Ford toont elektrische SuperVan en taboebrekende Ranger Raptor in Goodwood

Ford Electric SuperVan 2022

Ford laat zich van z'n creatiefste kant zien vandaag in Goodwood, want het neemt twee van de meest spraakmakende auto's in tijden mee. De ene is een elektrische racebus met 2.000 pk, en de andere is een pick-up die de LGBTQ+-gemeenschap in de verf wil zetten met zijn kleurenspel.

In het Engelse Goodwood is het Festival of Speed aan de gang, een feest met de auto als middelpunt. Jaarlijks zijn daar talloze autofabrikanten aanwezig om hun nieuwste modellen aan het publiek te tonen. Ford gooit het deze keer echter over een andere boeg, want zij nemen twee unieke concepten mee. Beide zijn opvallend genoeg gebaseerd op bedrijfsvoertuigen, maar de ene maakt vooral indruk met zijn kleurenspel terwijl de andere dat doet met zijn aandrijflijn.

Van 0 naar pakje bezorgd in 2 seconden

De zogenaamde 'Electric Supervan' moet namelijk doen denken aan de recent onthulde Transit van Fords Pro-afdeling, die voor het eerst op de markt komt met een zuiver elektrische aandrijflijn. Reden genoeg dus voor het Blauwe Ovaal om de grenzen van elektrokracht op te zoeken, en de bus om te toveren tot een racekanon op stroom. Daarbij spreekt Ford zelf over een nieuw hoofdstuk in zijn SuperVan-reeks, die destijds de eerste drie generaties van de Ford Transit raceklaar maakte door middel van motoren uit onder andere de Ford GT40 en de C100-racewagen.

Ford Electric SuperVan 2022

Zo'n groteske V8 hoef je natuurlijk niet in het vooronder van deze nieuwste toevoeging te verwachten. In de plaats daarvan schuilt er een accupakket van 50 kWh onder de bodem, en krijgt elk wiel zijn eigen elektromotor. Daardoor beschikt de SuperVan in totaal over zo'n 2.000 pk aan vermogen, waarmee deze machine naar de 100 km/u sprint in een duizelingwekkende 2 seconden. De ideale bus voor de moderne pakjesbezorger, denken wij dan, al hoef je niet te verwachten dat Ford iets dergelijks ooit in productie zal nemen.

Moeilijk onderwerp

Een stuk concreter is echter het publieksdebuut van de Ranger Raptor in Goodwood, al heeft die voor de gelegenheid een wel heel controversieel pakje aangetrokken. Ford kleedt de ruigste versie van zijn pick-up namelijk in een regenboogsticker en geeft hem de naam 'Very Gay Raptor'. Hou je even in voor je er de woke-politie op afstuurt, want daarmee willen ze naar eigen zeggen bewust aanstootgevend zijn. Het doel is namelijk om moeilijk bespreekbare onderwerpen zoals inclusiviteit in de autosector onder de aandacht te brengen. Doorheen het evenement zal Gareth Thomas, de eerste openlijk anders geaarde rugbyspeler van het Verenigd Koninkrijk, een reeks live-sessies onder de noemer 'Tough Talks' presenteren vanuit de laadruimte van de 'Very Gay Raptor'.

Ford Very Gay Raptor 2022

Los van deze wel heel specifieke uitvoering, is de Ford Ranger Raptor ook in zijn productiekleedje te zien tijdens het Goodwood Festival of Speed. De nieuwe pick-up komt bovenaan het Ranger-gamma te staan, en krijgt een 3.0-liter V6-benzinemotor mee met 288 pk. Die zal hij er niet alleen inzetten om de iconische heuvel te beklimmen, maar tussendoor ook loslaten op het off-roadcircuit – zoals het hoort.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws