Driewerf hoera: Toyota is alweer de grootste autofabrikant ter wereld (2023)

Toyota populairste autobouwer 2022

In de categorie van weinig verrassend nieuws: Toyota was afgelopen jaar de grootste autobouwer ter wereld. Dat was de twee jaren daarvoor ook al het geval, al wist de Japanse groep in 2022 wel een fractie minder auto’s te verschepen dan in 2021. Toch bleek het nog ruim voldoende om de nummer twee te verslaan: Volkswagen.

We zijn niet zeker of je het al gemerkt hebt, maar Toyota’s zijn best populair. Zo meldden we een paar weken geleden al dat het merk in ons land zijn grootste marktaandeel in ruim 20 jaar behaald had, maar dat was bij ons nog niet genoeg om bijvoorbeeld Volkswagen te verslaan. Elders ter wereld is dat blijkbaar wel het geval, en nog geen klein beetje…

Populairste merk én populairste auto

Toyota meldt namelijk dat het zijn positie van bestverkopende autoconstructeur ter wereld in 2022 heeft weten te behouden, ondanks de bevoorradingsmoeilijkheden die doorheen dat jaar geregeld nog roet in het fabriekseten gooiden. Zo rolden er vorig jaar alles samen 10.483.024 voertuigen van een Toyota-band, wat wel 0,1% minder is dan het jaar voordien maar toch ruim voldoende blijkt om de concurrentie voor te blijven. Zo staat de Volkswagen-groep wel op de tweede plaats, maar moesten de Duitsers met hun 8.262.800 verkopen dik 2 miljoen onderdoen voor de Japanse gigant. Ook in 2021 én in 2020 ging de Toyota-groep trouwens al met de titel lopen.

Lexus RX 450h 2022

We spreken hier wel duidelijk over ‘de Toyota-groep’ en niet over Toyota als losstaand merk. Zo omvat het concern daarnaast ook Lexus (goed voor 625.365 auto’s), Daihatsu (met 766.091 exemplaren) en Hino (149.972 voertuigen). Na wat rekenwerk blijkt dan echter dat het merk Toyota nog goed is voor 8.941.596 verkopen, waarmee het de volledige VW-groep (met onder andere Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Porsche, MAN en Scania) op z’n eentje de baas blijft. Het gezicht van de hele overwinning is trouwens de Toyota Corolla, die zich met maar liefst 1,12 miljoen verkopen in 2022 de populairste auto ter wereld mag noemen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws