Alpine A110 R komt eraan: meest radicale versie blijft straatlegaal

Alpine A110 R Teaser 2022

Alpine voegt een nieuwe versie aan zijn A110-gamma toe, en dat moet de snelste ooit worden. Dat belooft de nieuwste teaser tenmiste, terwijl de sportwagen toch vasthoudt aan dezelfde motor. Hoe de Fransen dat precies klaarspelen, leren we morgen.

De Alpine A110 E-ternité concept bevestigde het al: Alpines toekomst is elektrisch. Zo zit er voor 2024 een hothatch op stroom in het verschiet, komt er nadien een elektrische crossover en moet de A110 tegen 2026 vervangen worden door een gelijkaardig model met een elektromotor. Voorlopig houdt de constructeur echter nog vast aan zijn vertrouwde bolide met verbrandingsmotor, en daar voegen ze morgen zelfs nog een versie aan toe: de A110 R.

R van Radicaal

Dat wordt niet zomaar een nieuwe versie, maar wel de snelste A110 tot nu toe. Dat bevestigen de dames en heren bij Alpine door middel van een setje teaservideo’s, waarvoor ze met hun nieuwste sportwagen richting rollenbank trokken. Uit de eerste video blijkt dat de A110 R daar een top van 285 km/u liet optekenen — 10 km/u meer dan de A110 S — en de nieuwste beelden laten ook zien dat de R-versie 0,3 seconden sneller naar de 100 km/u sprint: in 3,9 seconden. Dat is, ter vergelijking, net zo snel als een Porsche 718 Cayman GT4

Zij met een scherp gehoor merken echter op dat de A110 R dat niet zozeer aan zijn motor te danken heeft, want we horen nog steeds dezelfde 1.8-liter viercilinder. De cijfers op het bestuurdersdisplay doen ook uitschijnen dat het vermogen en het koppel identiek blijven aan die van de 'S', met 300 pk en 340 Nm koppel. Volgens de beperkte informatie die Alpine deelde zijn het dan ook andere aanpassingen die de A110 R zo ‘radicaal’ — want daarvoor zou de 'R' staan — maken. Zo belooft de constructeur dat deze auto nog lichter wordt, en de reguliere A110 is met net geen 1.100 kilogram al geen dikkerdje.

Dit zou dus dé A110 bij uitstek worden om mee naar het circuit te trekken, al geeft Alpine ook mee dat de nieuwe versie nog steeds straatlegaal zal blijven. Morgen geeft de A110 R al zijn geheimen prijs, dus afspraak iets na de middag.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws