Vraag: kies je liever kleuren of grijstinten voor je nieuwe auto?

Volkswagen Golf 8 geel 2023

Een échte lakkleur op een auto is een zeldzaamheid geworden. Vooral ons Belgenlandje lijkt vol te rijden met grijze massa, al is er een lichtpuntje in al deze duisternis. Verfproducent BASF meldt namelijk een steeds groeiende diversiteit in de gekozen lakkleuren. Is dat genoeg om jou te overtuigen, of hou je het liever bij grijstinten?

Bij de onthulling van een nieuw automodel lijken constructeurs er vaak een uitdaging van te maken om het ding in een zo opmerkelijk mogelijke lak te draperen. Zo verscheen de nieuwe Opel Astra voor het eerst op ons netvlies in het knalgeel, leek het even alsof iedere Volkswagen ID.3 appelblauwzeegroen zou worden en heeft Porsche een heel Paint-To-Sample-gamma ter beschikking om aan je gekste kleurnoden te beantwoorden. Wanneer de eerste exemplaren een paar maanden nadien echter op onze wegen verschijnen blijkt het gros in wit, zwart of één van de tintjes daar tussenin gespoten te zijn, en dat bevestigen ook de wereldwijde cijfers.

Steeds meer diversiteit

BASF, één van de marktleiders op het gebied van verfproductie voor autofabrikanten, heeft namelijk een paar statistieken samengesteld die tonen welke kleuren kopers het vaakst kiezen. Daaruit blijkt dat maar liefst 81% van alle nieuwe auto’s in 2022 van de band rolde met een zogenaamde achromatische kleur over zijn carrosserie — een grijstint, voor u en ik — ten opzichte van 77% in 2021. Wit is daarin de populairste keuze met 39%, gevolgd door zwart met 18%, grijs met 16% en zilver met 8%. De vaakst gekozen échte kleur blijkt dan weer even populair als de minst gekozen grijstint, want dat is blauw met eveneens 8%. Rood haalt dan weer 5% en groen, bruin, oranje, geel, beige en paars scoren elk 1%.

De verfproducent merkt echter wel een stijging op in de diversiteit van die chromatische kleuren, waarbij bijvoorbeeld paars voor het eerst opduikt tussen de vaak gekozen tinten. Dat zette ons aan het denken: zitten jullie daar voor iets achter? Of gaat er toch steevast een grijstint over je nieuwe auto?

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
FLP 16:43
afbeelding van FLP

Dat hangt volledig van het model af. Over het algemeen ben ik meestal fan van zwart. Maar toch vind ik dat soms niet passen bij bepaalde modellen.

John 20:54
afbeelding van John

Een kleurrijke auto ziet er bijna altijd beter uit vind ik, maar laat mij een auto voor mezelf kiezen, en het zal hoogstwaarschijnlijk een zilverkleurige zijn. Ziet er soms saai uit, maar die kleur komt het meest overeen met de 'natuurlijke' kleur van het metaal , en dat zorgt voor mij voor een bepaald niveau van rust.

Waxweazel 12:30
afbeelding van Waxweazel

Rood gekozen op onze Kia Ceed SW omdat vrouwke de vorige zwarte auto nooit snel kon vinden op een parking met zoveel zwarte of grijze auto's :)

Mathieu 12:43
afbeelding van Mathieu

Zoals hier eerder geschreven, hangt van het model af. Voor mij persoonlijk is het ook een vraag of ik zou willen kijken op dat kleur voor 10 a 12j. Zolang de auto gemiddeld meegaat dus. Ik heb op mijn Focus Chrome Blue genomen, dat is het grijsblauwe, mijn vrouwke houdt meer van kleuren en heeft als ik juist ben, Desert Island Blue, en dat is het feller blauw. Zelf vind ik zwart bij veel wagens ook echt mooi staan, maar je ziet daar oo zo snel alles van vuil en swirls op. Vandaar dat ik geen zwart neem.
En niet vergeten, 1 op 5 bedienden rijdt met een leasingwagen rond, en daar zit naar verkoopbaarheid ook dikwijls een beperking van keuze op.

this 14:16
afbeelding van this

Voor mij sowieso geen lichtgrijs, dat vind ik echt afgrijselijk. Alsof er geen moeite is gedaan om het metaal te verven, maar je gewoon het metaal zelf ziet.
Maar ik snap de keuze wel, krassen en dergelijke zie je daar niet snel op.

Donker grijs, zoals antraciet vind ik wel nog meevallen. Maar dat is gewoon standaard, saai.
Afhankelijk van het type zou ik voor ofwel een fel kleurtje gaan, ofwel een donkere versie van een felle kleur. Zoals dat groen dat je tegenwoordig ziet op BMW's waar je eerst denkt dat het gewoon zwart is.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws