Koreaanse auto's betrouwbaarder dan Japanse volgens J.D. Power

Kia Sorento 2022

Het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power heeft alweer zijn jaarlijkse studie omtrent de meest betrouwbare automerken afgerond. Daaruit blijkt echter dat het niet meer de Japanse merken zijn die met de eer gaan lopen, maar wel hun Koreaanse concurrenten.

Bij de start van elk jaar gaat J.D. Power op zoek naar het antwoord op de vraag: “wat waren vorig jaar de meest betrouwbare automerken in de VS?” Het is inmiddels traditie geworden dat dergelijke studies vooral Japanse merken, en dan in het bijzonder het duo Toyota-Lexus, bekronen tot winnaars. Zo stond Lexus ook bij J.D. Power al sinds mensenheugenis op de eerste plaats met enkel een kleine terugval naar plek twee in 2020, wanneer Genesis met de titel ging lopen. Dit jaar kennen de Japanners echter een iets grotere domper.

Koreanen boven

In de resultaten van 2022 zakken Toyota en Lexus namelijk naar respectievelijk de vijfde en zesde plaats en gaan vooral Koreaanse merken met de topposities aan de haal. Zo staat Kia op nummer één en zijn Hyundai en diens luxetak Genesis goed voor een derde en vierde plaats. Als op één na meest betrouwbare merk komt Buick uit de bus, een Amerikaanse GM-constructeur die jaarlijks mooie cijfers laat optekenen. Ook Porsche verdient een eervolle vermelding, want hun 911 blijkt opnieuw het betrouwbaarste individuele model op de markt te zijn.

J.D. Power betrouwbaarheidsstudie 2022

Onderaan de lijst vinden we dan weer merken uit de categorie ‘voormalig FCA’ zoals Chrysler, Alfa Romeo en RAM, hoewel er ook minder stereotiepe namen te vinden zijn. Zo komt Volvo als op twee na slechtste merk uit de bus en is ook de vijfde minst betrouwbare positie van Acura, Honda’s in Europa onbekende luxetak, enigszins verrassend. Ook het resultaat van Land Rover is betreurenswaardig: dat blijkt het minst betrouwbare merk van de lijst te zijn.

Infotainment- en rijhulpsystemen

De opvallend verschillende resultaten ten opzichte van voorgaande enquêtes kunnen dit jaar te wijten zijn aan een wijziging in de gestelde vragen, want voor het eerst kijkt J.D. Power ook naar ervaringen met de rijhulpsystemen. De meeste problemen werden volgens de studie echter nog steeds gevonden in de infotainmentsystemen: meer dan de helft van de auto’s die in de enquête aan bod kwamen vertoonde ooit wel eens een probleem met zijn multimedia.

Skoda Enyaq iV infotainment 2022

Het gaat hier trouwens niet over nagelnieuwe auto’s. Om een zo betrouwbaar mogelijke lijst te kunnen opstellen, verzamelen de statistici gebruikerservaringen over auto’s die op dat moment ongeveer drie jaar oud zijn. De problemen die ze daarbij tegenkomen worden uitgedrukt in “problems per 100 cars” (PP100), ofwel het aantal fouten dat per 100 onderzochte auto’s optreedt. Als je de bovenstaande lijst op die manier afleest merk je dus dat in theorie geen enkele auto ooit perfect is: de waarden liggen overal boven de 100.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws