Schulz 190E City: de Mercedes-hatchback die Stuttgart niet zelf durfde te bouwen

Schulz Mercedes 190E Compact City

De eeuwige tweestrijd: BMW versus Mercedes. De E30 M3 versus de 190E 2.3-16. En aan de andere kant van het spectrum: de BMW E36 3 Reeks Compact versus... Nu goed: gelukkig was Stuttgart zo slim om München daar niet van antwoord te dienen.

Toegegeven: midden jaren 2000 deden ze dat wel: toen nam de Mercedes C-Klasse Sportcoupé het op tegen de E46-generatie van de BMW 3 Reeks. Maar toen München begin jaren 90 zijn eerste Compact op de markt bracht, lieten ze in Stuttgart de koffer van hun C-Klasse onaangeroerd.

Toch bestaat er een “Compact”-versie van de voorganger van die C-Klasse, de 190E. Die ging door het leven als Schulz 190E City, en was dus geen product van Stuttgart zelf. Wel van een losse medewerker: Eberhard Schulz. Die had er al een carrière bij Porsche opzitten voor hij zijn eigen tuning- en ombouwbedrijf begon: Schulz Tuning. Later werd hij ook de drijvende kracht achter Isdera.

Boze brieven

Schulz maakte heel wat doorgedreven creaties op basis van Mercedes, waardoor hij af en toe ook bijzonder boze brieven van het merk met de ster kreeg, met de uitdrukkelijke eis om alle verwijzingen naar Mercedes van zijn product te halen. Dat lijkt ook het geval te zijn bij deze creatie: de 190E City. Die gebruikte de 190E als vertrekpunt, maar werd danig ingekort. Daardoor kwam hij uit op een lengte van om en bij 4 meter, zowat evenveel als een VW Golf uit die tijd. Aan de motor werd niet geraakt: dat bleef de standaardmotor.

Veel meer is er eigenlijk niet geweten over de 190E City. Zelfs niet over het aantal gebouwd exemplaren, al staat wel vast dat het er niet veel zijn. Dat maakt deze Schulz 190E City tot een behoorlijk exclusieve hatchback. Laat ons nu alleen hopen dat er geen onverlaat zijn 190E 2.3-16 heeft omgebouwd tot zo'n City...

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws