Smart plaagt met #1: elektrische crossover kondigt nieuw begin aan

Smart #1 teaser 2022

Smart heeft de officiële naam van zijn aankomende model onthuld: de compacte crossover gaat kortweg #1 heten. Die naam krijgt de auto niet voor niets: het merk staat aan de vooravond van een flinke transformatie, en die begint bij dit nieuwe model.

Een klein halfjaar geleden stuurde Smart een nieuw studiemodel, de Concept #1, de wereld in. Die presenteerde zich als een soort miniatuurtje van een Mercedes-Benz EQC, maar dan op een onderstel van het Chinese Geely. Dat moederhuis van onder andere Volvo en Polestar heeft namelijk sinds 2019 de andere helft van Mercedes’ kleine submerk in handen, en samen willen de twee grootmachten Smart gaan heruitvinden.

Smart wordt groot

Die revolutie begint bij deze #1, de weinig verrassend genaamde productieversie van de Concept #1. Ook de rest van de kleine crossover lijkt trouwens vast te houden aan het studiemodel van vorig jaar, want zowel de X-vormige voorlichten als de doorlopende achterlichten en het zwevende dakpaneel zijn terug van de partij. Verder verhult de nieuwe Smart zijn ontwerp nog onder een laagje camouflage, al zien we wel dat de auto zijn deurgrepen in de carrosserie verstopt voor optimale aerodynamica. Bovendien krijgt de #1 maar een beperkt radiatorrooster mee, want het gaat hier natuurlijk om een elektrische auto. Over die grille weet Smart trouwens al te vertellen dat de lamellen zich naargelang de omstandigheden actief kunnen openen of sluiten.

Smart #1 teaser 2022

De plaagplaatjes zijn volgens de constructeur genomen in het verre noorden van China, waar de temperaturen kunnen zakken tot wel -40° Celsius. De auto zal dan ook bij Geely thuis gebouwd worden, want de oorspronkelijke Smart-fabriek in Frankrijk werd intussen al verkocht en heringericht voor de productie van het automobile tegengestelde van een Smart: de Ineos Grenadier. Hoeveel de samenwerking met Geely zal overlaten van het Smart-DNA van weleer is nog maar de vraag, want met een lengte van 4,29 meter is de #1 alvast ver verwijderd van de 2,7 meter korte ForTwo.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws