VAB Gezinswagen van het Jaar: dit zijn de beste auto’s voor 2023

VAB Gezinswagen van het Jaar 2023

Op zoek naar een steengoede gezinswagen? Dan biedt de VAB als vanouds hulp, want aan de vooravond van ieder jaar organiseren zij hun eigen Gezinswagen van het Jaar-verkiezing. Ook deze keer mengden wij ons tussen het panel van autojournalisten en gezinnen, en we raakten het eens over deze drie toppers.

Aan de vooravond van 2023 heeft de VAB zijn oordeel uitgesproken over de nieuwe gezinswagens die in dat jaar verkrijgbaar zullen zijn, en dat alweer voor de 36ste keer op rij. Daarbij bepaalden de stemmen van de Vlaamse autojournalistiek — waar wij eveneens deel van mochten uitmaken — 25% van de uitkomst, en telde de mening van een panel aan onpartijdige gezinnen voor de helft. Het overige kwart van de resultaten werd berekend door de kilometerkostprijs. De bollebozen bij VAB hebben dat alles nu samengeteld, en zo de beste auto’s bepaald in drie categorieën.

Tot 25.000 euro

De eerste categorie gaat telkens op zoek naar de prijspakkers van de automarkt, al schuift die prijs per jaar wel een fractie op. Zo bekeek de jury dit jaar een selectie auto’s met nieuwprijzen van tot 25.000 euro, terwijl je model vorig jaar nog minder dan 22.000 euro moest kosten om mee te mogen spelen. Inflatie terzijde raakten de aanwezigen het toch over één auto eens, en dat was een Skoda Fabia met een 1.0-liter TSI-benzinemotortje. Die haalde de topscore van 78 punten omwille van zijn stevige bouwkwaliteit, zijn aantrekkelijke design en zijn lage gebruikskosten.

VAB Gezinswagen van het Jaar 2023

Hiermee onderscheidt de huidige winnaar zich van die van de voorbije twee edities, want toen ging er telkens een Dacia met het goud aan de haal. Toch ontbreken de Roemenen niet helemaal in de resultaten van dit jaar, want de Dacia Jogger wist toch zilver weg te snoepen met een mooie 72 punten. Op de derde plaats staat dan weer de MG ZS-zonder-EV met 70 punten.

Tot 38.000 euro

Ook voor zij die gerust wat meer aan een auto willen uitgeven, heeft de VAB zijn top-3 klaar. Die bestaat deze keer uit auto’s met nieuwprijzen tot 38.000 euro, eveneens een stijging ten opzichte van het 34.000 euro-maximum van vorig jaar. Toen ging de eerste plaats nog naar een klassieke break — de Toyota Corolla — maar dit jaar staat er zowaar een SUV aan de top. Dat is nog maar eens een Skoda, want de jury kroonde de Karoq tot winnaar met een score van 60 punten. Ook hier maakte een 1.0-liter driecilindermotor het mooie weer, want die verbaasde het panel met zijn levendige prestaties. Daarnaast werden ook zijn degelijkheid en zijn vlotte infotainment bejubeld.

VAB Gezinswagen van het Jaar 2023

De tweede plaats ging wel weer naar een break, want daar staat de Peugeot 308 SW met een totaal van 49 punten. Op dat vlak is de winnaar van de bronzen medaille weinig verwonderlijk, want die ging naar de technisch gelijkaardige Opel Astra met 47 punten. Daarvoor had de jury zelfs een speciale vermelding over, want ze noemden hem “de beste Opel in jaren”.

EV’s tot 52.000 euro

Ook een reeks elektrische modellen passeerde de revue tijdens de VAB-gezinswagenverkiezing, en dat waren er meer dan ooit. Daarom beslisten de organisatoren om het prijsplafond bij deze categorie zowaar te verlagen: van 60.000 euro in de voorgaande jaren naar 52.000 euro. Zo kwam er op zijn zachtst gezegd een interessante winnaar uit de bus, want de jury beloonde de BYD Atto 3 met goud. Die elektrische nieuwkomer scoorde 63 punten dankzij zijn knappe design, zijn vlotte prestaties en de functionaliteit van zijn interieur en infotainment. En zo laat een Chinees model de Europeanen achter zich…

VAB Gezinswagen van het Jaar 2023

Het zilver was wel voor een model van Europese makelij, want daar ging de Renault Mégane E-Tech Electric met de eer lopen dankzij een score van 53 punten. Als die Renault goed scoort, dan is het maar logisch dat zijn technische tweelingbroer het eveneens goed doet. Zo viel ook de Nissan Ariya in de prijzen met amper een puntje minder dan de elektrische Mégane.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws