Ford Mustang: zes generaties op rij

Morgen stelt Ford de zesde generatie van de Mustang officieel voor. Tijd voor een lijstje van de vorige vijf generaties. En aan het einde mag jij zeggen welke jij verkiest.

Ford lanceerde de Mustang in 1964, al gebeurde dat pas in april, zodat de eerste generatie als 1964½ Mustang wordt bestempeld. Deze generatie moet zowat de bekendste Mustang zijn, geen wonder dus dat het het best verkochte model van Ford werd - met aantallen tot 607.000 stuks in 1967 - sinds de Model A in 1927. De Mustang voerde ook als eerste de term 'pony car' door, waarbij de klasse bedoeld wordt net onder de fameuze muscle cars. Andere merken volgden het voorbeeld van Ford en plaatsten wagens als de Chevrolet Camaro, AMC Javelin en Dodge Challenger op de wereldkaart.

De eerste Mustang kwam er in drie koetswerkvarianten: een coupé, een fastback en een cabriolet. Motorisch was er veel keuze, van de 105 pk sterke 2.8 straight-six over een 4.7 Windsor V8 met 200 pk tot een 7.0 liter grote Cobra Jet V8 met 375 pk en alles ertussenin. In 1967, 1969 en 1971 kreeg de Mustang telkens een facelift alvorens in 1974 over te gaan op de tweede generatie.

Ook in de filmwereld was de Mustang een graaggeziene gast, met verschijningen in Gone in Sixty Seconds, Bullit, Un Homme et Une Femme, Goldfinger en zelfs Les Gendarmes de Saint Tropez.

designterugval

Zo opwindend als de eerste generatie was, zo ontevreden kijken we nu terug op de tweede generatie. Die werd in 1974 geïntroduceerd, net voor het begin van de oliecrisis. Fords grote baas Lee Iaccoca had daar echter op geanticipeerd en wilde een kleiner model. Toch werd de kleinere tweede generatie Mustang zwaarder dan de eerste generatie en kreeg het dan ook zwaar te verduren. Gelukkig voor Ford had Chevrolet de Camaro al in 1972 - tijdelijk - geschrapt en stopte ook Chrysler met de productie van de Dodge Challenger.

Ford bouwde de Mustang nu als coupé of driedeurs hatchback en rustte hem uit met een 2.3 liter grote vier-in-lijn en ook een V6 was er nog. Tegelijk bood Ford een Ghia-versie aan, aangezien de Amerikanen het Italiaanse bedrijf net hadden overgenomen. In 1975 werd opnieuw een V8 aangeboden, vanwege het wegdeemsteren van de oliecrisis en de nieuwe vraag naar grotere motoren. Toch kreeg die 'maar' 140 pk ter beschikking. Om het imago van de Mustang wat te boosten werd in 1978 een 'King Cobra' geïntroduceerd. Die kreeg speciale striping en een Cobra-tekening op de motorkap, zo werd duidelijk gemaakt dat de Firebird van concurrent Pontiac moest uitkijken.

anonieme verderzetting

In 1978 werd dan de derde generatie dan op de markt gebracht. Ook die had niet het cachet dat de eerste generatie had. Een 88 pk sterke viercilinder motor was dan ook niet wat je zou verwachten van een pony car. Later kwam daar ook een 120 pk sterke 4.2 V8 bij. Dat vermogen lijkt ook al zo laag, het verbaast dan ook niemand dat het het laagste vermogen uit een V8 is dat Ford ooit produceerde in de Mustang. In 1982 werd schoon schip gemaakt en werd power stilaan weer een term die in gedachten gehouden werd bij de ontwikkeling van de motoren. Deze Mustang zag je overigens ook opduiken in Basic Instinct. De gelanceerde 4.9l had 157 pk, later kwamen er ook versies die weer boven de 200 pk gingen.

Omdat de verkoop van de Mustang slabakte, werd gedacht het model een stille dood te laten sterven en te vervangen door de Ford Probe, een model dat nadien naast de Mustang werd uitgebracht. Vervangen deden ze dus niet, wel kwam er een grondige vernieuwing, waardoor je hem eerder als een nieuwe generatie zou bekijken. Vermogens gingen hierbij over de 225 pk.

revival

De vierde generatie borduurde verder op de derde en week qua looks niet ver af van de facelift daarvan. Redder van dienst was Patrick Schiavone in 1994, die ook de Focus ontwierp. De basismotorisatie werd de 3.8 V6 met 148 pk, een 5.0L blok vond een plaatsje in de Mustang GT. Dat blok produceerde 215 pk en zorgde voor een 0-100 km/u in zowat zes seconden. Een hele verbetering tegenover de platte vorige generaties dus. In 1999 onderwierp men de wagen aan een facelift, zodat hij bij Fords New Edge design paste. Het gevolg was dat de wagen er hoekiger en scherper bij kwam te staan.

terug naar de roots

Met de vijfde generatie wilde Ford opnieuw de sensaties van de eerste oproepen. De specifieke grille werd opnieuw opgerakeld en ook de motorkap overschaduwde opnieuw de koplampen, een styling die Ford zelf retro-futurisme noemde. Het vermogen ging opnieuw omhoog, met 210 pk voor de V6, 300 pk voor de Mustang GT en 500 pk voor de Shelby GT 500.

Behalve die modellen lanceerde Ford ook een nieuwe Bullit, voorzien van 320 wilde ponies. Ook werd de Boss 302 gelanceerd, een versie met de 4.0 V8 onder de kap, goed voor 444 pk. Voor wie dat niet genoeg was, werd de Shelby 500 opgedreven tot 662 pk en 850 Nm. Power was helemaal terug in de pony cars.

en nu... de toekomst

Morgen wordt dus de zesde generatie voorgesteld. Dat wordt opnieuw een wereldauto, zoals de Kuga, Mondeo en Focus dat tegenwoordig ook zijn. Ford zal ook een viercilindermotor voorstellen, voor het eerst sinds de Mustang SVO in 1986.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Techno Patat 22:05
afbeelding van Techno Patat

Ofwell de Mach II in't geel, ofwel een rode '69 cabrio met wit leer (genoemde kleuren mogen omgekeerd ook nog), ofwel een moderne Boss302 in't wit met rode Boss accenten.

De oude Boss was ook niet mis, maar net geen top3 materiaal imo!

De huidige Shelby is wat over the top en de oude shelby is enkel cool in Gone in Sixty seconds :P (maar dan wel übercool moet ik toegeven!)!

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws