BYD omzeilt Europese importheffingen met nieuwe fabriek in Turkije

BYD Seal Turkije 2024

Slecht nieuws als je elektrische auto’s in China bouwt: die worden vanaf nu onderworpen aan hogere importtaksen in de EU. Niemand zegt echter dat je als Chinees merk niet gewoon in Europa mag gaan produceren. Kijk maar naar BYD: die gaan niet alleen in Hongarije maar nu ook in Turkije EV’s gaan bouwen.

Voor het geval je de afgelopen week onder een steen hebt geleefd: de Europese Unie pakt Chinese EV’s voortaan hard aan. Zo verhoogt het zijn importheffingen fors waardoor sommige merken hier bijna 40 procent meer taksen moeten betalen op elektrische auto’s die in China gebouwd worden. Bij wijze van voorbeeld becijferde de Europese Commissie dat SAIC 37,6 procent extra importheffingen krijgt, Geely 19,9 procent en BYD 17,4 procent… Maar die laatste heeft alweer een antwoordje klaar.

Niet één maar twee Europese fabrieken

BYD heeft namelijk officieel de goedkeuring gekregen van de overheid om een fabriek te bouwen in Turkije. De bouw zal ongeveer 1 miljard euro kosten en nadien moet de fabriek jaarlijks 150.000 auto’s gaan produceren. Die zijn dan grotendeels bedoeld voor Europa want hoewel Turkije er officieel geen deel van uitmaakt, heeft het land wel een handelsverdrag met de Europese Unie. Het zal met andere woorden flink wat voordeliger uitkomen voor BYD om zijn EV’s vanuit Turkije naar de EU te importeren, dan om dat vanuit China te blijven doen en 17,4 procent uit eigen zak te moeten bijleggen.

BYD fabriek Turkije 2024

De kans is natuurlijk klein dat die fabriek binnen dit en vier maanden klaar is, want dat is de voorlopige duur van de extra importheffingen die de EU aan Chinese EV’s oplegt. We zeggen daar wel bewust “voorlopig” want die vier maanden zijn er voor beide partijen om te onderhandelen over een permanente maatregel. De kans is dus groot dat BYD ook in de toekomst zal moeten blijven dokken om EV’s vanuit China te importeren en dan zal deze fabriek daar een uitweg voor bieden… En die fabriek is trouwens niet alleen, want ook in Hongarije is BYD al aan het bouwen aan een productiefaciliteit.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws