Interieur Volvo EX30 in beeld, wordt meest milieubewuste Volvo ooit

Volvo EX30 Interieur teaser 2023

Volvo heeft een nieuwe, compacte EV in de pijplijn: de EX30. Die krijgen we binnen een kleine twee weken te zien, maar niet voor de Zweden ons warm gemaakt hebben met de nodige teasers. Deze keer is het interieur aan de beurt, dat vooral zou uitblinken door zijn groot aandeel aan gerecycleerde materialen.

Plagen, de Zweden kunnen er wat van. Zo weten we eigenlijk al sinds de lancering van de EX90 dat die elektrische SUV een klein broertje krijgt, en dat die de uitgestorven ’30’-reeks nieuw leven in blaast. Dat betekent dat hij compacter wordt dan de XC40 en C40, en ook daar haalde Volvo al een grapje mee uit. Zo bracht het zijn EX30 vorige week nog in beeld alsof het een miniatuurautootje was, en dat gaf ons de kans om een aantal van zijn uiterlijke kenmerken te ontdekken. Nu is het de beurt aan het interieur, en ook daar blijft het merk in thema.

25% properder dan XC40

Zo stuurt Volvo een paar plaagplaatjes de wereld in waarop een miniatuur-EX30 zijn eigen motorkap en vooral interieur verkent. Zo leren we dat de compacte SUV het Scandinavisch minimalisme van zijn zustermodellen tot nieuwe hoogten tilt, want de ventilatieopeningen lijken gewoon naadloos uit het dashboard te puilen. Ook op ecologisch vlak moet deze EX30 alle andere Volvo’s echter de loef afsteken, want de constructeur verklapt dat hij over een levensloop van 200.000 kilometer — productie inbegrepen — slechts 30 ton CO2 uitstoot. Dat klinkt veel, maar is wel 25% minder dan wat pakweg een elektrische Volvo XC40 kan voorleggen. Om dat te bereiken zijn 17% van het staal, 17% van de kunststof en een kwart van het aluminium van de EX30 gerecycleerd terwijl de zetelbekleding onder andere bestaat uit de vezels van je afgedragen jeansbroeken.

Volvo EX30 Interieur teaser 2023

Zijn beperkte uitstoot dankt de EX30 straks natuurlijk ook aan zijn aandrijflijn, want de compacte SUV wordt volledig elektrisch. Op dat vlak weten we al dat hij de technische basis van de Smart #1 en de Zeekr X overneemt, wat ons inkijk geeft in een aantal cijfers. Reken dus op vermogens van 272 tot 428 pk en een rijbereik van een kleine 450 kilometer. De rest komen we te weten bij de onthulling van de Volvo EX30 op 7 juni — tenzij Volvo tot dan nog meer feitjes en foto’s wil delen, wel te verstaan.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws