Muziek heeft grote invloed op elektrisch rijbereik, zegt Kia

Kia EV6 Muziektest 2022

Je leest het goed: zelfs de muziek die je in je elektrische auto afspeelt heeft een invloed op het rijbereik die je uit de batterij haalt. Al ligt dat niet meteen aan de stroom die de speakers verbruiken, maar wel aan de manier waarop jij in die muziek opgaat…

De kracht van muziek blijkt alweer niet te onderschatten. En neen, je bent niet per ongeluk op Audiofans in plaats van Autofans terecht gekomen: muziek heeft blijkbaar ook een impact op je rijbereik in een elektrische wagen. Net zoals het lied waar je naar luistert je gevoelens kan beïnvloeden, beïnvloedt het namelijk ook de manier waarop je met een auto rijdt.

Emotionele climaxen

Een experiment dat de Britse Kia-importeur samen met de Universiteit van Salford uitvoerde, moest aantonen hoe groot die invloed precies is. De constructeur voorzag voor de gelegenheid een aantal Kia EV6’en uitgerust met het Meridian-audiosysteem met 14 speakers — kwestie van zo efficiënt mogelijk ondergedompeld te worden in de hele ervaring. Daarin moest een selectie van bestuurders die nog geen enkele voorkennis hadden over elektrische auto’s een rit van net geen 30 kilometer afleggen met stiekem een voorgeprogrammeerde playlist op de achtergrond. Die bevatte muziek van Kanye West en The Weeknd tot Adele of zelfs Beethoven — je merkt het al: compleet verschillende genres.

Kia EV6 Muziektest 2022

Het resultaat was niet erg verrassend in die zin dat de testpersonen aanzienlijk vinniger reden met stevige muziek op de achtergrond, maar opvallender is hoe groot dat verschil precies was. Volgens de bevindingen van het experiment reden de bestuurders gemiddeld vier keer efficiënter wanneer ze naar ‘Symfonie Nr.9’ van Beethoven luisterden, dan wanneer de radio snelle pop-songs zoals ‘Blinding Lights’ van The Weeknd afspeelde. De stem van Adele zweefde ergens tussen de twee in, want onder invloed van haar emotionele climaxen in het nummer ‘Hello’ reden de testpersonen nog steeds twee keer minder efficiënt. Zo zie je maar: wil je in één keer met je EV van Oostende naar Signal de Botrange, luister dan onderweg naar Beethoven.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Dominique 09:26
afbeelding van Dominique

Als je dan naar Thunderdome luistert, zal je batterij snel leeg zijn ;-)

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws