Video: Toyota Supra leert autonoom driften “voor de veiligheid”

Toyota Supra autonome drift 2022

Ook veiligheidsingenieurs mogen af en toe even een passieprojectje opzetten, moeten ze bij Toyota gedacht hebben. Door gebruik te maken van autonome rijtechnologie hebben de techneuten deze Supra namelijk leren driften, en dat doen ze — naar eigen zeggen — niet zomaar voor hun plezier.

Jawel: in onderstaande video zie je bloedserieuze wetenschap aan het werk. Een zelfrijdende auto gewoon rechtdoor laten gaan of in ideale omstandigheden een perfecte bocht tussen twee lijntjes laten nemen is namelijk al lang geen science fiction meer. Die auto echter volledig autonoom laten driften zonder brokken te maken is dan weer een ander paar mouwen. Dat is wat deze Toyota-ingenieurs proberen te bereiken, en de focus ligt daarbij stevig op het “zonder brokken te maken”-deel.

Onverantwoord educatief

De video begint namelijk met de vraag “Kunnen we ongelukken voorkomen, zelfs onder de meest extreme omstandigheden?” Naarmate auto’s meer veiligheidsuitrusting mee krijgen worden ze steeds bekwamer in het opsporen en voorkomen van gevaren, maar als je banden plots alle grip kwijt zijn is de kans groot dat ook het gemiddelde rijhulpsysteem je niet kan redden. Daar willen ze bij Toyota verandering in brengen, en hoe kan dat beter dan door de auto gewoon op gecontroleerde wijze te leren omgaan met situaties van lage grip. Met andere woorden: de auto moet eigenlijk zelf kunnen driften als de beste.

De beelden doen ons alvast dromen van een soort autonome driftmodus voor de productie-Supra, een beetje zoals bijvoorbeeld ook de BMW’s M3 en M5 of zelfs de Volkswagen Golf R er in een bepaalde rijmodus vanalles aan doen om je te laten genieten van het extra vermogen op de achterwielen. Kan dit dan een volgende stap zijn in de wereld van het automobiele patsergedrag?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws