Skoda Octavia: Blik op de technologie

Skoda Octavia 2020 info

Gisteren bekeken we nog in avant première de motoren voor de nieuwe generatie Skoda Octavia, vandaag blikken we vooruit op de technologieën die aanwezig zullen zijn. Een head-updisplay in een Skoda? Wat is dit, een Bentley Octavia?!

Nu het doek van de 8ste generatie Volkswagen Golf is gehaald mag Skoda de lippen wat minder stijf op elkaar houden omtrent de Octavia. Want ook de vierde generatie van die Octavia zal grotendeels de fundamenten van de Golf gebruiken. Wat dat juist wil zeggen?

Digitale revolutie

Kan je de huidige Octavia ergens op pakken, dan is het wel dat de technologie aan boord zeer last generation aanvoelt. Toegegeven, bij Skoda zijn ze steeds secuur als het aankomt op vooruitstrevende tech maar de Octavia die we op 11 november te zien krijgen moet Skoda naar het digitale tijdperk katapulteren.

Skoda Octavia 2020 info

Te beginnen met het dashboard dat uit valt te rusten met twee 10-duims schermen én een head-updisplay. Die HUD is een primeur voor het Tsjechische merk, om maar te onderstrepen hoe belangrijk Skoda de Octavia acht. Daarnaast vallen er maar liefst 5 (!) USB-C-poorten te rapen in het interieur. Om zo elke passagier de mogelijkheid te geven zijn of haar smartphone of tablet op te laden.

Safety first

Al gaat de revolutie verder dan wat digitale praal. Zo gebruikt de DSG-automaat voortaan een petieterige tuimelschakelaar. DSG met shift-by-wire-technologie noemt Skeuda het. Lekker fancy. Die "digitale" pook is echter een zegen voor autonome- en rijhulpsystemen. Want zo kan de auto in principe zelfstandig zichzelf in voor- of achteruit zetten.

Skoda Octavia 2020 info

Zo ver is Soda echter nog niet. Al voegt het wel Collision Avoidance Assist toe aan de Octavia. Dat systeem vergroot het stuurmoment actief bij een nakende aanrijding met een voetganger, fietser of ander voertuig. Veder is er ook nog Exit Warning dat de bestuurder op de hoogte brengt wanneer een ander voertuig of een fietser langs achteren nadert bij het openen van de deur.

Led-stroomlijn

Verschijnt eveneens voor het eerst op een Octavia: full-ledmatrixkoplampen. Die bestaan uit meerdere segmenten die apart worden aangestuurd. In mensentaal: de grootlichten kunnen steeds ingeschakeld blijven zonder dat ze andere weggebruikers verblinden.

Skoda Octavia 2020 info

Tenslotte is Skoda ook fier dat de nieuwe Octavia één van de meest gestroomlijnde auto's ter wereld is. De sedan heeft een luchtweerstandscoëfficiënt (Cx) van 0,24 en de station van 0,26. Een beter stroomlijn, dat is natuurlijk goed voor het verbruik en een lagere CO2.

Bekijk HIER trouwens onze vooruitblik op de motoren in de nieuwe Octavia.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws