Ruim 360.000 zelfrijdende Tesla’s worden teruggeroepen in VS wegens ongevalgevaar

Tesla terugroepactie FSD 2023

Tesla- en Twitterkoning Elon Musk heeft weer heel wat uit te leggen in de VS. Daar heeft de instantie die zich buigt over verkeersveiligheid namelijk ontdekt dat Tesla’s voorzien van de nieuwste Full Self Driving-software gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. De balans: een terugroepactie voor 362.758 exemplaren.

Hoge bomen vangen veel wind, zegt men wel eens, en Tesla’s Full Self Driving-technologie is in autotermen een ware mammoetboom. De Amerikanen leiden namelijk de sector op vlak van (semi-)autonome rijhulpsystemen, dus vanaf er ergens een Tesla in de vangrail gaat mag je erop rekenen dat er met heel wat vingers in de richting van die technologie wordt gewezen. Deze keer lijkt er echter meer aan de hand dan wat loze geruchten, want nu wijst er wel een heel belangrijke vinger mee: die van de NHTSA.

Bèta-versie van FSD

Die National Highway Traffic Safety Administration — zo’n beetje de VIAS van de VS — heeft namelijk ontdekt dat bepaalde versies van Tesla’s autonome rijhulp de kans op een ongeval vergroten. Specifieker gaat het om de nieuwe Bèta-versie van de Full Self Driving-technologie, die Amerikaanse eigenaars sinds een paar maanden kunnen uitproberen op hun Tesla via een over-the-airupdate. Die FSD Bèta laat nog meer autonomie toe zodat de bestuurder — of hoe moeten we die dan noemen — gewoon een bestemming ingeeft in het navigatiesysteem en de auto er helemaal op eigen houtje heen rijdt.

Tesla terugroepactie FSD 2023

De NHTSA heeft daarin nu ontdekt dat auto’s voorzien van die software in zeldzame omstandigheden gevaarlijke situaties kunnen creëren. De instantie vermeldt bijvoorbeeld dat Tesla’s met FSD van rijstrook zouden kunnen wisselen naar een voorsorteerstrook terwijl ze gewoon rechtdoor willen gaan, of zonder te stoppen bepaalde kruispunten oversteken die je normaal gezien met enige voorzichtigheid zou moeten benaderen. Tesla zou inmiddels zelf weet hebben van 18 garantieclaims die te maken hebben met dergelijke problemen aan de FSD-technologie.

Terugroepactie op afstand

Om die reden maant de NHTSA Tesla aan om simpelweg alle auto’s terug te roepen die ofwel voorzien zijn van de FSD-software, ofwel af-fabriek de voorbereiding voor die functionaliteit meegekregen hebben. Alles samen gaat het om 362.758 exemplaren van de Model S, Model 3, Model X en Model Y die sinds september 2016 geleverd werden. Het maakt daarbij niet uit of ze geüpdatet werden naar de Bèta-versie van die rijhulp, want dat zouden klanten op elk moment over-the-air kunnen doen.

Tesla terugroepactie FSD 2023

Dat laatste argument gebruikt Tesla-baas Elon Musk meteen ook om te beweren dat het hier helemaal niet om een terugroepactie gaat. Het volgens hem zou namelijk voldoende zijn om de uitrol van FSD Bèta terug te draaien op alle betrokken auto’s, of zelfs een patch aan de bestaande software toe te voegen. Dat zou allemaal op afstand kunnen gebeuren, net zoals klanten er ook voor kunnen kiezen om over-the-air te upgraden naar FSD of FSD Bèta. Hoe dan ook noemt het rapport van de NHTSA de situatie een ‘recall’, ongeacht of het om een softwarematige of een fysieke ingreep gaat.

De hele hetze heeft voor de duidelijkheid geen enkele impact op Europees geleverde Tesla’s, want bij ons is de Full Self Driving-technologie nog niet in zo’n geavanceerde versies toegelaten.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws