Kia EV6 haalt titel van Auto van het Jaar 2022

Kia EV6 ECOTY 2022

De jury heeft gesproken, de auto van het jaar 2022 is bekend. De Kia EV6 gaat met de titel lopen en haalt het daarbij nipt van een concurrentie die – je raadt het al – grotendeels uit EV's bestaat.

Wanneer de ECOTY-jury – vakjargon voor European Car of the Year – eind vorig jaar zijn zeven finalisten bekendmaakte werd al snel duidelijk dat de winnaar hoogstwaarschijnlijk een elektrisch model zou worden. Tussen de zeven kanshebbers stond namelijk maar één auto met een verbrandingsmotor, de Peugeot 308, en zelfs die is er ook als plug-inhybride en binnenkort zelfs als EV. De 308 is echter gestrand op een mooie vierde plaats, dus de top-drie bestaat alsnog uit elektro-auto's.

Historisch moment... voor Kia

Om wat spanning op te bouwen beginnen we met de derde plaats, die naar de Hyundai Ioniq 5 ging. Dat is – toevallig of niet – het technische broertje van de EV6, al bleef hij wel 18 punten lager hangen dan de Kia met een score van 261. Op de tweede plaats vinden we de Mégane E-Tech Electric, Renaults nieuwste elektrische model, met 265 punten. De Kia EV6 stekt die dus ruim voorbij met zijn score van 279 en kaapt daarmee de eerste plaats weg. Hieronder vind je nog eens de volledige lijst en hun score's.

  • Kia EV6 - 279 punten
  • Renault Mégane E-Tech Electric - 265 punten
  • Hyundai Ioniq 5 - 261 punten
  • Peugeot 308 - 191 punten
  • Skoda Enyaq iV - 185 punten
  • Ford Mustang Mach-E - 150 punten
  • Cupra Born - 144 punten


Het is trouwens niet voor het eerst dat een elektrische auto met de eer gaat lopen, want in 2019 ging de eerste plaats al naar de Jaguar I-Pace en in 2011 zelfs al naar de Nissan Leaf. Het is echter wel de allereerste keer dat een Kia de titel van auto van het jaar haalt. De EV6 overtrof zijn concurrenten volgens de jury vooral vanwege zijn leidinggevende snellaadcapaciteit, zijn speelse rijgedrag en zijn competitieve prijskaartje.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
this 09:19
afbeelding van this

Kunnen we ergens de verklaring van de punten zien? Want na de top 3 zakt het wel heel erg hard in punten als je naar de 4e kijkt.

Joram 10:14
afbeelding van Joram

We hebben er ook naar gezocht, maar de jury laat blijkbaar niet in zijn kaarten kijken...

Nidas Leo 10:20
afbeelding van Nidas Leo

Vraag me af wat de waarde van zo’n verkiezing is....
Ik stel me toch vragen als auto A van enkele juryleden 10 punten krijgt en van anderen 0 punten.
Dat verschil lijkt me niet objectief verklaarbaar.

Mathieu 12:24
afbeelding van Mathieu

Ik versta nog altijd de ophef rond de elektrische wagen niet. Net een verslag van een rondrit in Frankrijk van 2500km gelezen, man, ik zou gek worden! De km's dat je maar kan rijden daarmee, uw wagen die niet oplaadt 's nachts omdat de buurman aan de andere laadpaal een fout gemaakt heeft, en de laadpaal daardoor in een "standby modus vliegt" de laadsnelheden die totaal niet gehaald worden, enz... Voor mij is er echt nog veel werk aan de winkel.
On topic: Het ene moment wordt de Ford Mustang Mach E overal geprezen, en hier haalt hij maar net de helft van de punten van de KIA EV6. Ik ben zeker geen kenner op het vlak van EV's, maar ik vind het toch raar.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws