“Apple CarPlay en Android Auto slechter voor reactietijden dan alcohol”

Apple CarPlay Android Auto veilig

Volgens het Britse instituut voor verkeersveiligheid IAM Roadsmart vertonen chauffeurs tragere reactietijden wanneer ze afgeleid zijn door Apple CarPlay of Android Auto dan wanneer ze gedronken hebben. Het instituut roept op om veiligere standaarden voor dergelijke systemen te ontwikkelen.

Apple CarPlay en Android Auto, toepassingen die je in de auto je smartphone handsfree laten gebruiken via je infotainmentscherm of stembediening, blijken niet zo veilig als aanvankelijk gedacht. Dat zegt het Britse instituut voor de verkeersveiligheid IAM Roadsmart. Het systeem liet chauffeurs een testparcours afleggen zonder gebruik van het infotainment, daarna met stembediening en daarna via het touchscreen.

Apple CarPlay Android Auto veiligheid

Hoewel de meeste chauffeurs die Apple CarPlay of Android Auto gebruiken het touchscreen verkiezen, blijkt dat volgens de Britten de minst veilige manier. De reactietijden in de test bleken tot 50 procent trager dan wanneer chauffeurs niet afgeleid zouden zijn, en zelfs trager dan wanneer iemand sms’t achter het stuur. De testers onderschatten de tijd die hun blik niet op de weg gericht was met zowat vijf seconden, aldus IAM Roadsmart. Ook trager rijden helpt niet: de testchauffeurs slaagden er dan niet in om een welbepaalde afstand ten opzichte van hun voorligger te behouden of om op hun rijvak te blijven.

IAM Roadsmart roept de auto-industrie en overheden op om infotainmentsystemen grondig te ontwikkelen. De Britten zien graag veiligere standaarden voor dergelijke systemen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
suskewiet 16:38
afbeelding van suskewiet

heb het altijd totaal van de pot gerukt gevonden die touch screens in wagens. Waar zijn ze in godsnaam mee bezig ???
Vroeger kon je blindelings een autoradio bedienen op de tast.....

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws