Nieuwe inschrijvingen dalen opnieuw sterk in april 2022

BMW iX & i4 2022

Na een beloftevolle start begin dit jaar gaan de inschrijvingscijfers voor nieuwe wagens opnieuw in dalende lijn, met april als dieptepunt. De oorzaak zou te zoeken zijn in het conflict in Oekraïne, en natuurlijk in al die dekselse vakanties de laatste tijd…

We hebben er even in geloofd, maar worden nu toch terug met beide bandjes op de grond gezet door de inschrijvingscijfers. Het jaar begon namelijk met een aanzienlijke stijging in de inschrijvingen van nieuwe personenwagens ten opzichte van eind 2021. Met bijna 34.000 tenaamstellingen dichtte januari 2022 zelfs de kloof met januari 2021 tot amper 10% — en dat was wel degelijk een verwezenlijking. Ook gedurende de rest van het eerste kwartaal bleef de schade in zekere zin beperkt, tot april voor de deur stond…

Bevoorradingstekort + vakantie

De inschrijvingen van nieuwe auto’s zijn vorige maand namelijk met maar liefst 23,6% gedaald ten opzichte van april 2021, en die maand had toen ook al te leiden onder productieproblemen. Zo strandt het aantal tenaamstellingen op 28.402 waar dat vorig jaar nog 37.192 inschrijvingen waren. Dat betekent dus ook een aanzienlijke daling in vergelijking met de vorige maanden van dit jaar, want eind maart stond het gemiddelde nog amper 17,7% lager dan dezelfde periode een jaar eerder.

Volkswagen ID.3 productie 2022

Automobielfederatie Febiac, die ons maandelijks trakteert op dergelijke cijfers, verklaart deze daling met drie factoren. Om te beginnen hebben constructeurs nog steeds te lijden onder de halfgeleidercrisis, al speelt die de laatste tijd wel een steeds kleinere rol. Die meevaller wordt echter ruim gecompenseerd door een nieuw probleem, want het conflict in Oekraïne zorgt eveneens voor bevoorradingsproblemen. Daarnaast valt er ook een feestdag in april, en gaat die gepaard met een vakantieperiode van twee weken. Ook dat heeft natuurlijk zijn gevolgen voor de wereldwijde productie en de verkoop van nieuwe auto’s. Daar zijn we echter wel volgende maand van af, maar hetzelfde kan vermoedelijk niet gezegd worden over de invloed van de wantoestanden in Oekraïne.

Extra elektrificatie

De merken blijven onderling in een zo goed als identieke rangschikking staan met BMW op kop, goed voor 3.415 ingeschreven auto’s in april. Volkswagen volgt met meteen een aanzienlijke achterstand: bij hen werden er 2.701 nieuwe personenwagens op naam gesteld. Audi neemt een derde plek in met 2.301 inschrijvingen, en Mercedes schopt het tot een vierde plaats met 2.131 tenaamstellingen. Peugeot sluit de top-5 af met 1.898 nieuwe inschrijvingen, ondanks een flinke terugval. Op die laatste na vinden we dus nog steeds heel wat merken aan de top die hoog op het verlanglijstje van de zakelijke rijder staan.

Polestar 2 verkoop 2022

Er is echter ook goed nieuws te melden, of toch voor zij die gelukkig worden van een beetje extra elektrificatie in de wereld. Zo meldt Febiac dat het aandeel aan elektrische auto’s blijft toenemen, en dat zien we in zekere zin ook terug in de cijfers. Zo werden er doorheen de voorbije vier maanden van 2022 een mooie 94,04% meer Tesla’s ingeschreven dan het jaar voordien, en steeg de aanwezigheid van Polestar zelfs met 111,50%.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws