Gelukkige 25e verjaardag, Opel Calibra!

1989_opel_calibra_25_years

Dit jaar is het exact 25 jaar geleden dat Opel de Calibra voorstelde. Met een stroomlijnwaarde (Cx) van 0.26 deed hij even goed als de BMW i8 en de Nissan GT-R van dezer dagen. er zijn tot nog toe weinig auto's die beter doen.

Voor die opmerkelijke stroomlijn tekende Erhard Schnell het ontwerp. De designer deed in 1989 zijn laatste maanden bij Opel, om nadien in 1991 op pensioen te gaan na een rijke carrière waarin hij onder andere de Opel GT, Manta- en Kadett-modellen op papier uittekende. Dat Schnell bijna op pensioen ging was niet te zien aan zijn ontwerp van de Calibra. Die kreeg dus een mooie stroomlijn en werd ook voorzien van een rank design. Een lijn die resulteerde in een gestrekte achterzijde, waardoor de kofferruimte tot 980 liter bagage kon slikken. Inladen gebeurde door een breed openzwaaiende kofferklep.

opel_calibra_25_years

De Calibra maakte gebruik van het GM2900-chassis van de Vectra, net zoals zijn voorganger de Manta gebruik maakte van het chassis van de Ascona. Dat scheelde een stuk in de ontwikkelings- en productiekosten, waardoor de Calibra aan een aantrekkelijke prijs kon worden aangeboden.

opel_calibra_25_years_trunk

Opel koos voor de motorisaties een aantal varianten van de 2.0 benzinemotor. Bij de lancering was een versie met 115 pk beschikbaar, een jaar later kwam er een opgepepte variant met 150 pk. Vanaf 1992 was er ook een 2.0 Turbo met 204 pk, terwijl er de laatste jaren een 2.0 'Ecotec' kwam die over 136 pk beschikte. Het neusje van de zalm was echter de 2.5 V6 die Opel van 1993 tot 1997 commercialiseerde. Ook kreeg de Calibra een variant met vierwielaandrijving die ook de Vectra 4x4 had en accelereerde in 6,8 seconden van 0 naar 100 km/u. Naast de manuele vijfversnellingsbak werd ook een zesversnellingsbak (op de 2.0 Turbo) en een automaat met vier versnellingen aangeboden.

opel_calibra_25_years

Concurrentie vond de Opel Calibra in de Ford Probe, de Audi Coupé en de Rover 200. Die eerste was een makkie om te verslaan in de verkoopscijfers, omdat de Europese consument vond dat de Probe te fel naar de Amerikaanse roots neigde. De concurrentie met de Rover 200 was een stuk groter, al was zijn grootste concurrent misschien wel de Volkswagen Corrado. Dat weerhield Opel er niet van om in de zeven jaar durende carrière van de Calibra 238.647 exemplaren te slijten. De grootste afzetmarkten waren daarbij Duitsland, het Verenigd Koninkrijk - waar hij werd verkocht als Vauxhall Calibra, Italië, Spanje en Frankrijk.

opel_calibra_25_years_interior

Een aantel raceteams namen met een Opel Calibra deel aan de ITC- en DTM-kampioenschappen. De 470 pk sterke Calibra werd in 1996 naar de eindzege in het DTM-kampioenschap gestuurd. Na 1996 werd er overigens geen DTM-kampioenschap meer gereden tot 2000. De vierwielaandrijving van de Calibra maakte de auto ook gegeerd in de rallysport, waar je hem tot nu kan zien rondrijden.

opel_calibra_25_years_DTM

Hoewel de Opel Calibra al zeventien jaar uit de catalogus verdwenen is, kan je nog steeds heel wat exemplaren op de tweedehandsmarkt terugvinden. Toch zijn ze niet allemaal aan te raden, aangezien de auto in al die jaren geliefd materiaal was voor de tuners, waardoor ze er niet allemaal nog even goed uit zien.

opel_calibra_25_years_tuning

Sinds het einde van de Calibra in 1997 werd er vaak gespeculeerd over een opvolger. De Astra G Coupé die door Bertone werd ontworpen kwam misschien nog het dichtst in de buurt maar een echte opvolger hebben we totnogtoe niet gezien. Opel heeft overigens wel andere katjes te geselen en gaf zelf al aan dat een nieuwe coupé niet tot hun doelen op korte termijn behoort.

opel_calibra_25_years
Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Mesoerrie 18:57
afbeelding van Mesoerrie

mooi dat jullie deze even van onder het stof halen, is eigenlijk een vergeten auto

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws