Klantenvideo Yoke stuur Tesla toont erbarmelijke gebruikservaring [video]

Tesla Model s Yoke test

De strafste nieuwigheid aan de opgefriste Model S en Model X? Dat moet wel het "Yoke"-stuurwiel zijn. Dat stuurtje gevormd naar het stuur van een raceauto komt stilaan in de handen van de eerste klanten te liggen. De eerste video's tonen alvast een afschuwelijke gebruikservaring.

Moest je Yoke-gate gemist hebben, dan brengen we je even snel op de hoogte. Begin dit jaar kondigde Tesla een facelift van de Model S en Model X aan. Een facelift die pronkt met en serieus opgewaardeerd interieur. Wat meteen opvalt in dat interieur is het stuurtje. Want de S en X krijgen geen rond stuur meer. Nee, ze krijgen een stuur dat zo uit een Formule 1-wagen lijkt geplukt met enkel belangrijke bedieningen (zoals richtingaanwijzers) op dat stuur. De meningen waren op z'n minst verdeeld. Tot op het punt dat er openlijk over de legaliteit werd gedebatteerd.

Tesla Model s Yoke test

Onhandig tot de derde macht

Ondertussen lijkt het er op dat de eerste Amerikaanse klanten hun opgefriste Model S in handen krijgen, met Yoke-stuur. Het was dus maar een kwestie van tijd voor de eerste video's zouden verschijnen. Die tonen alvast een nogal twijfelachtige gebruikservaring. Met een onhandige plaatsing van handen, onlogisch geplaatste knoppen voor de richtingaanwijzers en een toeter die tijdens een draaimanoeuvre per ongeluk wordt geactiveerd.

Nee, dit is het niet, Tesla. Niet in het minst omdat zo'n Yoke-stuurwiel in de racerij nuttig is omdat racewagens een zeer korte stuurratio hebben. Of anders gezegd, in een raceauto is het bijna ondenkbaar dat je de armen moet kruisen om een stuurbeweging uit te voeren. De Model S en X met Yoke behouden echter de klassieke stuurratio van circa 800 à 900 graden. Waardoor je dus een hele tijd onhandig moet draaien aan het kleine stuurtje. Of hoe de Yoke in theorie er cool uit ziet maar in de realiteit vooral een joke is...

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
a b 11:33
afbeelding van a b

Ik denk wel dat uiteindelijk ieder merk dit stuur zal hebben. Kijk maar naar Audi, die zijn ook al begonnen in zeer lichte vorm hun stuur aan te passen. Zo'n stuur is zeer praktisch om weg te werken in het dashboard als de autopilot volledig autonoom zou mogen werken.

Maar daar lijkt het mij nu wel nog wat te vroeg voor. Ik vraag me af of er nog iets achter zit voor die yoke, want zij moeten toch ook weten dat het op dit moment zeer onpraktisch is.

FLP 16:30
afbeelding van FLP

Ze weten toch ook dat alles achter een touchscreen steken ook extreem onpraktisch is? En toch deden ze het. Nee, er zit niets achter, het is weerom puur gaan voor de looks en nul functionaliteit.

JL 16:43
afbeelding van JL

In het geval van de display is het ook kostenbesparing, en de mogelijkheid om bepaalde functionaliteiten uit te schakelen als er niet voor betaald wordt, of als de auto als zelfrijdende taxi zou dienst doen.

En laat ons niet vergeten dat Tesla een zeer sterk technologie/software-gericht bedrijf is. Dat is hun sterkte (integratie: bvb. koppelen GPS en sensoren) maar ook hun zwakte.

a b 09:39
afbeelding van a b

Extreem onpraktisch? Ik hoor weinig mensen klagen over de Tesla M3. Ook andere merken steken steeds meer achter schermen. Op die manier is de fabrikant ook niet gebonden aan fysieke knoppen, maar kunnen ze virtueel alles doen wat ze willen.
En daarnaast is er ook nog steeds de voice control waar je alles mee kan doen.
Dus ik snap Tesla zeer goed dat ze alles achter schermen willen steken. Al ben ik ook nog voorstander van fysieke knoppen voor bepaalde zaken. Maar extreem onpraktisch is het zeker niet.

Uw reactie