“We hebben gefaald”: Sono verzamelt niet genoeg kapitaal voor zonneauto Sion

Sono Sion zonnewagen productiemodel 2022

Het gaat niet goed met Sono Motors. De bezielers van de Sion, een elektrische auto op zonne-energie, laten weten dat ze niet genoeg kapitaal kunnen verzamelen hebben om de productielijn op te starten. Hun enige hoop ligt nu bij de consument, want ze hopen het geld alsnog te verzamelen in de vorm van pre-orders.

Heel wat EV-eigenaren laden hun auto’s op met de stroom van hun zonnepanelen, maar wat als je die gewoon rechtstreeks inbouwt in de carrosserie? Die vraag houdt momenteel twee kersverse constructeurs bezig, want naast het Nederlandse Lightyear is ook Sono bezig met de ontwikkeling van een zonneauto. Zo onthulde de Duitse start-up eerder dit jaar nog de productierijpe versie van zijn Sion, maar nog geen halfjaar later komen ze met slecht nieuws. De productie kan namelijk niet opstarten wegens een tekort, niet aan zonlicht maar gewoon aan ouderwets geld.

#SaveSion

De Sion zou oorspronkelijk volgend jaar in productie moeten gaan, met eerste leveringen begin 2024. Uit het productiemodel leerden we al dat het koetswerk zou beschikken over 456 zonnecellen, die op een goede week 112 gratis kilometers aan actieradius uit de zonnestralen puren. Daarnaast ging je de Sion ook kunnen opladen langs een stekker, en dan zou zijn 54 kWh-accu goed zijn voor een rijbereik van 305 kilometer. De kans zit er nu echter in dat die kilometers nooit afgelegd gaan worden, want Sono verklaart dat het er niet in geslaagd is om het nodige geld in te zamelen bij sponsors. Dat is volgens hen voor een deel te wijten aan de economische omstandigheden, al nemen de ontwikkelaars in een emotioneel bericht de schuld grotendeels op zichzelf.

Sono zoekt nu soelaas bij zijn klanten, want het hoopt om toch nog voldoende kapitaal te verwerven in de vorm van rechtstreekse bestellingen. Daarbij vraagt het bedrijf om de volledige prijs van 29.900 euro alvast te betalen, en dan krijg je je Sion eens hij van de band rolt met tot 3.000 euro korting. Zo zouden ze aan 3.500 bereidwillige betalers voldoende hebben om de productielijn te starten, en als dat niet lukt betalen ze het geld natuurlijk volledig terug. Indien je echt gebrand bent op het idee van een zonneauto, zouden we je toch maar aanraden om die sprong te wagen. Het enige alternatief dat momenteel ontwikkeld wordt is namelijk de Nederlandse Lightyear 0, en die moet straks een kwart miljoen euro kosten…

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 18:45
afbeelding van andre123

ik vrees dat teveel potentiele kopers liever het dubbele neertellen voor een chinees....

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws