Is elektrische auto sleutel tot Europa voor Chinese merken?

Chinese auto in Europa EV elektrisch

Een handvol pogingen maar ook een handvol falingen. De Chinese autobouwer geraakt maar niet door de Europese deur. Al lijkt de elektrische auto de sleutel te zijn tot de verovering van de Europese markt. Lukt het de Chinezen nu wel, met dank aan de EV?

Qoros, Shuanghuan, Geely en SAIC. Geen gebrek aan Chinese automerken die verregaande pogingen hebben gedaan om gelanceerd te geraken in Europa. Shuanghuan probeerde het in Duitsland met een schaamteloze kopie van de BMW X5, de (S)CEO. Een auto die met een paar jaar op de teller uit elkaar viel waar je bij stond. SAIC, die hebben tegenwoordig het Britse MG in handen en jawel, MG verkoopt nog steeds auto's in Engeland. Waardoor technisch gezien SAIC al geslaagd is in haar opzet. Alleen is het geen complete stormloop bij de MG-dealer in Engeland, dankzij weinig inspirerende modellen.

Qoros dan? Die kwamen verrekt dichtbij. Met de één na de andere productieklare wagen die stond te blinken op het autosalon van Genève. Ingezeten en goedgekeurd trouwens, die modellen van Qoros. Alleen werd het merk uiteindelijk enkele jaren geleden genekt door het ontbreken van een interessante dieselmotor in de line-up. Hoe. veel. pech. kan je hebben? Net een jaar voor dieselgate de stekker uit je Europees project trekken omdat den Europeaan toch alleen maar diesels wil kopen.

Dieselgate-boomerang

Maar nu, nu lijkt het echt te gaan lukken. Met dank aan de elektrische auto. Het is namelijk een publiek geheim dat Europese automerken serieus in de shit zitten. Nee, mooier kan je de huidige situatie niet omschrijven. De industrie stropte jarenlang de ontwikkeling van alternatieve aandrijvingen door de greep die het had op lokale overheden. Tot de dieselgate-boomerang met een rotvaart in haar gezicht terug sloeg. Europa had er genoeg van - omdat de publieke opinie wel eindelijk een moer gaf - en hertekende de spelregels danig.

Chinese auto in Europa EV elektrisch

Die spelregels stipuleren dat de gemiddelde vlootwaarde van alle verkochte auto's van een merk 95 g/km CO2 of lager moet bedragen. Niet tegen 2030 of 2040, wel tegen 2020! Constructeurs hebben dus nog een dik jaar om haar line-up compleet door elkaar te schudden, anders hangen er dikke boetes boven het hoofd. Gevestigde waarden slaan in een paniekreactie plots de handen in elkaar. Ford en VW bijvoorbeeld. Om zo de prijzen van ontwikkeling voor CO2-vriendelijke auto's te kunnen drukken.

Geen nood aan prestigeproducten

Waar chaos echter goed voor is? Voor de opstanding van nieuwe grootmachten. En China, die loert al lange tijd naar onze in elkaar stuikende markt. Terecht trouwens, want in China worden er al ontiegelijk veel elektrische auto's in elkaar gestoken. Eveneens uit ecologische noodzaak. Nu Europa vraagt naar elektrische auto's en de gevestigde merken enkel peperdure prestigeproducten kunnen voorrijden - we kijken naar jou Jaguar, Mercedes en Audi - is het tijd om toe te slaan.

Chinese auto in Europa EV elektrisch

Nu verwacht je natuurlijk dat er plots een Chinese invasie over Europa trekt en we plots met een Chinsjongchin Nummerke 23 zullen rondrijden. Maar gewiekste megabedrijven zijn natuurlijk slimmer. Chinese auto's zullen opnieuw verpakt worden in een Europees smaakje. Waardoor de man in de straat niet eens door zal hebben wat hij juist koopt. In hoeverre die man in de straat daar nog een moer om geeft.

België centraal

Zo trekt de grootste SUV bouwer van China Great Wall naar Europa. Al zal het dat doen met submerk Ora. Dat merk heeft nu al een vierdeurssedan klaar die grotendeels is ontwikkeld voor en door Europa met een elektrische range van 350 kilometer. Geely, de derde grootste autoverkoper van China, pakt de zaakjes tegenwoordig anders aan. In 2008 faalde het nog met een auto onder eigen naam naar onze markt te krijgen (wegens tekortkomingen op het vlak van veiligheid en ecologie), in 2009 kocht het dan maar Volvo over van Ford. Waardoor Volvo volgend jaar 10 jaar in Chinese handen is.

Chinese auto in Europa EV elektrisch

Al stopt de zachte intrede in Europa van Geely daar niet. Het merk heeft met Lynk&Co een nieuw submerk opgericht dat Chinese elektrische auto's zal bouwen (puur elektrisch en plug-in) in China en in... Gent. Jawel, in de Volvo-fabriek. Of dat zou toch het plan zijn... Last but not least kunnen we niet rond Thunder Power, een Chinese start-up die vanaf volgend jaar start met de bouw van een assemblagesite en R&D-center in Wallonië voor de bouw en ontwikkeling van elektrische auto's.

Terug naar de fiets

Waardoor je zeker een positieve boodschap uit heel dit verhaal kan halen. Want België is niet enkel een automerk rijker (Thunder Power), we schroeven hier binnenkort ook elektrische modellen voor Audi, Geely en Volvo in elkaar. Werkgelegenheid verzekerd! Zolang we nog tot aan ons werk geraken. Want steeds meer wordt de vraag opgeworpen hoe onze gebrekkige stroominfrastructuur de elektrische auto zal gaan dragen. Tel daar ook nog eens de hoge prijzen voor de elektrische auto bij en we kunnen wel eens terug naar onze fiets worden verdreven.

Chinese auto in Europa EV elektrisch

Het altijd komiek gevonden dat Chinezen voor een ros frankske in gigantische fabrieken iPhones in elkaar zitten te vijzen en er zelf geen kunnen betalen? Misschien is het wel tijd om die grijns op te bergen, want onze toekomst ziet er misschien even somber uit op automobiel vlak. De vraag is dus niet of het de Chinese constructeurs deze keer wel gaat lukken. Want het is ze al gelukt. De vraag is hoe onze overheid er de beste voorwaarden voor het volk uit weet te sleuren.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 18:13
afbeelding van andre123

waarmee mijn opmerkingen richting tesla,audi en alle andere dure prestigewagens alleen maar bevestigd worden.
maak eindelijk werk van de betaalbare klasse voor de chinezen het doen en weer eens de kaas van ons brood komen eten.
indien de chinezen daadwerkelijk hier komen produceren zou mijn volgende wel eens chinees kunnen zijn.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws