Special: Heinz Bonnaerens

Autotune Heinz moet zowat de grootste naam in chiptuning zijn in België. Een naam die duidelijk verdiend is met een lange geschiedenis en een enorme know-how.

Heinz Bonnaerens, kortweg Heinz voor de vrienden, had al van zijn 16e een passie voor auto’s en racen. Zo ging gij al op die jonge leeftijd vrijwillig mee met een raceteam om te sleutelen en ervaring op te doen, waarbij zijn studies automechanica goed van pas kwamen. Toen hij een later in een ploegensysteem tewerkgesteld werd kon hij na z’n shift in zijn eigen zaak beginnen. Op dat moment ging het enkel over banden en velgen, maar dit groeide al snel door naar uitlaten en chiptuning. Door een aantal slechte ervaringen met leveranciers van chips besloot Heinz om deze dan maar zelf te gaan maken, wat dan de basis vormt voor de chiptuning die Auto tune Heinz vandaag de dag nog doet.

   

Buiten het chiptunen biedt Heinz ook remmen, ophangingonderdelen en uitlaten aan. Deze worden aangekocht bij de beste leveranciers in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Een vak waar de race expertise van Heinz zeker tot zijn recht komt.

Overwinning 24 uur van Zolder

Zo neemt Heinz al een aantal jaar deel aan de Belgian GT of Belcar zoals het vroeger gekend was. Met het team van Marc Maton slaagde hij erin om een klasse overwinning te boeken in 2007 met een Porsche 911 996 GT3 cup. Dit jaar deed het NGT team nóg beter met een algemene overwinning met de nieuwe 997 GT3 cup S. Een onorthodoxe rijstijl waarbij het aantal schakelbewegingen werd beperkt zorgde voor de perfecte race en dito uitslag met een eerste algemeen podium.

 

Mythes uit de wereld helpen:

AF: Wat is een goede, en wat is een slechte chiptuner?
H: Eerst en vooral moet je kijken met wat voor materiaal men werkt. Een rollenbank is van vitaal belang omdat iedere wagen uniek is en een aparte aanpak vraagt. Een simpel ‘kistje’ toevoegen is verre van voldoende en zorgt ook nog eens voor problemen. Het herschrijven van de computer moet precies gebeuren en als het helemaal juist gedaan is, heb je zelfs geen problemen bij je dealer in geval van onderhoud.

AF: Helpt Chiptuning nu echt voor betere prestaties en een lager verbruik?
H: Chiptuning kan als het goed en degelijk gedaan wordt een duidelijke verlaging in het verbruik teweeg brengen. Op het vlak van prestaties hangt het vaak af van welke wagen er onder handen wordt genomen. Vaak zien we wel een verbetering in vermogensafgifte en rijgemak.

AF: Waarom doet een constructeur dit dan niet zelf?
H: Vaak moeten constructeurs keuzes maken, we nemen even het voorbeeld van de BMW M3: Voor de meeste mensen die dagelijks onderweg zijn met deze wagen zijn de ophanging en remmen ruim voldoende. Voor de 5% die hiermee regelmatig ook op circuit gaat rijden, is de ophanging te zacht, niet voldoende instelbaar en zijn de remmen simpelweg ondermaats. Voor die 5% is er tuning die je de kans geeft het potentieel dat jij wil uit de wagen te halen.

Tekst: Joeri Mertens

Foto's: Glenn Nuijens

Met dank aan de Autotune Heinz

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Hannes 15:57
afbeelding van Hannes

in hoeverre heeft chiptuning een invloed op belastingen/verzekeringen/keuring?

Paul 13:50
afbeelding van Paul

@Tom : Er wordt gevraagd waarom doet de constructeur dit zelf niet. En met dit wordt omschreven wat ATH doet (en dit is zeker niet enkel chiptuning). Helemaal geen politieker antwoord, maar een mooi voorbeeld.
Met geen problemen met dealer wordt waarschijnlijk bedoeld dat deze er gewoon niets van merkt wanneer je op onderhoud gaat. Ik rij zelf ook ruim drie jaar met een getunede wagen en mijn dealer heeft hier inderdaad nooit iets van gemerkt.
Wat de verzekering betreft kan je dit inderdaad gewoon aangeven.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws