Sir Stirling Moss overleden: het verlies van een race-icoon

Stirling Moss

Racelegende en voormalig F1-racers Stirling Moss is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Door gezondheidsproblemen leefde de Brit al sinds 2018 een teruggetrokken bestaan maar met het overlijden van Moss verliest de racewereld een absolute legende.

"Mr. Motor Racing", er is geen meer terechte bijnaam voor Stirling Moss. De man had racen namelijk door zijn aderen stromen. Tot gisteren, want op zondag 12 april 2020 sloot hij zijn ogen om naar de eeuwige racevelden te vertrekken. Al zal hij voor eeuwig herdacht worden als een legende.

Wereldrecordhouder

Straf, als je er over nadenkt, want Moss won nooit één wereldtitel in het Formule 1. Toch wordt hij volgens kenners gezien als de beste Formule 1-racer die nooit een wereldtitel won. Ook al won hij 16 races in zijn tienjarige carrière in de F1 met Juan Manuel Fangio als aartsrivaal. Al is de F1-carrière maar één deel van Moss' verhaal. Want de man ademde racen, ongeacht het soort. Zo zal hij voor eeuwig de recordhouder in de Mille Miglia zijn. Die Italiaanse klassieker van 1.000 mijl legde Moss af in 10 uur, 7 minuten en 48 seconden.

Daarnaast was hij ook een gekend gezicht tijdens de 24u van Le Mans én in de jaren 80 passeerde hij zelfs nog even in het Duits Touringwagenkampioenschap. In zijn carrière reed de man 529 officiële races... waarvan hij er 212 won. Al was Moss tot 5 jaar geleden ook omni-present bij wedstrijden met historische racewagens. Zaten er vier wielen en een stuur aan en werd er mee geracet? Dan was de kans groot dat je er Moss tegen kon komen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws