van de eerste landen met een vloot aan "hoge snelheids" wapentuig. Deze hoogtechnologische stalen paarden werden ingezet in de slag om Antwerpen. Ze voerden moedige raids uit naar Duitse stellingen. Tevergeefs natuurlijk, en Antwerpen werd onder de voet gelopen. Wanneer de Duitse invasie tot stilstand kwam aan de Ijzer, zijn de gepanserde Antwerpenaren in Nederland terechtgekomen om de Nederlandse grens te beschermen. Toen ze in 1919 niet meer nodig waren,  zijn ze dan ook teruggeven aan het Belgische leger. Omdat de wagens in die tijd zo opvielen, zijn er veel foto's(zie gallerij onderaan) van genomen, dit was misschien wel de geboorte van carspotting. :)

Minerva Armoured car
Auteur: Wim
Reacties: 7 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Kenny 19:16
afbeelding van Kenny

Tof artikel, een leuke afwisseling ;-)
Waren dit de eerste echte pantserwagens?

Wim 20:00
afbeelding van Wim

nee, dat denk ik niet nee

Dequal 00:20
afbeelding van Dequal

Eerste pantservoertuigen sowieso niet, misschien wel iets van de eerste Hummers om ze in zo'n klasse onder te brengen.

Techno Patat 11:08
afbeelding van Techno Patat

Haha geniaal! Weer iets bijgeleerd!

Pascal 11:22
afbeelding van Pascal

De eerste om in een gewapend conflict ingezet te worden! Het artikel klopt wel niet! De Minerva's zijn naar de IJzer gegaan, behalve één die de Nederlanders in beslag namen (neutraal land) en zelf gebruikten. De eerste Hollandse pantserwagen was dus van de Belgen gepikt ;-) Na hun actieve dienst gingen de pantserauto's over naar de Rijkswacht en nadien werden ze verschroot...Er blijft geen enkele meer over.

Wim 14:16
afbeelding van Wim

Hey Pascal, bedankt voor deze informatie, ik mail u op om het artikel te verrijken/aan te passen.

Uw reactie